بـه قـلم : ملیحه احمد بیگی - طراح و مبتکر طب دکوراسیون
تحریریه زندگی آنلاین : اتاقخواب، این نام صراحتاً عنوان میکند که این اتاق محلی برای استراحت و خوابیدن میباشد امّا با کمی دقت در آن متوجه میشویم که این اتاق تنها نام اتاقخواب را به دوش میکشد و موارد استفاده از آن بدین گونه میباشد: اتاق کار، اتاق مطالعه، اتاق نشیمن همراه با تلویزیون، بازی با انواع وسایل بازی مدرن همچون پلیاستیشن که حتی یک گوشی اندرویدی نیز کفایت میکند. با نظر کردن به درونمایی از زندگیتان درمییابید که بیتوجهی به محل استراحتتان بدخوابیهای شبانه و همینطور تشویش و خستگی نامتعارف را در روز برایتان به همراه دارد که با کوچکترین سختی و فشار زندگی و کار بهراحتی همه چیز از کنترلتان خارج میگردد. در واقع خوب خوابیدن هنر است و فضای اتاقخواب نیز میتواند تأثیر وافری بر آن داشته باشد.
بیشتربخوانید:
اگر نمیتوانید یک اتـــاقخـــواب حقیقی بدون کاراییهای اضافه و مکملش فراهم آورید حداقل به آن نظم ببخشید:
1– تلویزیون در اتاقخواب اصلاًً مناسب نیست زیرا شرایطی را به وجود میآورد تا فرد بدون در نظر داشتن زمان خواب بهراحتی در تختخواب خود به تماشای تلویزیون اقدام نماید شاید از این نوع دکوراسیون دفاع کنید امّا بدانیدکه به دلیل لذت تماشای تلویزیون بدون محدودیت زمانی و نتیجهگیری ضمیر ناخودآگاه شما از این امکانات که اگر هم خیلی خسته بودم میتوانم بخوابم و نگرانی نسبت به محل استراحتم ندارم زیرا در تختخوابم در اتاقخوابم هستم ساعت تماشای تلویزیون از ارادهتان خارج میشود بهطوریکه مشقت صبح زود بیدار شدن را به خاطر خواب ناکافی نیز به جان میخرید.
2- با شرشره از نوع کریستالیاش گرفته تا نخ ابریشمی و کامواییاش میتوانید محیط کار و قسمت خوابتان را به زیبایی جدا سازید و در صورت لزوم شرشره را بهراحتی با مدال پرده جمع نمایید.
3- بودن یک دماسنج استاندارد در اتاقخواب کمک شایانی به آرامش دمایی محیط اتاقخوابتان مینماید بدین گونه در فصل گرما و سرما با کنترل دمای محیط به ندرت با گُرگرفتگی و لرزیدنهای بدنتان از سرما مواجه میشوید.
4- بهترین محل برای گذاردن شوفاژ نزدیک به پنجره است زیرا زودتر از آنچه فکرش را بکنید اتاق را گرم مینماید اگر هم از بخاری استفاده میکنید فراموش نشود که دریچهی کوچکی از پنجره را برای تبادل هوا و حفظ مقدار مناسبی از اکسیژن هوا در نظر بگیرید تا در هنگام خواب دچار خفقان و تنگی نفس و در مواردی مسمومیت با گاز مونواکسید کربن نگردید. از اوایل غروب غدهی صنوبری که به اندازهی یک نخود است و در مغز قرار دارد شروع به تولید هورمون ملاتونین مینماید این هورمون در سال 1958 کشف شد و مشخص گردید فواید بسیاری برای بدن دارد از جمله:
در بررسیهای علمی به این مهم دست پیدا کردهاند که افراد مبتلا به افسردگی شدید و اختلال حواس، اختلال عاطفی فصلی و افسردگیهای غیر فصلی دورهای در هنگام شب سطح ملاتونین پایینی دارند عامل محرک برای تولید هورمون ملاتونین تاریکی است بنابراین از اوایل غروب سعی کنید کمتر در معرض نور مصنوعی قرار بگیرید مثلاً نورپردازی پذیرایی و اتاقخواب را از لامپهایی که شدت نور کم نفوذی دارند و بهاصطلاح ملایماند بهره ببرید حتی میتوانید از لامپهایی که دارای سوئیچهای گردان نوری هستند استفاده کنید تا در صورت لزوم نورشان را کم و زیاد نمایید. متخصصان میگویند بهتر است نور لامپها به رنگ زرد باشد امّا با کمی دقت در آفریدههای خالق هستی متوجه میشویم که نور روز توسط خورشید به رنگ زرد آفتاب دیده میشود و شب هنگام نور ماه به رنگ سفید قابل مشاهده است به همین خاطر به شما توصیه میکنم به علم خالق مهربان اعتماد کنید و از لامپهایی با نور سفید بهرهمند شوید. وجود هرگونه نوری در اتاقخواب مانع تولید ملاتونین در بدن ما میشود جالب اینجاست حتی اگر چشمهایتان را با چشمبند بپوشانید ولی باقی بدنتان در معرض نور قرار بگیرد باز هم موجب توقف تولید این هورمون در شب میشوید هرچه به نیمه شب نزدیک بشوید تولید ملاتونین کمتر میگردد پس سعی کنید چند ساعت قبل از نیمه شب بخوابید. اگر به دنبال یک نورپردازی شبانه برای روشن ساختن راه عبور و مرورتان هستید قسمت پایین دیوار که به زمین متصل است و طول اتاق قرار دارد را با ریسههای شلنگی مات به رنگهای سفید، سبز، آبی مزین نمایید. برای جبران ملاتونین از دست رفته و متوقف شدن تولید آن به خاطر قرار گرفتن در نورهای مصنوعی میتوانید ملاتونین را به صورت طبیعی در گیلاس، گشنیز، رازیانه، هل سبز، خردل، بادام و تخمه آفتابگردان بیابید دقت کنید زیادهروی در خوردن هریک از اینها عوارض ناخوشایندی به همراه دارد لطفاً به تعادل میل نمایید و لذت ببرید.
بیشتربخوانید:
نکته قابل توجه در مورد خوابهای مطلوب و کافی شما و ترشح مناسب هورمون ملاتونین در بدن این است که به کنترل اضافه وزن کمک میکند زیرا این ماده سبب تحریک چربی بژ یا چربی قهوهای میگردد که این نوع از سلولهای چربی کالری را بهجای ذخیره کردن مصرف میکند و دارای خواص متابولیکی است درحالیکه بافت چربی سفید مسئول ذخیره کردن کالری و افزایش وزن است. اگر ظروف آلومینیومی یکی از موارد مصرفی شما در آشپزی میباشد به شما توصیه میکنم آن را از لوازم آشپزخانهتان حذف نمایید زیرا بر اساس تحقیقات علمی ثابت شده است که آلومینیوم پس از ورود به بدن تمایل به انباشته شدن در مغز دارد و سلولهای عصبی را میکشد و موجب از دست دادن حافظه میگردد از طرفی پژوهشگران بر این باورند که ممکن است آلومینیوم یکی از دلایل بیماری آلزایمر باشد. آلومینیوم در بعضی از اسپریهای ضد عرق، بیکینگپودر و بسیاری از خمیردندانها و اکثر ظروف آشپزخانه یافت میشود. درصورتیکه برای تصفیهی آب از نمکهای آلومینیومی استفاده گردد آن آب به علت عوارض و آسیبهای مخرب آلومینیوم در بدن برای نوشیدن مناسب نیست.