دکتر سید مهدی میرغضنفری؛ متخصص طب سنتی
زرشک قابض (جمع کننده) است. یعنی اگر کسی اسهال داشته باشد، میتواند مفید باشد بهخصوص در افراد گرم مزاج. همچنین زیادهروی در مصرف آن یبوست ایجاد میکند.
زرشک ضد صفرا است. تشنگی و حرارت معده و کبد را مهار میکند. (علامت حرارت کبد این است که شخص حس میکند از درون گرم است و هوای گرم از گلوی فرد بیرون میآید و همچنین تشنگی و خشکی دهان ممکن است وجود داشته باشد.)
قلب و کبد اعضایی هستند که مزاج گرم دارند. در هوای گرم باید به آنها کمک کرد که خیلی گرم نشوند.
زیرا قلبی که بیش از حد گرم شود، دچار تپش میشود و فشارخون ممکن است بالا رود. حرارت زائد قلب و کبد را میتوان با زرشک فرو نشاند.
آب زرشک مانع تهوع و استفراغی است که ناشی از صفرا است. افرادی که مزاج سردی دارند باید آب زرشک را شیرین کرده و مصرف کنند.
میتوان زرشک را در آب ریخته و قدری شکر یا پودر نبات و یا عسل نیز به آن اضافه کرده و ملایم جوشاند تا پخته و نرم شده و آب آن، شربت زرشک بوده و خود زرشکها نیز، مربا محسوب میشوند.
این فرآوردهها، دارای سردی کمتری نسبت به زرشک بوده و برای افرادی که با مصرف خود زرشک اذیت میشوند (دچار سردی معده یا مزاج میشوند) مناسب است.
پس سرد مزاجان بهتر است از این محصولات استفاده کنند تا هم از فواید زرشک بهره مند شوند و هم عارضه به ایشان نرسد.
افراد باردار مخصوصا در سه ماهه اول بارداری باید از مصرف بی رویه زرشک پرهیز کنند چون ممکن است باعث ایجاد نقایصی در جنین شود.