مثلاً نان گندم را با پنیر بخورید. البته هر بویی که به نظرتان بهتر میرسد، در واقع نیازی است که بدنتان به آن دارد. حتی با بو کشیدن برخی داروها و شربتهای ویتامینی میتوانید بهترین بوها را تشخیص دهید و بدانید که بدنتان کدام یک از ویتامینها را نیاز دارد. قبل از شروع مصرف هر ویتامین با پزشک خود مشورت کنید.
از دست دادن حس بویایی
از دست رفتن حس بویایی یا کربویی میتواند بهطور کامل و یا نسبی اتفاق نیفتد. البته از دست دادن کامل حس بویایی یک اتفاق نادر است. گاهی اوقات از دست دادن حس بویایی نشانه یک بیماری بسیار جدی است؛ اما به این مسأله توجه چندانی نمیشود. فردی که حس بویایی سالم و بیعیب دارد، طعم و مزه تمام غذاها را بهطور کامل میفهمد. گاهی اوقات از دست دادن حس بویایی با از دست دادن میل به غذا همراه است و میتواند کاهش وزن، سوء تغذیه و افسردگی را در پی داشته باشد.
دلایل
یک سرماخوردگی معمولی میتواند موجب از دست رفتن حس بویایی شود و خود به خود هم برطرف میشود. هر گونه انسداد در مجاری بینی، مثل پولیپ نیز ممکن است بخشی از حس بویایی را از بین ببرد. پیری و کهولت سن و تومور مغزی نیز باعث از بین رفتن حس بویایی بهطور کامل میشود.
زمان مراجعه به پزشک
از دست دادن حس بویایی در اثر سرماخوردگی، حساسیت و عفونت سینوسی، مسألهای است که خود به خود و بعد از چند روز برطرف میشود؛ اما اگر این اتفاق نیفتاد و حس بویایی شما دوباره به حالت اول باز نگشت، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
از دست دادن حس بویایی گاهی اوقات قابل درمان است و البته بستگی به علت آن دارد. پزشک به بیمار آنتیبیوتیک میدهد تا عفونت باکتریایی و گرفتگی مجاری تنفسی او از بین برود. گاهی اوقات کربویی دائمی میشود. (به خصوص در افراد بالای 60 سال) معمولاً در چنین مواقعی نمیتوان کاری برای درمان این ناتوانی کرد. حس چشایی ما بسیار تحت تأثیر حس بویایی است.
اگر به هنگام خوردن چیزی بینی خود را بگیرید، طعم آن را نمیفهمید. با افزایش سن و سال مشکلات زیادی پیش میآیند که سلامت جسم و روح را به خطر میاندازند. پژوهشها نشان میدهند که ادویهها و گیاهان کمکی به بازگشت کامل حس بویایی نمیکنند؛ اما با مصرف شیرینکنندههای طبیعی، برخی گیاهان و ادویههای بسیار قوی و مکملهای معدنی و ویتامینها میتوان تا حدودی این مشکل را برطرف کرد.
موارد ابتلا به کربویی
عفونت سینوسی، سوء تغذیه، سرماخوردگی معمولی، مصرف برخی داروها مثل برخی از داروهای فشارخون، تب یونجه (در اثر آلرژی) تصلب شدید بافتها آنفلوانزا ،اسکیزوفرنی، بد شکلی استخوان داخلی بینی ،کمبود روی، پلیپ بینی، پرتودرمانی تومورها، سن و سال، بیماری آلزایمر، امتناع عروقی، جراحی مغزی، آسیبدیدگی در اثر استفاده از محلولهای شیمیایی خاص دیابت، اختلالات هورمونی، بیماری هانیتنکتون، سندرم کالمان (ناتوانی در تولید اسپرم) سندرم کلینفلتر (وقتی که آقایان با افزایش میزان کورموزم x مواجه میشوند)
هشدار
از دست دادن ناگهانی حس بویایی معمولاً در اثر عفونت دستگاه تنفسی فوقانی رخ میدهد؛ مثل سینوزیت و سرماخوردگی. برخی مواقع از بین رفتن حس بویایی ممکن است در اثر برخی بیماریها، مثل آسیبدیدگی عصب جمجمهای، پلیپ بینی، کم کاری تیروئید، بیماری پارکینسون، آلزایمر و سندرم کالمان باشد.
برای خواندن بخش اول- کر بویی- اینجا کلیک کنید.