افزایش حجم صادرات گاز و دستیابی به سهم 10 درصدی از بازار جهانی این سوخت پاک که از اولویت های برنامه ششم توسعه نیز به شمار می آید، در سال های گذشته به طور جدی در دستور کار وزارت نفت ایران قرار گرفته است.
توسعه زیرساخت های صادراتی از جمله اجرای خط لوله انتقال گاز ششم سراسری و تاسیسات تقویت فشار گاز روی این خط را می توان از برنامه های جدی ایران برای افزایش سهم خود در بازار تجاری گاز به ویژه کشورهای همسایه برشمرد که بر اساس برنامه در جریان است.
خط ششم سراسری از خطوط بسیار مهم و استراتژیک به شمار می آید که وظیفه انتقال روزانه 110 میلیون مترمکعب گازهای تولیدی پارس جنوبی را به نقاط مختلف کشور به عهده دارد و برای تامین مصرف داخلی کشور نیز، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
افزون بر تامین گاز مورد نیاز بخش های داخل، این خط لوله در دو نقطه مرزی نفت شهر و شلمچه، امکان صادرات گاز به عراق را فراهم می کند که به نظر می رسد با توجه به امضای قرارداد با کشور عراق در صورت مساعد بودن شرایط بین المللی، امکان صادرات گاز از منطقه نفت شهر به این کشور در آینده نزدیک فراهم شود.
«رمضانعلی سنگدوینی» مجری طرح خطوط لوله پنجم و ششم سراسری درباره ویژگی های این خط لوله انتقال گاز، می گوید: طرح خط ششم سراسری شامل پروژه های وسیعی می شود. نخستین پروژه این طرح، خط لوله ششم سراسری بوده که فاز نخست آن پیشتر به طول 600 کیلومتر از عسلویه تا اهواز تزریق گاز شده و هم اکنون در حال بهره برداری است.
سنگدوینی افزود: از سوی دیگر، اجرای فاز دوم خط لوله ششم سراسری و انشعابات مرتبط به طول 600 کیلومتر از اهواز تا دهگلان سنندج نیز هم اکنون ادامه دارد. قرارداد این 600 کیلومتر خط لوله 56 اینچ و انشعابات آن سال 90 با قرارگاه خاتم الانبیا به مبلغ 26 هزار میلیارد ریال( دو هزار و 600 میلیارد تومان) امضا شد که به دلیل نبود تامین مالی در مقاطعی از پروژه، بخش هایی از پروژه از این پیمانکار جدا شد.
وی اضافه کرد: با توجه به برنامه های تعریف شده، ملزم به آماده سازی سریعتر این خط هستیم، چراکه این خط بسیار استراتژیک بوده و انتقال گازهای تولیدی فازهای عسلویه به ظرفیت 110 میلیون مترمکعب در روز را به مرکز، غرب و شمال غرب کشور به عهده دارد؛ به دلیل اهمیتش برای مصرف داخلی کشور مورد تاکید ویژه وزیر نفت ، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران قرار دارد.
مجری طرح خطوط لوله پنجم و ششم سراسری بیان داشت: خط ششم در 2 نقطه مرزی نفت شهر و شلمچه، امکان صادرات گاز به عراق را فراهم می کند. هم اکنون قرارداد صادرات گاز با عراق امضا شده و در منطقه نفت شهر آماده صادرات به این کشور هستیم که به زودی با بازگشایی خط اعتباری از سوی طرف عراقی صادرات آغاز خواهد شد.
سنگدوینی گفت: حدود 141 کیلومتر خط لوله 48 اینچ نیز از مرز شلمچه برای صادرات گاز به عراق از سمت بصره در حال اجراست که با آمادگی طرف های ایرانی و عراقی امیدواریم تا خرداد سال آینده نهایی شود.
مجری طرح خطوط لوله پنجم و ششم سراسری ادامه داد: در مجموع حدود 15 هزار میلیارد تومان پروژه در طرح خط ششم سراسری در حال اجراست.
اقتصام**2022**1561
................................................
منبع:نشریه وزارت نفت (مشعل)