حجتالاسلام مرتضی بیگی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) گفت: اگرچه نشستهایی درباره فقه رسانه در حوزه و با حضور اساتید برگزار شده است ولی درسی که به صورت رسمی برگزار شود شاهد نبودهایم.
وی با بیان اینکه هفته گذشته هم در پژوهشگاه حوزه و دانشگاه نشستی با عنوان فقه رسانه برگزار شد افزود: اولین درس به صورت رسمی با موضوع فقه رسانه دیروز 28 شهریور کار خود را آغاز کرد و روزهای شنبه، یکشنبه و دوشنبه هر هفته از ساعت 17 در این شهرک دایر خواهد بود.
بیگی بیان کرد: در این درس، حجت الاسلام والمسلمین رفعتی نائینی، رئیس مرکز تخصصی حقوق و قضای حوزه علمیه، مشاور مدیر حوزه و قائم مقام معاون فرهنگی خبرگان رهبری به ارایه بحث درباره فقه رسانه خواهد پرداخت موضوعی که به علت نوپدید بودن در مباحث فقها به آن پرداخته نشده است.
یادآور میشود، جلسات متعددی با عنوان فقه رسانه با حضور استادانی مانند آیات فاضل لنکرانی و حسینی بوشهری در جمع خبرنگاران استان قم و به همت بسیج رسانه استان در سال گذشته و امسال برگزار شده است.
همچنین خبرگزاری ایکنا در طول سالهای گذشته و در گروههای خبری متعدد خود و در مصاحبههای گوناگون به موضوع فقه رسانه پرداخته و آن را با کارشناسان و استادان حوزه به بحث گذاشته و در این زمینه جریانسازی خبری کرده بود.
جلسات تفسیر سبک زندگی
بیگی همچنین از برگزاری سلسله جلسات تفسیر با موضوع سبک زندگی اسلامی با حضور استاد بهرام پور خبر داد و افزود: این جلسات نیز بعد از نماز مغرب و عشاء برگزار میشود.
وی ادامه داد: این جلسات نیز روزهای شنبه، یکشنبه و دوشنبه بعد از نماز مغرب و عشاء در این شهرک و در طول سال تحصیلی فعلی دایر خواهد بود.
فقه مسایل مستحدثه پویاتر شود
گفتنی است حجتالاسلام والمسلمین رفعتی نائینی در اولین درس رسمی خود در سخنانی با بیان اینکه در هیچ یک از ابواب فقهی از طهارت تا دیات، چیزی از فقه رسانه دیده نمیشود گفت: احکامی مانند روزه و نماز و طهارت مبتلا به مردم در طول تاریخ تشیع و اسلام بوده ولی موضوعی مانند فقه رسانه با وجود برخی آیات و روایات با موضوع خبر مورد ابتلاء عمومی نبوده و به آن پرداخته نشده است.
رفعتی، این مسئله را در زمره مسایل مستحدثه برشمر و تصریح کرد: مسایل مستحدثه در حال رشد است و باید در حوزه علمیه به نحوی جدی مورد توجه قرار گیرد.
وی گفت: امروزه مسایل مختلفی در حوزه پزشکی مانند پیوند اعضاء و اهدای خون و ... وجود دارد که در گذشته اصلا وجود نداشته است و متاسفانه بسیاری از ما حوزوی ها نیز از آن مطلع نیستیم.
مشاور مدیر حوزه علمیه ادامه داد: بانکداری و مسایل مالی فقه بانک از دیگر موضوعاتی است که به شدت با زندگی مردم سر و کار دارد و البته در حوزه نیز کارهای زیادی در این باره شده است ولی باز هم نیازمند تحقیقات هستیم.
رییس مرکز تخصصی حقوق و قضای حوزه علمیه قم با اشاره به اهمیت فقه رسانه گفت: رسانه جزء یکی از لوازم ضرروی در زندگی امروز است و زندگی بدون آن ممکن نیست لذا تحقیقات فقهی و تتبعات دقیقی لازم است.
وی تاکید کرد: فقها باید مسایل مورد نیاز مردم را به لحاظ فقهی بررسی و احکام آن را صادر کنند و اگر در این عرصه کم کاری شود مویدی برای آن است که دین فقط در عرصه فردی می تواند حکم بیان کند.
رفعتی تغییر جنسیت و مسایل مربوط به درمان ناباروری و ... را از دیگر موضوعات مبتلابه برشمرد و تاکید کرد: آینده فقه در دست کسانی است که بتوانند وارد تتبعات و تحقیقات دقیق فقهی با موضوعات مستحدثه شوند.