چطور خودرو شخصی خود را با قطار جابهجا کنیم؟ این سوالی است که اگر برای سفری طولانی با قطار چمدان بستهاید قطعاً از خود خواهید پرسید. کرایه اتومبیل، استفاده از اتوبوس و مترو و تاکسی آنلاین برای بازدید از جاهای دیدنی شهری که قرار است چند ماهی به طور موقت در آن اقامت کنید خرج زیادی روی دستتان خواهد گذاشت؛ بنابراین فکر اینکه ماشینتان را همراه خود به سفر نبرید از سرتان به طور کل بیرون کنید. اما از طرفی اگر بخواهید بهجای قطار، تمام مسیر مبدا تا مقصد را با خودرو شخصی خود طی کنید قطعاً خستگی رانندگی با ماشین جان به لبتان خواهد کرد.
حملونقل ریلی خودرو یک راهحل ایمن و مقرونبهصرفه برای این مواقع است. البته لازم است قبل از خرید بلیط قطار نسبت به بایدها و نبایدهای آن آگاه شویم. در این مطلب به طور کامل بررسی میکنیم که ارسال ماشین با قطار چه مراحل و قوانینی دارد، مدارک لازم برای ترانزیت خودرو با قطار کداماند و شرایط بیمه و استرداد بلیط قطار برای اتومبیل به چه صورت است.
چه خودروهایی قابلیت حمل با قطار را دارند؟
قبل از خرید بلیط قطار بررسی کنید که اگر اتومبیل شما در فهرست زیر قرار دارد شرایط لازم را داشته باشد.
حمل خودرو شاسیبلند با قطار
اگر ارتفاع خودرو بیش از 158 سانتیمتر مانند پرادو، سانتافه، پاترول، نیسان وانت و عرض آن بیش از 180 سانتیمتر باشد نظیر اکسل پهن امکان بارگیری آن با قطار وجود ندارد.
حمل خودرو سازمانی، پلاک سیاسی یا دیپلمات (D) با قطار
اگر خودرو متعلق به یک سازمان دولتی یا سیاسی باشد، باید در زمان تحویل آن، مجوزهای لازم اعم از معرفینامه قانونی از سفارت مربوطه بهصورت کتبی را به واگن خودروبر ارائه کنید.
حمل خودروهای خارجی با قطار
در حمل خودرو وارداتی با قطار ارائه اصل برگ سبز گمرکی الزامی است.
حمل خودرو صفر کیلومتر با قطار
حمل خودرو فاقد پلاک فقط با ارائه برگه فروش خودرو امکانپذیر است. در این صورت 6 رقم آخر شماره شاسی بهجای پلاک در بارنامه ثبت میشود.
حمل خودروهای گذر موقت با قطار
بایستی با شماره پلاک گذر موقت بلیط حمل خودرو با قطار تهیه کرده و خودرو را تا قبل از اتمام مجوز تردد خودرو بارگیری کنید.
حمل خودرو دوگانهسوز بدون تاییدیه معاینه فنی معتبر سیستم CNG/LPG، خودرو با کپسول گاز دفرمه، خودروهای تصادفی، آسیبدیده و خاموش با قطار
امکان حمل این نوع از خودرو ها با قطار وجود ندارد.
مراحل اصلی حمل خودرو با قطار؛ شرایط تحویل دادن خودرو به قطار در مبدا
حمل اتومبیل با قطار به طور کل دارای 4 مرحله اصلی شامل رزرو بلیط قطار برای ارسال ماشین، آمادهسازی خودرو برای بارگیری در ایستگاه قطار، ارائه خودرو و مدارک لازم به راهآهن و دریافت خودرو در ایستگاه مقصد است. در ادامه جزئیات هر مرحله را آوردهایم:
خرید اینترنتی بلیط حمل خودرو با قطار
- به یکی از وبسایت شرکت های حمل و نقل ریلی یا آژانس های مسافرتی مراجعه کنید
- اطلاعات مبدا، مقصد، تاریخ رفت را وارد کرده و گزینه حمل خودرو را فعال نمایید
- از لیست بلیط های موجود، بلیط موردنظر را انتخاب کرده و پس از وارد کردن اطلاعات مالک خودرو و مشخصات خودرو نظیر شماره پلاک، نوع خودرو... مراحل پرداخت را طی کنید.
آماده سازی خودرو برای حمل با قطار
در قدم بعد بایستی از سلامت خودرو خود مطمئن شوید و مطابق فهرست زیر اتوموبیل خود را برای سفر آماده کنید:
1. تمییز کردن خودرو: برای جلوگیری از کثیف شدن واگن و سایر خودروها شستن خودرو الزامی است.
2. تخلیه باک خودرو: اگر خودرو شما بنزینی است تنها مجاز هستید یک چهارم حجم باک در آن بنزین نگه دارید.
3. خالیکردن صندوقعقب: تمامی وسایل اضافی درون ماشین به جز جک و زاپاس را تخلیه کنید. انبار توشه گزینهی مناسبی برای جابهجایی بار اضافی است.
4. مخزن سوخت گاز: در خودروهای دوگانهسوز این مخزن باید کاملاً خالی بوده و همراه با کپسول گاز خودرویی و تاییدیه معاینه فنی معتبر باشد.
5. باتری خودرو: باتری خودرو باید کاملاً سالم باشد و در مبدا سر آن جدا شود.
آماده سازی مدارک لازم برای حمل خودرو با قطار و تحویل آن به راه آهن
مدارک شناسایی مالک خودرو، سند مالکیت، کارت ماشین، بیمهنامه و بارنامه حمل خودرو از مهمترین مدارکی هستند که در زمان تحویل خودرو به راهآهن از شما درخواست میشود. در آخر کافی است همراه با مدارک در ساعت 8 صبح (در ساعات اداری) به ایستگاه بارگیری مراجعه کنید، مشخصات تحویلگیرنده را در بارنامه قطار درج کرده و خودرو را تحویل دهید.
شرایط استرداد بلیط حمل خودرو با قطار
اگر به هر دلیلی از سفر خود منصرف شدید و تصمیم به مستردکردن بلیطتان گرفتید، هزینهی پرداختی بلیط مطابق با قوانین زیر پس از کسر جریمه به حسابتان عودت داده خواهد شد. در صورت باطل نمودن بلیط حمل خودرو با قطار:
1. تا ساعت 12 روز قبل از حرکت قطار، 90 درصد بهای بلیط به شما بازگردانده میشود.
2. از ساعت 12 روز قبل از حرکت تا 3 ساعت مانده به حرکت، 70 درصد بهای بلیط به شما بازگردانده خواهد شد.
3. از 3 ساعت تا قبل از حرکت قطار 50 درصد بهای بلیط را دریافت خواهید کرد.
لازم به ذکر است استرداد بلیط پس از حرکت قطار امکانپذیر نیست.
قیمت بلیط حمل خودرو با قطار چطور محاسبه می شود؟
قیمت بلیط حمل خودرو با قطار شامل هزینه ی حمل خودرو و حق بیمه آن (که به صورت درصدی از ارزش خودرو محاسبه می شود) می باشد. میزان مسافتی که باید طی شود نیز از فاکتورهای موثر بر هزینه ارسال ماشین با قطار است.
قوانین و مقررات حمل خودرو با قطار
1. برای تحویلگرفتن خودرو ارائه کارت شناسایی صاحب بلیط و کارت ماشین الزامی است.
2. اگر فرد تحویلگیرنده خودرو کسی غیر از فردی باشد که مشخصات او در بارنامه درج شده است باید وکالتنامه رسمی خود را از مالک خود به راهآهن ارائه کند.
3. نگهداری خودرو تا 24 ساعت پس از رسیدن به مقصد رایگان است. درصورتیکه بعدازاین مدت اقدام به تحویل آن نکنید تا روز چهارم بر اساس تعرفه روز مشمول پرداخت جریمه خواهید شد. از روز پنجم به بعد نیز حق توقف و هزینه پارکینگ به نرخ جریمه اضافه میشود.
4. درصورتیکه راهآهن نتواند طی 24 ساعت خودرو را تحویل مقصد دهد، 50 درصد هزینهی بلیط بهعنوان خسارت به مسافر عودت داده خواهد شد.
5. در صورت عدم تحویل خودرو نیز 100درصد کرایه حمل خودرو پس خواهید گرفت.
6. پس از صدور بارنامه بارکدی مختص خودرو به شما ارائه میشود که با واردکردن آن در سایت رجا میتوانید از وضعیت خودرو خود مطلع شوید.
7. درصورتیکه زمان حرکت قطار از مبدأ در ساعتهای اول صبح باشد، بایستی روز قبل اقدام به تحویل ماشین خود کنید.
بهترین زمان خرید بلیط خودرو با قطار
از آنجایی که قطارها ظرفیت محدودی برای حمل خودرو دارند، بهتر است از 2 الی 3 هفته قبل نسبت به رزرو بلیط حمل اتوموبیل با قطار اقدام کنید.