اگر نوزاد شما دو بار یا بیشتر پشت سر هم، یا به طور متناوب در طی 24 ساعت مدفوع آبکی دفع نماید، احتمالا اسهال دارد. البته به خاطر داشته باشید مدفوع نیمه سفتی که اغلب نوزدان تغذیه شونده با شیر مادر، دفع می کنند اسهال تلقی نمی شود. اگر به نوزادان مبتلا به اسهال مقادیر زیادی مایعات داده نشود، ممکن است دچار دهیدراسیون (از دست دادن آب بدن) شوند.
علائم خطر
اگر نوزادتان هر یک از نشانه های زیر را داشته باشد، فورا با پزشکتان تماس حاصل نمایید:
گیجی یا تحریک پذیری غیر طبیعی
امتناع از غذا خوردن به مدت 6 ساعت یا بیشتر
استفراغ به مدت 6 ساعت یا بیشتر
گود رفتگی چشمان
دفع مقادیر کم ادرار
پیشگیری از بروز دهیدراسیون (از دست رفتن آب بدن)
آب، مایعی حیاتی است که پس از اتلاف از بدن، باید حتما جایگزین شود. هنگامی که یک نوزاد مقدار آبی بیشتر از آنچه دریافت نموده را از دست بدهد. در معرض خطر دهیدراته شدن قرار می گیرد. دهیدراسیون نوزاد موضوعی جدی و خطرناک است و می تواند بر اثر حالاتی همچون اسهال پایدار، تب، یا استفراغ به مدت 6 ساعت یا بیشتر ایجاد شود. صرف نظر از علت بروز، باید به نوزادی که دچار دهیدراسیون شده مقدار زیادی مایعات داد. اگر در خصوص انتخاب محلول مناسب جهت رهیدراسیون (جبران آب از دست رفته) تردید دارید، حتما با پزشکتان مشورت کنید.
بهترین راه تأمین مایعات بیشتری که نوزادتان به آن نیاز دارد، استفاده از محلول های رهیدراسیون الکترولیت خوراکی مانند ا ـ آر ـ اس (ORS) است. شما می توانید این گونه محلول ها را بدون نیاز به نسخه پزشک از داروخانه ها تهیه کنید.
شما می توانید خودتان محلول رهیدراسیون را در منزل تهیه کنید. بدین منظور، دو قاشق مرباخوری سر صاف شکر را در 200 میلی لیتر آب جوشیده سرد شده حل نمایید.
شما می توانید این محلول را به طور موقت و تا زمان خرید محلول ا ـ آر ـ اس از داروخانه، مورد استفاده قرار دهید.
هر نوزادی باید روزانه بین 500 تا 1500 میلی لیتر مایعات دریافت نماید. مقدار دقیق مایعات مورد نیاز هر نوزاد به وزن او بستگی دارد.
تا زمان رفع نشانه های اسهال در نوزاد، به فاصله هر 1 تا 2 ساعت مقدار کمی محلول رهیدراسیون به او بدهید.
اگر اسهال نوزاد با استفراغ همراه بود، مقدار کمتری از محلول رهیدراسیون را در فواصل زمانی یک ساعته به او بدهید. مقادیر بیشتر ممکن است تحمل نشود و برگردانده شود.
نشانه: آیا نوزاد تب 38 درجه یا بالاتر دارد؟، علت احتمالی: گاستروآنتریت، اقدام مورد نیاز: ظرف 24 ساعت به پزشک مراجعه کنید. از دهیدراسیون نوزاد جلوگیری نمایید و تب او را پایین آورید.
نشانه: اگر نوزاد تب ندارد، آیا اسهال او حتی به صورت متناوب به مدت دو هفته یا بیشتر طول کشیده است؟ علت احتمالی: به احتمال زیاد، علت اسهال یک عفونت ویروسی است. از جمله علل دیگر که ا لبته احتمالشان اندک است می توان به آلرژی غذایی، عفونت انگلی ژیاردیازیس، بیماری سلیاک و فیبروزکیستیک (CF) اشاره نمود. اقدام مورد نیاز: ظرف 24 ساعت به پزشک مراجعه کنید. نوزاد را در وعده های مکرر و کم حجم، با شیر تغدیه کنید. اگر نوزاد از شیر گرفته شده، دادن غذاهای جامد به او را تا زمان مراجعه به پزشک متوقف سازید.
نشانه: اگر نوزاد به مدت کمتر از دو هفته اسهال داشته، آیا طی چند روز گذشته استفراغ هم می کرده، بد غذا شده و یا بی حال بوده؟، علت احتمالی: گاستروآنتریت، اقدام مورد نیاز: ظرف 24 ساعت به پزشک مراجعه کنید. از دهیدراسیون نوزاد جلوگیری نمایید و تب او را پایین آورید.
نشانه: آیا به علت اختلالات و بیماری های دیگر، داروهای تجویز شده توسط پزشک را به نوزادتان می دهید؟، علت احتمالی: اسهال نوزاد می تواند از عوارض جانبی داروهایی باشد که دریافت می کند. اقدام مورد نیاز: از پزشک خود بخواهید که بررسی کند آیا مصرف داروها سبب بروز اسهال در نوزادتان شده و آیا باید مصرف آنها را متوقف نموده؟
نشانه: آیا نوزادتان بیشتراز حد معمول آب میوه نوشیده؟، علت احتمالی: در مقادیر زیاد، شکر موجود در آب میوه ها می تواند سبب بروز اسهال شود.، اقدام مورد نیاز: همیشه آب میوه ها را با مقدار مساوی آب جوشیده سرد شده مخلوط کنید و سپس آن را به نوزاد دهید. به جای آب میوه، آب جوشیده سرد شده به نوزاد بدهید. از دادن افشرده میوه ها به نوزاد اجتناب نمایید.
نشانه: آیا اسهال نوزاد ظرف 24 ساعت پس از دادن غذایی جدید به او آغاز شده؟، علت احتمالی: غذاهای جدید می توانند باعث بروز اسهال شوند.، اقدام مورد نیاز: این وضعیت معمولا خیلی به طول نمی انجامد، اما اگر اسهال در مدت کوتاهی برطرف نشد، یا به نظر برسد که اسهال به سبب مصرف غذایی خاص ایجاد شده، حتما با پزشکتان مشورت کنید. اگر می دانید کدام غذا باعث بروز اسهال شده، مصرف آن را تا زمان مراجعه به پزشک متوقف سازید.
نشانه: آیا نوزاد هنوز از شیر گرفته نشده و یا آیا بیش از 24 ساعت قبل غذای جدیدی به برنامه غذایی کودک اضافه شده؟ علت احتمالی: واکنش به غذا، یا گاستروآنتریت ملایم، اقدام مورد نیاز: ظرف 24 ساعت به پزشک مراجعه کنید. مصرف غذاهای جامد را تا زمان مراجعه به پزشک متوقف سازید. از دهیدراسیون نوزاد جلوگیری کنید.
تصاویر زیبا و مرتبط با این مقاله