یکی از مواد مغذی که مصرف آن برای درمان بیماری ها بسیار مفید است بادام زمینی می باشد و در واقع یکی از دانه های گیاهی پرخاصیت و خوشمزه است که طرفدار زیادی دارد، این دانه گیاهی از چربی های غیر اشباع تشکیل شده است. در مقالات گذشته با خواص بادام، خواص گردو و خواص بادام هندی آشنا شدید در ادامه این مطلب شما را با خواص بادام زمینی آشنا خواهیم کرد.
فواید و خواص بادام زمینی و مزیت های درمانی مصرف آن
بادام زمینی یکی از انواع تنقلات خوشمزه و پرطرفدار می باشد که بسیار مغذی و مفید است، این مغز خوش طعم و خوش مزه در واقع از گیاهان بومی آمریکای جنوبی است و میتوان آن را در گروه آجیل ها طبقهبندی کرد که دارای فواید بسیار زیادی می باشد و شما باید حداقل در هفته دو قاشق غذاخوری بادام زمینی بخورید تا بتوانید بیماریهای خطرناک را مهار کرده و سالم بمانید. که برخی مزایای مهم بادام زمینی در اینجا آمده است :
مبارزه با بیماری قلبی، عصبی، آلزایمر و کاهش عفونت
بادام زمینی به دلیل داشتن آنتی اکسیدان پلی فنولی – رزوراترول از بیماریهای قلبی، سرطانها، بیماریهای عصبی و عفونتهای ویروسی یا قارچی جلوگیری میکند.
کاهش خطر افزایش وزن
از خواص بادام زمینی می توان به این اشاره کرد که خطر افزایش وزن را کاهش می دهد زنانی که حداقل دو بار در هفته بادام زمینی می خورند نسبت به زنانی که نمی خورند کمتر در معرض چاقی هستند بنابراین اگر هر روز صبح بادام زمینی با نان می خورید کمتر در معرض چاقی قرار می گیرید.
سرطان روده بزرگ
یکی دیگر از فواید بادام زمینی این است که سرطان روده بزرگ را در زنان تا 58 درصد و در مردان تا 27 درصد کاهش می دهد بنابراین خوردن حداقل 2 قاشق کره بادام زمینی دو بار در هفته می تواند از ابتلا به این بیماری تا حدود زیادی جلوگیری کند.
مبارزه با افسردگی
بادام زمینی به دلیل داشتن تریپتوفان، به مبارزه با افسردگی کمک زیادی می کند زیرا سروتونین پایین، به افسردگی منجر میشود.
خواص ضد التهابی
یکی دیگر از فواید بادام زمینی این است که اختلالات پوستی مانند پسوریازیس و اگزما را کاهش می دهد و همچنین به دلیل داشتن اسید های چرب به کاهش تورم و قرمزی پوست کمک زیادی می کند، بنابراین پروتئین بادام زمینی به بازسازی سلول ها کمک زیادی می کند.
تقویت و افزایش رشد مو
بادام زمینی به دلیل داشتن مقادیر بالای اسید چرب امگا 3 باعث تقویت فولیکول مو و افزایش رشد موی سر می شود همچنین به دلیل داشتن بیوتین از ریزش مو جلوگیری می کند.
کاهش سرماخوردگی
بادام زمینی دارای مقدار زیادی ویتامین C می باشد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک زیادی می کند و در نتیجه ازمبتلا شدن به سرماخوردگی و آنفلونزا پیشگیری می کند.
بتاکاروتن
یکی دیگر از خواص بادام زمینی این است که برای سلامت پوست مفید است زیرا، بادام زمینی به دلیل داشتن بتاکاروتن که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود به رشد و ترمیم بافت های بدن کمک زیادی می کند و همچنین زخم ها و کبودی ها را به سرعت درمان می کند.
ویتامین C
بادام زمینی دارای ویتامین C می باشد که در واقع برای تولید کلاژن ضروری است این ویتامین باعث سفت شدن پوست می شود و آن را درخشان و زیبا می کند و باعث کاهش علائم پیری مانند چین و چروک، تغییر رنگ و کاهش انعطاف پذیری می شود.
پیشگیری از سنگ کیسه صفرا
یکی دیگر از خواص بادام زمینی این است که از سنگ کیسه صفرا پیشگیری می کند که در واقع مصرف مکرر بادام زمینی می تواند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا در زنان و مردان را کاهش دهد. یکی از علل شایع در تولید سنگ کیسه صفرا بالا بودن میزان کلسترول است و همانطور که می دانیم بادام زمینی تاثیر مثبتی بر کاهش کلسترول دارد به همین دلیل مصرف آن ریسک ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش می دهد.
کمک به باروری
بادام زمینی به باروری کمک زیادی می کند که مصرف آن قبل از بارداری و یا در حین بارداری باعث می شود خطر تولد کودک با نقص لوله عصبی تا 70 درصد کاهش دهد.
ویتامین E
یکی دیگر از خواص بادام زمینی این است که دارای ویتامین E می باشد که در برابر آسیب استرس اکسیداتیو از پوست صورت محافظت میکند و همچنین در برابر اشعه ماوراء بنفش آفتاب و آفتاب سوختگی و آسیب پوستی نفش محافظت از پوست را برعهده می گیرد.
بدنسازی
بادام زمینی حاوی مقادیر قابل توجه ویتامین ها، مواد معدنی، مواد مغذی و آنتی اکسیدان هاست و در واقع یکی از بهترین خاصیت های بادام زمینی این است که منابع انرژی برای ورزشکاران و بدنسازان شناخته شده است.
مواد مغذی موجود در بادام زمینی: مقدار در 28 گرم
- کالری 166
- پروتئین 7/6گرم
- کربوهیدرات 1/6 گرم
- فیبر 3/2 گرم
- چربی 14 گرم
- ویتامین E 2/2 میلی گرم
- ویتامین B3 8/3 میلی گرم
- فولات 1/41 میکروگرم
- مس 19/0 میلی گرم
- منیزیم 50 میلی گرم
- فسفر 101 میلی گرم
- پتاسیم 187 میلی گرم
مضرات بادام زمینی:
اولین نشانه های آلرژی به بادام زمینی به صورت آبریزش بینی یا خارش پوست در قسمت هایی از بدن می باشد. نشانه های بعدی شامل: تهوع، استفراغ، اسهال، ناراحتی شکمی، سوزش زبان، سختی تنفس ، گلودرد یا درد در دیگر نواحی بدن، افت ناگهانی فشار خون، سرگیجه و در نهایت بیهوشی و مرگ است.
مضرات مصرف بادام زمینی
مسمومیت با آفلاتوکسین : گاهی مواقع بادام زمینی به دلیل آلوده بودن به نوعی کپک، تولید آفلاکتوسین می کند و علائم این مسمومیت شامل بی اشتهایی، تغییر رنگ چشم به زردی که اینها از علائم معمول مشکلات کبدی هستند، در صورت مسمومیت جدی با آفلاکتوسین، نارسایی کبد و سرطان کبد رخ می دهد.
نحوه نادرست ذخیره سازی بادام زمینی می توان خطر آلودگی به این نوع کپک را افزایش دهد و این مشکل در شرایط گرما و رطوبت به خصوص در مناطق گرمسیری بیشتر است، حال از طریق خشک کردن بادام زمینی ها بعد از برداشت محصول و پایین نگه داشتن دما و رطوبت در طی مدت ذخیره سازی می توانید به شکل موثری از آلودگی این محصولات خوراکی از آفلاکتوسین جلوگیری نمایید.
ضد مواد مغذی : با وجود اینکه بادام زمینی خاصیت زیادی برای سلامتی بدن دارد اما به دلیل وجود مواد ضد تغذیه ای، می تواند جذب برخی مواد مغذی را مختل کند و ارزش غذایی آنها را کاهش دهد، از جمله این مواد مغذی, اسید فیتیک است که در اغلب مغزها، دانه ها و غلات و حبوبات وجود داشته و در بادام زمینی نیز به مقدار 0/2 تا 4/5 درصد می باشد.
اسید فیتیک جذب آهن و روی موجود در بادام زمینی را کاهش داده و از ارزش غذایی آن را می کاهد، البته این موضوع برای افرادی که دارای یک رژیم غذایی متعادل بوده و اینکه به طور منظم گوشت مصرف می کنند، چندان نگران کننده نیست اما در کشور هایی که منابع اصلی غذایی آنها را غلات و حبوبات تشکیل می دهند، می تواند ایجاد مشکل و نگرانی کند.
چند نکته در تهیه بادام زمینی
1- در زمان خریدن بادام زمینی خام و بدون پوست، مراقب باشید غلاف بادام زمینی، فشرده و کرم رنگ باشد.
3- از خریدن بادام زمینی با پوست پژمرده خودداری کنید زیرا کهنه بودن مغز را نشان میدهد.
4- بادام زمینی بدون پوست را میتوان ماهها در جای خنک و تاریک نگه داشت در حالی که بادام زمینی های با پوست را میتوان برای چند سال در ظرف در بسته نگه داشت.
5-خریدن بادام زمینی بدون پوست بهتر از مغزهای فرآوری شده است زیرا این مغزها در تماس با مواد شیمیایی قرار میگیرند که پوست آنها را نرم می کنند و آنها را برای مصرف، نامناسب میکنند.
در پایان امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما سودمند بوده باشد، در صورت تمایل برای آشنایی با خواص مغزها می توانید مطالب قبلی آرگا در این زمینه را مطالعه کنید.