گروه سیاست سایت فردا: روزنامه «وطن امروز» امروز را به پاسخگویی به فرافکنیهای آقای رئیس جمهور اختصاص داده است. هم تیتر و هم عکس این روزنامه در صفحه نخست به همین منظور انتخاب شده و در گزارشی با عنوان «مقصر کیست؟» آمده است: «تحریم و دیپلماسی اصلیترین کلیدواژهها و دال مرکزی عمده مباحث کشور از زمان ورود حسن روحانی به میدان انتخابات ریاستجمهوری تا به حال بوده است....، اما گذر زمان تعریف روحانی از مفاهیم را دگرگون کرد.... او که روزی میگفت برجام سایه جنگ را از سر ایران بلند کرده است، روز گذشته صراحتا اعتراف کرد پس از برجام یک جنگ اقتصادی علیه کشورمان آغاز شده است؛ گویا خاطره تحریمهای پیشابرجامی تبدیل به آرزوهای پسابرجامی روحانی شده است.»
خلاصه کلام «وطن امروز» و این گزارش آن است که «دولت فعلی به جای سفیدنمایی مدیریت خود با پیش کشیدن مساله تحریمها باید پاسخگوی این پرسش باشد که چگونه وعده رفع تحریمها، به عنوان عامل اصلی پیروزی روحانی در انتخابات، به گذار از دوره «تحریم اقتصادی» به «جنگ اقتصادی» منتهی شد؟»
روزنامه «اعتماد»، اما در گزارشی به قلم علیرضا کیانپور به استقبال نامه موسوی خوئینیها رفته و ضمن مصلحانه توصیف کردن آن به شرح مختصری از آنچه مرد خاکستری اصلاحات در نامه پیشین گفته بود و آنچه در نامه تازه گفته است، میپردازد. در ادامه نیز به نقل از جلال میرزایی، نماینده مجلس دهم مینویسد: «موسویخوئینیها در فضای کنونی که گفتمان غالب در جریان اصلاحطلبی از این قرار است که این جریان را به سمت عدم مشارکت سوق میدهد و بخشی از شهروندان هم به این خاطر که با تغییر دولتها تفاوتی در وضع معیشت رخ نداده، نگاهی اعتراضی به مسائل دارند و البته نمیخواهند این دیدگاه اعتراضی و انتقادی را با مشارکت انتخاباتی بیان کنند، بلکه به سوی قهر از صندوق میروند، دست به کاری شجاعانه زده و نظرش را به رغم مخالفتهایی که به آن آگاه است، بیان کرده است.»
روزنامه «آرمان ملی» به گلهگذاری از رسانه ملی پرداخته و آنچه را که سانسور آیت الله هاشمی رفسنجانی میخواند، تقبیح میکند. این روزنامه به نقل از حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران مینویسد: «آقای هاشمی دو وجهه دارد؛ یک آقای هاشمی که یار امام (ره) و حامی مقام معظم رهبری بود و آقای هاشمی که با برخی دوستان و جریانات زاویه پیدا کرده است؛ لذا مخالفان هاشمی دوم را نمیپسندند....، اما برخی این تفاوت را برنمیتابند و یاد و نام و خدماتش را نمیگویند. گویا باید همه مثل آقای حدادعادل یا آقای ولایتی فکر کنند. آقای هاشمی، چون هنوز زنده است اینگونه برخوردهای حذفی و سختگیرانه صورت میگیرد. به نظر من آقای هاشمی زنده است.»
دلنوشته وزیر بهداشت و بیان اینکه آن یک میلیارد دلار تخصیص داده شده به مقابله با کرونا به آنها نرسیده است، به «آفتاب یزد» بهانه لازم را داد تا یک بار دیگر بر دولت تاخته و بپرسد «آقای روحانی! در دولت چه خبر است؟» ناگفتهنماند که موضوع مورد توجه روزنامههای دیگری مثل کیهان، شرق و اعتماد نیز بود.
«آفتاب یزد»، اما در گزارش دیگری ماجرای قاچاق گلابی از آمریکا و چین را پی گرفته و نوشته است: «با وجود تشدید تحریمها علیه جمهوری اسلامی، وقتی ادعا میشود گلابی از آمریکا، آفریقا و چین به طور غیررسمی وارد کشور شده است! و رئیس اتحادیه صادرکنندگان میوه و تره بار در این رابطه میگوید: «با آن که کشور شرایط تولید گلابی را دارد، اما این میوه به طور غیرقانونی از آمریکا وارد کشور میشود!» این پرسش بدیهی در اذهان مخاطبان نقش میبندند که آخر قاچاق میوه گلابی به چه دلیل؟! چه اتفاقی باعث میشود گلابی وارداتی یا قاچاقی در ویترین بارفروشان به مردم چشمک بزند؟ اتفاقی که به زعم بارفروشان، شکل و شمایل متفاوت و طعم متنوع در بازار یکی از این عوامل آن عنوان میشود، اما به طور قطع این دلیل قانعکننده نیست.»
روزنامه «شرق» نیز عکس امروز خود را با مصاحبه سعید حجاریان با «انصاف نیوز» جور کرده است. در مطلب دیگری، اما به انتخابات هیات رئیسه فراکسیون اکثریت مجلس و پیروزی قالیباف پرداخته و مینویسد: «حالا باید پرسید وقتی نامزد فراکسیون انقلاب اسلامی برای ریاست مجلس به ریاست این فراکسیون میرسد، یعنی جبهه پایداری و محمدباقر به وحدت و تفاهم رسیدهاند؟ نشانههای این همدلی و رضایت البته مدتها پیش آغاز شده است، نهتنها در انتخاب قالیباف به ریاست مجلس بلکه بعدا در تقسیم مناصبی که صورت گرفت هم هویدا شد؛ وقتی زاکانی به ریاست مرکز پژوهشها و بذرپاش به ریاست دیوان محاسبات رسید.»
روزنامه «جهان صنعت» در یادداشتی به قلم مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل بین المللی به انتقاد از سخنان روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل پرداخته است. وی در این یادداشت مینویسد: «روحانی ایران را قویترین دموکراسی منطقه در عرصه خاورمیانه دانست و بدون توجه به نقدهای موجود در باب رفتارها و کنشهای کنونی در این ارتباط، از بافت اعمال قدرت و ساختار حاکم بر آن ترسیم ایدهآلیستی را عرضه کرد.»
همچنین تاکید میکند: «باید پذیرفت که او به عنوان رییسجمهور باید در مقام دفاع از تصمیمسازیها و تصمیمگیریها وارد میشد. در باب پرونده هستهای، خروج آمریکا از برجام، مکانیسم اسنپبک یا موسوم به ماشه و در ارتباط با تمام تحرکاتی که آمریکا در ارتباط با ایران انجام داده است، موضعگیری رسمی دولت ایران را بیان کرد و به همین ترتیب استمرار این وضعیت را به زعم رییسجمهور ایران دارای پیامد انزوای آمریکا دانست. اما این نکته را در نظر نگرفت که آمریکا اکنون در حال شکل دادن به نظم آینده جهانی و هندسه آینده قدرت در فضای رقابت اروپای متحد و چین با آمریکاست. ایران پل پیروزی میان شمال و جنوب و شرق و غرب شکلدهی و محتوابخشی به این مهم است. بالطبع تلاش آمریکا برای رهبری حرکت در فلات ایران به رقابت اتحادیه اروپا و کشورهای بزرگ اروپایی با آمریکا و پکن و مسکو با واشنگتن میانجامد. هیچ کدام از آنها در این واگرایی به ایران و منافع مردم ایران نمیاندیشند بلکه به بهرهبرداری از این سرزمین و موقعیت ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک و… آن در نبرد قدرت با یکدیگر تکیه کردهاند.»
روزنامه «ایران» نیز در شماره امروز خود از افزایش نگرانیها و احتمال بازگشت محدودیتهایی کرونا خبر داده است. ایران در گزارش خود با اشاره به آنچه در جلسه دیروز هیات وزیران بیان شد، اشاره کرد و به نقل از علیرضا زالی، فرمانده عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران نوشت: «به نظر میرسد شرایط فعلی تهران سختتر شده به همین دلیل در نامهای به وزیر بهداشت درخواست کردیم مجموعهای از محدودیتهایی که کمیته امنیتی - انتظامی ستاد ملی مقابله با کرونا در گروههای 3 و 4 به عنوان مصادیق محدودیت اعلام کرده به خصوص موضوع دورکاری در سطح استان تهران بار دیگر اعمال شود.»
روزنام اصولگرای «جوان» همچون چند روز گذشته بر نمایش توان نظامی و امنیتی کشور تاکید دارد. عکس نخست خود را به این موضوع اختصاص داده و در گزارشی با عنوان «پهپادهای بیشمار سپاه در پهنه آبی خلیج فارس» مینویسد: «آیین الحاق 188 فروند پهپاد و بالگرد به نیروی دریایی سپاه صبح دیروز با حضور فرمانده کل سپاه در بندر عباس برگزار شد. دریادار پاسدار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه در این مراسم با برشماری ویژگیهای پهپادهای الحاقی گفت: فیلم برداری و عکاسی در حوزه رزمی برای انهدام اهداف ثابت و متحرک دریایی، از قابلیتهای این پهپادها است. وی افزود: با الحاق این پهپادها تمام ماموریتهای نیروی دریایی سپاه، تحت پوشش پهپادهای بومی ایرانی قرار میگیرد؛ رصد و پایش همه تحرکات دریایی هم با این پهپادها رهگیری میشود. فرمانده نیروی دریایی سپاه با بیان اینکه پهپادهای الحاق شده کاملا بومی، و به دست متخصصان سازمان صنایع هوایی ایران ساخته شده است، گفت: سه فروند از این پهپاد برای نخستین بار رونمایی شده است و قابلیت انجام ماموریت از روی شناور برای اهداف مورد نظر دارد.»
روزنامه «کیهان» گرانی و اوضاع و احوال معیشتی مردم را مهمتر از هر موضوع دیگری دیده و در گزارشی به انتقاد از بیتدبیریها در این زمینه پرداخته است. این روزنامه مینویسد: «در شرایطی که قیمت کالاهای مصرفی مردم روز به روز گرانتر میشود، شاهد بیتدبیری دولت در حل مشکلات مربوط به گرانی هستیم.»
در ادامه این گزارش آمده است: «مصداق کامل این بیتدبیریها، اداره وزارت صنعت، معدن و تجارت با سرپرست است، وزارتخانهای که مسئول شناسایی کالاهای وارداتی و تامین کالاهای استراتژیک برای کشور است و ارتباط تنگاتنگی با بخش تولید (خصوصاً بخش صنعت) دارد، بیش از چهار ماه است که بدون وزیر اداره میشود! رئیسجمهور در شرایطی از جنگ اقتصادی سخن میگوید که فرمانده خط مقدم این جنگ در جبهه داخلی حضور ندارد! با توجه به اینکه رشد بخش صنعت (طبق آمارهای مرکز آمار) در بهار امسال منفی 4/4 درصد بوده، احتمالا این وضعیت در فصل تابستان هم ادامه داشته است.»