ستاره حمیدی؛ روان درمانگر
شاید برای شما اتفاق افتاده باشد وقتی میخواهید از منزل خارج شوید بارها شیرگاز یا سیم اتو را چک و توان مقابله با فکرهای منفی که در ذهنتان میگذرد را نداشته باشید که آیا اجاق گاز را خاموش کردم یا خیر؟
این فکر و امسال آن تا حدی قوی هستند که شما را مجبور میکنند مجدداً به منزل و یا محل کارتان برگشته قفلها، چراغ ها، شیر گاز را مجددا چک کنید گاهی این بررسیکردنها در حد عادی مشکل ساز نیست، زیرا ممکن است بر اساس مشغله ذهنی گاهی دچار عدم دقت کافی و تمرکز باشید و زمانی این مسئله حاد میشود که به طور متناوب شما برایتان این عملکرد و افکار تکرار میشود چنانچه این افکار وسواس گونه تکرار و تداوم یابد و مجبور شوید کارهای انجام شده را پی در پی بررسی کنید.
که آیا درست انجام دادهاید یا خیر؟ آن گاه باید سریعتر جهت درمان این اختلال که روانشناسان آن را وسواس فکری مینامند اقدام کنید. وسواس فکری افکار بیمارگونه و نوعی نشخوار ذهنی است که فرد را بسیار آزار داده و وی را مجبور به تکرار برخی کارها و افکارهای منفی میکند. افکاری بیمارگونه همانند حساسیت بیش از حد بر روی بدن، بیماریها و...
در نوعی از وسواس فکری مدام تصور میکنید کاری را انجام ندادهاید و با خود تکرار میکنید که فلان کار را انجام دهید و در نوعی از آن فرد تصورهای نادرستی از بیمارهای به ظاهر ساده خواهد داشت به عنوان مثال یک سرما خوردگی ساده برای این افراد ممکن است با افکار منفی بسیاری همراه شود و آن را با بیمارهای ناعلاج دیگر ارتباط دهند در درازمدت این فکرها چنان فرد را پریشان میکند که دچار اضطراب و استرس شده و از انجام کارهای روزمره باز میماند. اضطراب حاصل از افکار وسواس گونه تمامی زندگی فرد را مختل و وی را ناتوان و حساسیت پذیر میسازد.
وسواس فکری موضوعات مختلفی را در بر میگیرد، مثلا ممکن است کسی این فکر به ذهنش برسد که نکند من تصادف کنم برای همین به خیابان نمیرود یا سوار ماشینش نمیشود یا این که مدام استرس دارد فرزندش که در مدرسه است دچار حادثه شود. این افراد به جزئیات توجه دقیق دارند و کارها را تکرار و به طور مکرر اشتباهات و خطرات احتمالی را کنترل میکنند.
وسواس فکری با فراموشی متفاوت است
فراموش کردن تفاوت زیادی با وسواس فکری دارد، گاهی شما فراموش میکنید هنگام خروج از خانه پنجره را بستهاید یا نه، در این صورت قبل از بیرون رفتن دوباره پنجره را چک میکنید، در فراموشی حاصل از مشغله ذهنی یک بار رخ میدهد و به کرات اتفاق نمیافتد. چنانچه بارها این مسئله رخ دهد و فشار افکار تا حدی باشد که شما را به اقدام کاری مجبور سازد باید سریعاً جهت درمان اقدام کرد وسواس فکری از سویی تمرکز فرد را نیز تحت تاثیر قرار میدهد
بیشتر چه افرادی دچار وسواس فکری می شوند؟
البته ممکن است برای هر شخصی این اتفاق رخ دهد ولی بیشتر افرادی که دوران کودکی ناامنی را تجربه کرده باشند ممکن است دچار وسواس فکری شوند و یا کودکانی که دچار اضطراب جدایی بوده اند در بزرگسالی احتمال مبتلا شدن به وسواس فکریشان بیشتر است و کودکانی که والدینی سختگیر داشتهاند. برخی از خصوصیات افراد مبتلا به وسواس فکری عبارتند از مقاومت در برابر تغییر، اهل ریسک نبودن، دودلی، افکار خرافی و دلبستگی زیاد به کار، از دیگر ویژگیهای این افراد است.
برای خواندن بخش دوم - وسواس فکری و راههای درمان - اینجا کلیک کنید.