ماهان شبکه ایرانیان

خواص قوتو و بررسی مواد تشکیل دهنده آن

قوتو یا قاووت نوعی شیرینی کرمانی با قدمت طولانی است که در طعم های مختلفی تولید می شود. این مطلب به خواص قوتو اشاره دارد.

خواص قوتو و بررسی مواد تشکیل دهنده آن

پودر خوراکی قوتو یکی از محصولات خوش طعم شهر کرمان است که به افزایش توان جسمی، تقویت نیروی جسمانی، درمان بی خوابی و کم خوابی، تقویت حافظه و … کمک می کند. اگر مایلید تا با خواص قوتو بیشتر آشنا شوید با ادامه مطلب همراه ما باشید.

آشنایی با خواص قوتو یا پودر قاووت کرمان

قوتو یا پودر قاووت در واقع نوعی شیرینی قدیمی کرمانی محسوب می شود که در انواع و طعم های مختلفی تولید می شود. از سوغات دیگر شهرها مانند سیرجان، رفسنجان، بم، زرند و راور نیز این شیرینی محبوب می باشد که قدمتی طولانی دارد.

همانطور که اشاره شد قوتو در طعم های مختلفی تولید می شود. یک نوع آن از ترکیب نخود، نارگیل، شکر و … به دست می آید و یک نوع آن از ترکیب پسته و … حاصل می شود. مشهورترین و کامل ترین نوع قوتو شامل کنجد، قهوه، خشخاش، بذرکتان و …. می باشد که رنگ قهوه ای دارد.

معمولا این مواد را برشته کرده و سپس مخلوط و آسیاب می کنند. قوتو طبع گرمی دارد و از خواص درمانی آن می توان به درمان پادرد، کمر درد، سردرد، رفع خستگی جسمی و ذهنی و … اشاره کرد. در ادامه مطلب با خواص قوتو بیشتر آشنا می شوید.

پودر قوتو از چه موادی تشکیل می شود؟

پودر قوتو بسیار مغذی بوده و حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن شامل پروتئین و مواد معدنی است. قاووت یک معجون جادویی از انواع مغزها و گیاهان دارویی می باشد که می توان گفت سلطان همه شیرینی های ایرانی و سنتی می باشد.
ترکیبات قوتو با توجه به نوع آن متفاوت است ولی به طور کلی مواد تشکیل دهنده آن عبارت است از:

  • دانه ها: دانه ها شامل تخم کاهو، تخم گشنیز، تخم خرفه، تخم خشخاش، تخم آفتابگردان، کنجد و سیاه دانه می باشد.
  • انواع مغزها: در زمان تهیه این پودر خوشمزه از مغز بادام، پسته، فندق، گردو استفاده می کنند.
  • انواع گیاهان دارویی: استفاده از گیاهان دارویی مانند بادرنجبویه، اسطوخودوس گل محمدی، زعفران، بهار نارنج، سنجد و عناب برای خوش طعم شدن قوتو رایج است.
  • انواع ادویه جات: در قوتو از ادویه هایی مثل هل، دارچین، زنجبیل، رازیانه و زیره استفاده می کنند.
  • سایر مواد مغذی: در برخی از انواع قوتو، از مواد غذایی دیگری مانند شکر، خاک قند، قهوه، جو، نخودچی، نارگیل، خرما و کشمش هم استفاده می کنند.

قوتو کرمان طعم عالی یک میان وعده مقوی را در قالب یک اکسیر پرخاصیت و طبیعی برای سلامتی و تقویت بدن به همراه دارد. قوتو سوغات معروف کرمان بوده و در بیشتر استان های کشور نیز تولید و ارائه می شود. شهرستان رفسنجان قوتو پسته مشهوری دارد.

این معجون شادی بخش پای ثابت سینی پذیرایی در مهمانی ها و مناسب های خاص استان کرمان است و حضور آن در برخی مراسمات مانند شب شش نوزاد یا جنش شب نشینی به یک امر واجب تبدیل شده است. قوتو شیرینی عالی و مقوی و سالم برای پذیرایی در مراسم و اعیاد به شمار می رود.

این شیرینی خوشمزه در طعم های مختلفی عرضه می شود و از آن جا که از مغز و گیاهان دارویی مختلفی به دست می آید خواص فراوانی دارد و ویتامین های مورد نیاز بدن را تامین می کند. کرمانی ها از قاووت در ساعات و وعده های مختلف روز استفاده می کنند.

قوتو را چگونه مصرف کنیم؟

قوتو را می توان به صورت پودر به عنوان یک عصرونه مخصوص و مقوی نوش جان کرد یا آن را هنگام مطالعه یا سر کار به عنوان یک مکمل غذایی نیرو بخش استفاده کرد. می توان این پودر را به چای، شیر یا آب جوش اضافه و میل کرد.

به طور کلی می توانید قوتو را با آب یا شیر مخلوط کرده و به عنوان صبحانه یا میان وعده میل نمایید. همچنین می توان از قوتو در تهیه انواع دسر، کیک، شیرینی و بستنی استفاده کرد. قوتو طعم و عطر دلنشینی به انواع نوشیدنی مانند شیر و قهوه و چای می بخشد.

قوتو چگونه تولید می شود؟

هر نوع از قوتو روش و نکات خاصی برای تهیه دارد. به طور کلی قوتو از ترکیب گیاهان دارویی و انواع مغز با شکر یا نبات به دست می آید. نکته مهم در تولید این پودر آن است که همه مواد شسته و تمیز و کاملا خشک شده باشد. در برخی قاووت ها نیز جو، خشخاش، کنجد، قهوه و … بعد از تمیز و خشک شدن حتما تفت داده شده تا خوب برشته شوند. بعد به همراه شکر یا نبات آسیاب شده و به پودر قوتو تبدیل می شوند.

قوتو کرمان چه خواصی دارد؟

قوتو واژه ای کرمانی است که از کلمه قوت به معنی نیرو گرفتن حاصل می شود. در کرمان همواره برای افزایش قوای بدنی و تقویت نیروی جسمی از قاووت استفاده می شد. از این رو این پودر خوشمزه به قوتو معروف شده است.

همانطور که اشاره شد قوتو انواع مختلفی دارد و هر یک به تفکیک خواص متفاوتی برای سلامتی دارد. ولی به طور کلی از جمله خواص قوتو عبارت است از:

  •  تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
  • تقویت کننده نیروی جنسی
  • افزایش قوای جسمی
  • خون ساز
  • تقویت کننده حافظه
  • بهبود دهنده رشد و یادگیری کودکان
  • حفظ سلامتی

شایان ذکر است قوتو سرشاز از ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان است که موجب تقویت سیستم ایمنی بدن و رفع خستگی جسمی می شود. از دیگر فواید مصرف قوتو عبارت است از:

  • قوتو به دلیل داشتن مواد مغذی ضروری برای مغز، می تواند به بهبود عملکرد مغز، تقویت حافظه و تمرکز کمک کند.
  • پودر قوتو به دلیل داشتن فیبر، می تواند به هضم غذا، رفع یبوست و تنظیم حرکات روده کمک کند.
  • قوتو حاوی ترکیبات گیاهی است. بنابراین به تنظیم قند خون و پیشگیری از دیابت کمک می کند.
  • پودر خوشمزه قوتو با کاهش کلسترول و چربی خون، به سلامت قلب و عروق کمک می کند.
  • قوتو حاوی کلسیم و فسفر بوده به این ترتیب می تواند به تقویت استخوان ها و دندان ها کمک کند.

البته دقت کنید هر چند قوتو فواید فراوانی دارد ولی اگر به درستی استفاده نشود با معایبی همراه می شود. به طور مثال قوتو کالری زیادی دارد از این رو مصرف بیش از حد آن سبب چاقی و افزایش وزن می شود. همچنین این پودر فیبر زیادی دارد که در صورت مصرف بی رویه منجر به نفخ، دل درد و اسهال می گردد.

انواع قوتو

در این بخش با انواع قوتو کرمان و خواص هر یک آشنا می شوید.

قوتو چهل گیاه

قوتو چهل گیاه از گیاهان آرامش بخشی نظیر هل، رازیانه، بابونه، تخم خشخاش، تخم گشنیز، بهار نارنج و آویشن به دست می آید. از این رو برای تسکین اعصاب و حس آرامش بسیار عالی است. همچنین این قوتو حاوی مغز بادام، انجیر، زعفران و مغز گردو می باشد که هر یک از این مواد به تنهایی برای تقویت حافظه و ذهن کودکان عالی هستند.

قوتو چهل گیاه ترکیبی از انواع مغزها و گیاهان دارویی اشاره شده می باشد از این رو یک میان وعده عالی و مقوی برای تقویت حافظه و ذهن افراد به شمار می رود. ضمنا قوتو چهل گیاه حاوی تخم آفتاب گردان، زنجبیل، فلفل سیاه، شاهدانه و قهوه می باشد که حس شادابی و نشاط را ایجاد می کند.

می توانید قوتو چهل گیاه را هنگام ورزش، محل کار یا هنگام مطالعه و هر فعالیتی که به انرژی زیاد نیاز است میل نموده و از فواید این خوراکی ممتاز و لذت بخش بسیار بهره مند شوید. گفتنی است قاووت چهل گیاه یک خون ساز فوق العاده می باشد.

با قوتو چهل گیاه می توان با کم خونی مقابله کرد. زیرا حاوی موادی مانند مغز پسته، مغز بادام، مغز بادام هندی، مغز گردو و گزنه است که سرشار از آهن هستند. مغز گردو و پسته سطح هموگلوبین خون را افزایش می دهند. از دیگر خواص قوتو چهل گیاه عبارت است از:

  • مسکن درد های  مفاصل و بدن
  • تقویت کننده معده
  • مفید برای استخوان ها
  • رفع بی حالی و ضعف
  • نیرو بخش
  • درمان سرگیجه،
  • انرژی زا
  • آرامش اعصاب
  • خون سازی
  • افزایش توان معده
  • تقویت حافظه
  • تقویت کننده عمومی بدن
  • تقویت قوای جسمانی
  • درمان قاعدگی های دردناک

به طور کلی مقوی ترین و بهترین نوع قوتو، قوتو چهل گیاه است که حاوی ترکیبات 40 نوع گیاه دارویی و مغزها می باشد. از این رو به عنوان یک میان وعده بسیار مقوی برای عصرانه محسوب می شود.

قوتو پسته

قوتو پسته سرشار از املاح معدنی و مواد مغذی از جمله مغز پسته، هل سبز، شکر و نبات است که رشد ذهنی در کودکان را تسریع می بخشد. این خوراکی منبعی غنی از ویتامین ای و آنتی اکسیدان و است که می‌تواند به سلامت قلب و عروق، تقویت سیستم عصبی و پیشگیری از سرطان کمک نماید. از دیگر خواص این قاووت عبارت است از:

  • تقویت میزان آهن بدن
  • افزایش توان بینایی چشم
  • افزایش نیروی قوای جنسی
  • تقویت سیستم ایمنی بدن
  • کاهش و رفع بی حالی
  • بهبود سرگیجه و کم خونی

قوتو نخودچی

این نوع قوتو از ترکیب نخودچی بو داده و شکر یا خاک قند تهیه می شود. طعم آن شبیه حلوا است. قوتو نخودچی غنی از فیبر و پروتئین است و به تقویت عضلات، احساس سیری و کاهش وزن کمک می کند.

قوتو نخود و نارگیل

در بین انواع قوتو، قوتو نخود و نارگیل گزینه خاصی محسوب می شود و ذاتا یک قاووت گرمسیری شناخته می شود. این قوتو علاوه بر طعم خوشمزه سلامتی را به دنبال دارد. قوتو نخود و نارگیل بهتر است عصرانه استفاده شود. از خواص آن عبارت است از:

  • افزایش انرژی و نشاط کلی بدن
  • کاهش خستگی و ضعف بدن
  • افزایش قوای جنسی
  • تقویت دستگاه گوارش و معده
  • تقویت کلی سیستم ایمنی بدن

قوتو گل محمدی

جدا از مزه خاطره انگیز قوتو گل محمدی، عطر آن سبب می شود تا قوتو گل محمدی به انتخاب اول گردشگران برای خرید سوغاتی تبدیل گردد. یکی از بهترین شیوه های مصرف صد درصدی مزایای گل محمدی مصرف آن به صورت قوتو گل محمدی می باشد. از جمله خواص این قاووت عبارت است از:

  • آرام بخش اعصاب
  • خواب آور
  • غنی از ویتامین c
  • ملین و درمان‌ کننده یبوست
  • کاهش دردهای قاعدگی
  • حاوی آنتی اکسیدان فراوان
  • ضد سرطان
  • تقویت کننده سیستم ایمنی بدن

موارد منع مصرف قوتو

قوتو طبع گرمی دارد از این رو مصرف بی رویه آن برای افراد با مزاج گرم مشکلاتی مثل جوش صورت، خارش و گرمازدگی به همراه دارد. ضمنا خانم های باردار یا شیرده قبل از مصرف حتما با پزشک مشورت نمایند. همچنین ممکن است برخی افراد نسبت به مواد تشکیل دهنده قوتو مثل مغز و دانه ها حساسیت داشته باشند.

از این رو افراد با بیماری های خاص مثل دیابت، فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی بایستی در مصرف آن جانب احتیاط را رعایت نمایند. همچنین می توانید برای آشنایی با خواص خرما کبکاب و خواص صمغ پسته روی لینک ها کلیک و از این مطالب بازدید نمایید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی