تخم کرفس طبعی گرم و خشک دارد. این ادویه در انواع سس، غذا و چاشنی ها استفاده می شود و حاوی انواع آنتی اکسیدان و مواد معدنی می باشد. در این مطلب قصد داریم به بررسی خواص تخم کرفس بپردازیم. با ما همراه باشید.
آشنایی با خواص تخم کرفس
تخم کرفس همان بذر کرفس است که دارای طبع گرم و خشک می باشد. از گذشته خواص این ادویه شناخته شده بود و در انواع غذا و چاشنی مورد استفاده قرار می گرفت. بذر کرفس غنی از مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، فسفر، آهن و انواع آنتی اکسیدان می باشد.
از این رو در طب سنتی و طب جدید مصرف بالای دارد چرا که ارزش غذایی آن بالا می باشد. در این مطلب با خواص تخم کرفس آشنا می شوید. همچنین در صورت تمایل برای آشنایی با خواص تخم هندوانه و خواص تخم خربزه با کلیک روی لینک از این مقالات بازدید کنید.
1. استحکام و رشد استخوان ها
تخم کرفس به صورت دمنوش، ادویه یا روغن موضعی مورد استفاده قرار می گیرد. همانطور که اشاره شد بذر کرفس ارزش غذایی زیادی داشته و دارای مواد معدنی مختلفی مانند منگنز، منیزیم، کلسیم، آهن و آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان در جلوگیری و درمان بیشتر بیماری ها کاربرد دارد.
کلسیم و منگنز موجود در دانه کرفس سبب استحکام و رشد استخوان ها می شود. منیزیم و فسفر موجود در تخم کرفس هم موجب فعال شدن آنزیم هایی می گردد که پروتئین تشکیل بافت استخوانی و غضروفی را فعال می نماید. از این رو سبب جلوگیری از پوکی استخوان و استحکام آن می گردد.
2. جلوگیری از کم خونی
تخم کرفس حاوی آهن فراوانی می باشد که موجب تشکیل گلبول های قرمز خون و پیشگیری از کم خونی و کاهش اکسیژن خون می گردد. یکی از رایج ترین انواع کم خونی، به ویژه در خانم ها، کم خونی ناشی از فقر آهن می باشد که به علت در دسترس نبودن و از بین رفتن ذخایر آهن به وجود می آید.
آهن را می توان از طریق غذاهای جانوری و برخی غذاهای گیاهی جذب نمود. یکی از منابع خوب آهن تخم کرفس است که موجب بهبود کم خونی ناشی از فقر آهن می گردد.
3. کاهش قند خون
منیزیم موجود در دانه کرفس سبب کاهش قند خون در دیابت نوع دو می شود. از این رو برای افرادی که دیابت دارند خیلی مفید می باشد. ضمنا به علت کاهش قند خون می توان تا حدودی مانع از بروز دیابت نوع دو که فرم اکتسابی دیابت است نیز موثر خواهد بود.
با این حال غذای رژیمی، تحرک، سبک زندگی سالم تاثیر بیشتری در بهبود دیابت نوع دو دارد و تخم کرفس به عنوان مکمل استفاده می شود.
4. ضد میکروب بودن
تخم کرفس دارای چندین نوع ماده ضد میکروب می باشد که در بدن مانند آنتی بیوتیک عمل می کند. مهمترین ماده ضد میکروب موجود در بذر کرفس با میکروبی که عامل زخم معده است مقابله می کند و در جلوگیری از بروز زخم معده کمک می کند. بنابراین با جلوگیری از ایجاد زخم معده، به بهبود گوارش و سلامت کلی دستگاه گوارش منجر می شود.
5. جلوگیری از سرطان
آنتی اکسیدان و پلی فنول های موجود در تخم کرفس از بیشتر بیماری های مزمن مانند سرطان و بیماری های قلبی عروقی جلوگیری می کند. اصلی ترین عامل در بروز سرطان، تاثیر رادیکال های آزاد بر عملکرد سلولی می باشد که موجب ایجاد آسیب های برگشت ناپذیر و بروز سرطان می گردد.
تخم کرفس با داشتن آنتی اکسیدان ها از تاثیر این رادیکال های آزاد کاسته و عمر سلولی را ارتقا می بخشد. همچنین از بروز سرطان جلوگیری می کند.
6. جلوگیری از بروز سنگ کلیه
تخم کرفس یک ادرار آور خیلی خوب است که با افزایش ادرار سبب کاهش فشار خون و رفع عفونت های ادراری می شود. اغلب عفونت های ادراری به ویژه در بانوان با افزایش ادرار برطرف می شود و به راحتی عامل میکروبی آن از بین می رود. به این ترتیب تخم کرفس به سلامت کلیه و جلوگیری از سنگ کلیه کمک می کند. همچنین عفونت های ادراری را برطرف می کند.
7. ضد التهابی بودن
تخم کرفس دارای 20 ماده ضد التهابی است از این رو در کاهش دردهای نقرس و آرتریت موثر است و به عنوان ضد اسپاسم برای افرادی که گرفتگی ماهیچه ای دارند عمل می کند. ضمنا در کاهش درد کمر و دل درد ناشی از قاعدگی هم بسیار موثر است.
8. کاهنده کلسترول خون
تخم کرفس برای کاهش کلسترول خون هم مفید می باشد. از این رو با کاهش سطح کلسترول بد خون در جلوگیری از بیماری ها و سکته قلبی موثر می باشد. برای افرادی که بیماری کبد چرب یا افزایش وزن دارند مصرف تخم کرفس سبب کاهش التهاب کبد می شود و از وخیم تر شدن اوضاع جلوگیری می کند.
موارد منع مصرف تخم کرفس
تخم کرفس برای افرادی که دارای قند خون پایین، التهاب حاد کلیه یا آلرژی به کرفس هستند ممنوع است. زیرا موجب بروز مضرات تخم کرفس می شود. ضمنا در دوره بارداری به دلیل این که موجب خونریزی و سقط جنین می گردد، تخم کرفس نباید استفاده شود.
آیا تخم کرفس برای لاغری موثر است؟
از تخم کرفس به عنوان ماده کاهنده وزن و لاغری هم استفاده می شود. همانطور که گفته شد خواص بی شمار تخم کرفس موجب می شود نه تنها به سلامت سیستم گوارش و کاهش التهاب کبد و جلوگیری از بیماری های قلبی کمک می کند بلکه به علت وجود آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی می تواند به لاغری هم کمک کند.
البته هیچ ماده غذایی را نمی توان تنها عامل موثر در لاغری دانست. از این رو با مصرف هر ماده غذایی که در کاهش وزن تاثیر دارد تنها می توان روند آن را بهبود داد و به عنوان مکمل لاغری از این ماده غذایی استفاده نمود. بنابراین با مصرف تخم کرفس به تنهایی، نمی توان توقع رسیدن به وزن ایده آل دست یافت.
کاهش وزن نیازمند دنبال کردن یک رژیم غذایی اصولی و ضمنا تحرک کافی می باشد. می توانید با انتخاب یک رژیم غذایی درست و اصولی به تناسب اندام و سلامتی رسید.