آبگوشت بزباش را می توانید به راحتی در منزل تهیه کنید و به همین سادگی با یک غذای همدانی اصیل و لذیذ را به برنامه غذایی خودتان تنوع ببخشید. آرگا از شما کدبانوهای بی نظیر ایرانی و همراهان آرگایی دعوت می کند تا با آموزش طرز تهیه آبگوشت بزباش همراه ما باشید.
آبگوشت ها یکی از انواع غذاهای ایرانی هستند که البته آنها نیز دارای تنوع می باشند. آبگوشت با نام های دیگر یخنی و یا نخود آب دارای تنوع بالایی از جمله آبگوشت لپه، آبگوشت کشک، آبگوشت چهار مغز، آبگوشت قنبید و آبگوشت کلم قمری و آبگوشت بزباش و … می باشد. آبگوشت که می گوییم تصویری از ترکیب گوشت و آب و نخود به همراه سایر مواد در ذهن شما تداعی می گردد. آبگوشت بزباش یک نوع آبگوشت همدانی است که تصورات ذهنی اولیه شما را به هم می ریزد، چرا که به جای نخود در آن از لوبیا قرمز استفاده می شود. این آبگوشت شبیه قورمه سبزی می باشد و طعمی منحصر به فرد دارد.
مواد مورد نیاز
- لوبیا قرمز یک پیمانه
- گوشت آبگوشتی نیم کیلو
- دنبه گوسفندی در صورت تمایل
- سیب زمینی 3 عدد
- پیاز درشت یک عدد
- یا گرد لیمو عمانی دو قاشق غذاخوری و یا لیمو عمانی یک عدد
- سبزی قرمه(شنبلیله، تره، جعفری) 200 گرم
- آبغوره یک قاشق غذاخوری
- فلفل و نمک مقدار نیاز
- زردچوبه مقدار نیاز
طرز تهیه آبگوشت بزباش با طعمی به یاد ماندنی
قبل از هر کاری برای رفع نفخ لوبیا آن را از شب پیش در آب بخیسانید. چند مرتبه آب آن را بکشید.
گوشت آبگوشتی را درون یک قابلمه ریخته، 1 عدد پیاز سالم را نیز همراه آن داخل قابلمه بیندازید. درب قابلمه را بر روی آن گذاشته و قابلمه را بر روی حرارت متوسط قرار دهید تا آرام آرام پخته شود.
سپس سبزیجات را درون تابه تفت بدهید تا آب آن جمع شده و قدری به روغن بیفتد.
در این مرحله از طرز تهیه آبگوشت بزباش 1 عدد پیاز دیگر را ریز کرده و با دنبه گوسفندی و ادویه جات(فلفل، زردچوبه و نمک) مقداری تفت بدهید تا به خوبی سبک گردد. سپس پس از تفت خوردن مخلوط را کوبیده و نرم نمایید.
بعد از نیم پخت شدن گوشت، ترکیب پیاز و سبزی را به آن اضافه کنید. زمان دهید تا آبگوشت خوب جا بیفتد. حالا زمان آن رسیده تا پیاز کامل را از قابلمه بیرون بیاورید.
بعد از اینکه گوشت پخته شد و سبزی سبک گردید، نوبت به افزودن سیب زمینی می رسد. سیب زمینی ها را پوست گرفته و درون قابلمه بیندازید. زمانی برابر با یک ساعت لازم است تا آبگوشت بزباش ما آماده گردد.
در 1 ساعت مانده به آماده شدن آبگوشت، آبغوره و لیمو عمانی را نیز بیفزایید. در نهایت پس از پخته شدن تمامی مواد و جا افتادن آن می توانید با نان و سبزی و همچنین ترشی میل نمایید.
نکات طلایی پخت آبگوشت بزباش
- در صورت تمایل می توانید به جای لوبیا قرمز، از لوبیا سفید نیز استفاده کنید.
- در صورت استفاده از لیمو عمانی سالم، به وسیله ی چنگال 3 – 4 شکاف در آن ایجاد نموده و 2 ساعت درون آب گرم بخیسانید. در طی این فاصله 1 – 2 مرتبه آب لیمو عمانی را تعویض نمایید. این کار موجب از بین رفتن طعم تلخ لیمو می شود.
- سپس لیموی خیسانده شده را به درون آبگوشت اضافه کنید. در صورت تمایل می توانید دانه های آن را نیز بیرون بیاورید.
- از شنبلیله و لیمو به اندازه کافی بهره ببرید. کاربرد آنها به میزان زیاد موجب تلخ شدن غذا می گردد.
- شعله باید متوسط باشد تا آب آبگوشت به یکباره خشک نشده، و لازم نباشد دوباره آب به آن بیفزایید. اینکار از طعم خوب آن می کاهد.
- در صورت تمایل برای تیره تر شدن رنگ آبگوشت می توانید موقع تفت خوردن پیاز، مقداری رب به آن بیفزایید.
توضیحات جالب درباره آبگوشت بزباش
آبگوشت بزباش از غذاها و آبگوشت های اصیل و محلی همدان می باشد که به گفته برخی ریشه آن متعلق به خراسان می رسد.
این غذا که دارای رنگ سبز است به آبگوشت قورمه سبزی نیز شناخته می شود.
این غذا معمولا در استان همدان برای نذری تهیه می گردد.
آبگوشت غیر از همدان و خراسان و سایر شهرها و استان های کشور ایران، در کشورهای ارمنستان و آذربایجان نیز محبوبیت زیادی دارد.
آبگوشت یک غذای محلی و اصیل ایرانی و به بیانی سنبل فرهنگ غذایی ایران محسوب می شود.
بزباش کلمه ای با ریشه ترکی می باشد که متشکل از دو کلمه «بز» به مفهوم خاکستری روشن و «باش» به مفهوم سر می باشد. که به درصد زیاد برگرفته از رنگ غذا است. اما در زبان فارسی «آبگوشت بزباش» مترادف با «آبگوشت سبزی» می باشد.
در این مطلب طرز تهیه آبگوشت بزباش را آموزش دادیم. امیدواریم مورد توجه و پسند شما واقع شده باشد. اما برای آشنایی با دستور پخت غذاهای مناطق مختلف ایران می توانید به سراغ لینک غذای محلی بروید و غذای مد نظر خود را جستجو نمایید.