دکتر مطهره میردامادی - متخصص اعصاب و روان
تحریریه زندگی آنلاین : خرید برای بعضی آدمها خصوصاً خانمها بهنوعی تفریح محسوب میشود و آنها را از بیحوصلگی و خستگی روزمره درمیآورد. گرچه خرید کردن یک امر عادی در زندگی امروزی محسوب میشود اما در مواردی تبدیل به یک اختلال روانی میشود که نیازمند درمان است.
بیشتربخوانید:
- تمایل شدید برای خرید علیرغم بینیازی و صرف پول و هزینه و وقت و زمان زیاد در این راه یک نوع اختلال روانی محسوب میشود.
- دیوانگی خرید یا oniomania از اوایل قرن بیستم در طبقهبندی اختلالات روانی جای گرفت.
- این اختلال حدود 6 درصد شیوع دارد و زنان جامعه را بیشتر درگیر میکند و شروع آن از اوایل جوانی است.
- رفتار مبتلایان به این اختلال بسیار شبیه به رفتار معتادین به مواد_مخدر است، یعنی این افراد برای کاهش حس منفی تنش و اضطرابی که دارند به خرید کردن پناه میبرند با این عمل برای مدت بسیار کوتاهی با ترشح دوپامین و اندروفین در مغز به انرژی و آرامش دست مییابند اما دیری نمیپاید که فرد از خریدی که کرده نادم و پشیمان میشود اما با این وجود نمیتواند در موقعیت نزدیک بعدی در برابر احساس اجبار به پول خرج کردن مقاومت کند و باز هم اقدام به خرید غیر ضروری میکند و این دخلوخرج نامتناسب آنها را با مشکلات مالی جدی مواجه خواهد کرد.
- این اختلال مانند سایر موارد وسواس احتیاج به درمان دارد و این درمان بسته بهشدت مشکلات حاصله به روش دارویی و یا رواندرمانی امکانپذیر است.
درمان با نوروفیدبک:یک روش دیگر درمان وسواس فکری و عملی درمان توسط نوروفیدبک و بیوفیدبک میباشد. وسواس فکری و عملی جز آن دسته از اختلالات است که اگر با چند روش درمانی همزمان درمان شود بهترین نتیجه حاصل میشود. خوشبختانه در حال حاضر درمان جدید نوروفیدبک و بیوفیدبک کمک به بهبودی این اختلال مینماید.. در نوروفیدبک شخص یاد میگیرد که به وسیله شرطیسازی کنشگر الگوی امواج مغزی خود را تغییر دهد.
بیشتربخوانید:
چند رویکرد وجود دارد که میتواند این اختلال را تحت کنترل درآورد:
1) رواندرمانی:
نوعی رواندرمانی به نام درمان رفتاری - شناختی، از شیوههای درمان وسواس در هر دو مورد کودکان و بزرگسالان شناخته شده است. درمان رفتاری - شناختی، الگوهای افکار تکراری شما را به گونهای بازسازی میکند که دیگر، رفتارهای تکراری و جبری شما ضرورتی نداشته باشد. این شیوهی درمان، بهصورت در معرض قرار دادن تدریجی شما به یک شئ ترسناک یا ایجاد کننده وسواس مانند کثیفی و آموزش روشهای سالم برای کنار آمدن با آن انجام میشود. یادگرفتن فنون و الگوهای جدید فکری، مستلزم تلاش و تمرین است ولی ارزشش را دارد. بسیاری از افراد مبتلا، با اجرای این شیوهی درمان، بهبود پیداکردهاند.
2) دارودرمانی:
بسیاری از افراد، از داروهای خاص روانپزشکی استفاده میکنند بهویژه برخی داروها از قبیل داروهای ضد وسواس تأثیر بسزایی در بهبودی دارد.
3) مراقبت شخصی:
اختلال وسواس، یک بیماری مزمن است بدین معنا که میتواند به مدت طولانی، بخشی از زندگی شما را تشکیل دهد. بااینحال، مراقبت شخصی، یکی از عوامل کنترل کننده و تخفیف دهندهی این اختلال میباشد. مراحل مراقبت شخصی، شامل موارد زیر است:
- به برنامه درمانی خود ادامه دهید حتی اگر در بعضی مواقع، ناراحت کننده و مستلزم مبارزه طلبیدن باشد.
- داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید و در موارد دیگر، با متخصصان این امر مشورت کنید.
- بهمنظور در میان نهادن تجربیاتتان در شرایط مشابه با دیگران، به یک گروه حمایتی ملحق شوید.
- لیستی از حمایت دوستان محبوبی که در مواقع سخت میتوانند موجب دلداریتان شوند را تهیه کنید.
- در مورد اختلالتان، اطلاعات کسب کنید تا اینکه فرق بین واقعیت و افسانه را دریابید.
- بهجای منزوی شدن، در فعالیتهای اجتماعی مشارکت کنید.