تحریریه زندگی آنلاین : تصور کنید صبح در آشپزخانه آپارتمان تان در حال آماده کردن صبحانه اید که بوی تازه مزرعه به مشام تان می رسد. چشم که بر می گردانید به جای آپارتمان های خاکستری روبروی پنجره، برگ های سبز و شاداب ریحان و آویشن را می بینید که به شما سلام می کنند. بعد چند برگ ریحان کنار ظرف پنیر می گذارید و یک برگ نعناع هم برای لیوان چای از گلدان های رنگی و جذاب می چینید.
شرایط کاشت بذر ذر آشپزخانه
اگر به تازگی آشپزخانه و فضای خانه تان اهمیت می دهید، بهترین راه آن ساختن باغچه ای کوچک برای آشپزخانه است. گیاهان آشپزخانه با نگهداری ساده ضمن این که فضا را زنده و شاداب می کنند، بسیار دوست داشتنی هستند. آنها نیازمند صرف زمان و اطلاعات زیادی در مورد باغبانی نیستند؛ تنها این که بدانید چه زمانی تشنه اند یا بیمار نیستند، کافی است. هر چند محصول این گیاهان به اندازه دسته زیاد سبزی هایی که از بازار می خرید نیست، ولی قطعا در کنار این که سالم تر هستند، طعم و مزه فوق العاده تری نیز به وعده های تان می دهند. تمام آنچه نیاز دارید، فضای روشن و پرنور، بذر و واریته های گیاهی مناسب و حوصله است.
آغاز رشد باغچه تان ممکن است چند هفته طول بکشد، ولی با حواله زدن شان، انرژی را که به فضا وارد می شود به خوبی حس خواهید کرد. برای این که ناامید نشوید و موفقیت حتمی داشته باشید، بهتر است از نشا استفاده کنید تا چند ماه جلو بیفتید. اما برای برخی گیاهان تنها بذر گیاه کافی است تا بعد از چند هفته باغچه ای جذاب و تازه در گوشه ای از آشپزخانه داشته باشید. قبل از هر چیز باید مکان مناسبی را برای قرار دادن گلدان ها انتخاب کنید. بیشتر سبزی های آشپزخانه نیازمند پنج تا شش ساعت نور خورشید در طول روز، دمای 13 تا 24 درجه سانتی گراد و تهویه و گردش هوا هستند. بهترین مکان برای نگهداری نیز جلوی پنجره آشپزخانه است.
از گلدان های بزرگ و جادار با زهکش مناسب استفاده کنید تا ریشه گیاه رشد بیشتری داشته باشد. زمان آبیاری را می توانید با لمس خاک متوجه شوید. برای گیاه تان به خاک نرم و سبک نیاز دارید. اگر خاک فشرده یا حاوی رس سنگین باشد، با اضافه کردن کمپوست، پیت ماس، شن درشت و ذرات سبکی مثل پرلیتیا ورمی کولیت اجازه عبور آب اضافی را به گلدان بدهید. زمانی که خاک خشک بود و انگشت تان رطوبت را حس نکرد، بهترین زمان برای آبیاری است.
بیشتربخوانید:
ریحان
ریحان شیرین یکی از اصلی ترین گیاهان خوراکی است که هر کسی می تواند به راحتی در گلدان کوچکی کشت دهد. تقریبا همراه تمام غذاها می تواند استفاده شود و طعم دلچسبی هم دارد. ترکیبات آروماتیک موجود در برگ این گیاه عطر تازه ای را در فضای آشپزخانه برای تان به ارمغان می آورد و به دفع حشرات و میکروارگانیسم های مضر در فضای آشپزخانه کمک می کند. این گیاه را می توانید به شکل تازه یا خشک به عنوان طعم دهنده استفاده کنید و از خواص بی شمار آن از جمله افزایش گردش خون، آنتی اکسیدان، ضد التهاب و بسیاری دیگر بهره ببرید. ریحان یا باسیل سرشار از ویتامین C، K، A و عناصر معدنی مانند کلسیم، آهن، منیزیم و پتاسیم است.
برای کاشت ریحان می توانید از بذر آن استفاده کنید. جوانه زنی بذر که حساس ترین دوره کاشت آن است بین 5 تا 10 روز طول می کشد. بذر سالم را به مدت یک ساعت در یک لیوان آب قرار دهید و بعد داخل گلدان خاک مرطوب بگذارید. روی بذرها یک لایه نازک از خاک بریزید و با قطره چکان روزانه آب دهید. در دوره جوانه زنی گیاه نیاز به نور ندارد؛ حتی بهتر است دستمال مرطوب روی خاک بگذارید تا جوانه بزند. بعد گلدان را به محلی پر نور در آشپزخانه منتقل کنید. این گیاه به رطوبت بالا، نور و دمای 24 تا 30 درجه نیاز دارد و بعد از 10 روز می توانید از برگ آن استفاده کنید.
رزماری
رزماری از آن دسته گیاهانی است که حتما باید در آشپزخانه داشته باشید. طعم فوق العاده ای به مرغ، گوشت و تخم مرغ می دهد و غذاهای پروتئینی شما را کاملا متمایز و خوش طعم می کند. از برگ های آن می توانید در حمام و دستگاه بخور استفاده کنید. اگر در خانه گربه نگه می دارید و نمی خواهید وارد آشپزخانه شما شود حتما یک گلدان رزماری در آشپزخانه بگذارید. علاوه بر این مگس سرکه و بسیاری از حشرات را هم دفع می کند.
از آنجایی که ظاهر خوابیده دارد در گلدان های رنگی نمای جذاب و زیبایی به آشپزخانه و کابینت ها می دهد. تکثیر این گیاه به دو روش کاشت بذر و قلمه زنی انجام می شود اما ازآنجایی که جوانه زنی بذر آن کمی دشوار و طولانی است بهتر است از قلمه گیاه استفاده کنید. بعد از انتقال قلمه به خاک چند هفته صبر کنید تا گیاه در خاک سازگار شود و بعد از برگ های آن استفاده کنید و به خاطر داشته باشید که در هر بار استفاده بیش از 15 درصد از گیاه را قیچی نکنید.
بیشتر بخوانید:
آویشن
بدون تردید یکی از زیباترین گیاهان خوراکی که می توانید در آشپزخانه داشته باشید آویشن است. گل های صورتی و بنفش این گیاه در بهار جلوه خاصی به پنجره آشپزخانه می دهد و عطر بی نظیری دارد. منبع بسیار خوبی از ویتامین A و آنتی اکسیدان است و دم کرده آن در تمام فصل ها کاربرد دارد. این گیاه با تمام گیاهان خوراکی یک ساله سازگار است و کاشت کم دردسری هم دارد. یک گلدان کوچک از این گیاه به دفع حشرات و کشتن باکتری های موجود در هوا کمک می کند. از برگ آن می توانید هم خشک و هم تازه به عنوان طعم دهنده استفاده کنید. آویشن یک تصفیه کننده خارق العاده برای هوای داخل آشپزخانه است.
این گیاه هم می تواند توسط بذر تازه پرورش داده شود. بذر آن را یک روز در آب بگذارید و بعد به داخل خاک منتقل کنید. لایه 2 سانتی از خاک روی بذر قرار دهید. خاک را تا پایان دوره جوانه زنی مرطوب نگه دارید. البته دقت کنید که باید از خاکی استفاده کنید که منافذ آن زیاد باشد. بهتر است به خاک کمی سنگریزه اضافه کنید. زمان جوانه زنی بین 14 تا 21 روز است و به روزی حداقل 4 تا 5 ساعت آفتاب نیاز دارد. بعد از 13 تا 14 هفته هم گیاه کامل خواهید داشت و می توانید از برگ آن استفاده کنید.
نعناع
نعناع یکی از محبوب ترین گیاهان خوراکی در میان ایرانی هاست. همچنین از سبزی های معطر، پر مصرف و پر خاصیت روزانه است که به عنوان یک گیاه دارویی و غذایی، خشک و تازه آن در همه آشپزخانه ها یافت می شود. کاشت نعنا در خانه بسیار ساده است و شما می توانید به راحتی گلدانی پر از نعناع تازه در آشپزخانه خود داشته باشید تا علاوه بر سرسبزی و عطر دلنشین آن در فضای خانه، همراه همیشگی سبد غذایی شما باشد.
اگرچه تکثیر نعنا از طریق بذر چندان رایج نیست ولی شیوه کاشت آن در گلدان همانند کاشت ریحان است. به این منظور تعدادی بذر نعناع را روی خاک گلدان بپاشید و روی آن را با لایه ای نازک از خاک بپوشانید. تا زمان جوانه زنی دانه های نعناع، همواره خاک را مرطوب نگه دارید. خانواده نعناعیان به نور کافی برای رشد نیاز دارند و لازم است روزانه حداقل 3 تا 4 ساعت آفتاب مستقیم ببینند. مکانی را برای گذاشتن گلدان نعناع خود انتخاب کنید که علاوه بر داشتن آفتاب مستقیم در چند ساعت از روز، گردش هوای خوبی هم داشته باشد.
بیشتر بخوانید: