ماهان شبکه ایرانیان

دستورات غذایی کودکان/قسمت پنجم-دسر و عصرانه

دسرها و عصرانه کمپوت موز(چهار تا شش ماهگی) مواد لازم: ۱ عدد موز ۱ بسته شکر وانیل دار(یک قاشق مربا خوری) *پوست موز را با برس و آب بشویید و آن را به مدت ۱۰ دقیقه با بخار بپزید

دستورات غذایی کودکان/قسمت پنجم-دسر و عصرانه

دسرها و عصرانه

کمپوت موز(چهار تا شش ماهگی)

مواد لازم:
1 عدد موز
1 بسته شکر وانیل دار(یک قاشق مربا خوری)
*پوست موز را با برس و آب بشویید و آن را به مدت 10 دقیقه با بخار بپزید.
*پوست موز پخته را جدا کنید.موز را در بشقاب کاملاً نرم کرده و در صورت تمایل شکر وانیل دار را به آن اضافه کنید.
توجه:وقتی کودک کمی بزرگتر شد،می توان مقداری خامه نیز به موز اضافه کرد.در صورتی که ظرف های پخت با بخار و یا زنبیل های مخصوص این کار را ندارید،موز را داخل سبدی فلزی قرار داده و آن را در ظرفی حاوی آب بگذارید و حدود 20 دقیقه با در بسته حرارت دهید.

کمپوت زردآلو (پنج ماهگی)

مواد لازم:
3 تا 4 عدد زردآلوی رسیده
2 حبه قند
*زرد آلو را شسته، هسته هایش را جدا کنید. سپس آن را در ظرفی حاوی نصف لیوان آب قرار داده و 15 دقیقه حرارت دهید.
*زرد آلوی پخته را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید و در بشقاب بریزید.
*حبه های قند را زیر شیر آب مرطوب کرده و داخل قابلمه ای به صورت کارامل درآورید.سپس آن را روی کمپوت بریزید.

کمپوت گیلاس(پنج ماهگی)

مواد لازم:
1 مشت گیلاس قرمز و رسیده
1 قاشق سوپخوری شکر
*گیلاس را بشویید و پس از جدا کردن ساقه و هسته هایش، در ظرفی حاوی آب و یک قاشق سوپخوری شکر،حرارت دهید.
*گیلاس ها پخته را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید.
*کمپوت را در بشقاب بریزید و در صورت تمایل مقداری پنیر یا ماست کرم دار به آن اضافه کنید.
توجه:گیلاس، خون را تمیز کرده و مورد علاقه ی کودکان است.

کمپوت انجیر تازه(نه ماهگی)

مواد لازم:
2 -3 عدد انجیر کاملاً رسیده(له نشده)
1 بسته شکر وانیل دار (یک قاشق مرباخوری)
1/4 لیمو ترش
1 قاشق سوپخوری خامه
*پوست انجیرها را بگیرید و آنها را چهار قسمت کنید.سپس انجیر، شکر وانیل دار،چند قطره لیمو ترش و دو قاشق سوپخوری آب را در ظرفی به مدت 10 دقیقه حرارت دهید و گاهی هم بزنید.
*انجیر پخته را در بشقابی بریزید و کاملاً نرم کنید.بعد از اینکه انجیر خنک شد،خامه را به آن اضافه کنید.
توجه:این کمپوت مغذی،ولی ملین است.

کمپوت مخلوط میوه(پنج ماهگی)

مواد لازم:
1/2 سیب
1/2 گلابی
1 عدد آلوی سیاه
1 ساقه کوچک انگور
کمی شکر وانیل دار
1/4لیمو ترش
*میوه ها را شسته و پوست بگیرید.حبه های انگور را از شاخه جدا کنید.
*میوه ها را با کمی شکر وانیل دار در ظرفی ریخته و دو تا سه قاشق آب نیز به آنها اضافه کنید و بگذارید به مدت 10 تا 15 دقیقه روی آتش ملایم بپزد. گاهی نیز آنها را هم بزنید.
*میوه های پخته را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید.
توجه:در فصل های مختلف،می توان کمپوت هایی متنوع تهیه کرد.می توان ترکیب کمپوت را با توجه به میوه های فصل عوض کرد. در زمستان با سیب،
گلابی،موز، یک قطعه آناناس، مقداری شکر وانیل دار،آب پرتقال و یا آب گرپ فروت می توانید کمپوت مخلوط میوه تهیه کنید.

کمپوت میوه های قرمز(پنج ماهگی)

مواد لازم:
50 گرم توت فرنگی
50 گرم تمشک
50 گرم انگور
1 قاشق سوپخوری شکر وانیل دار
*میوه ها را جدا جدا تمیز کرده و پس از شستن در قابلمه ای همراه با شکر و دو قاشق سوپخوری آب،به مدت 15 دقیقه روی حرارت ملایم حرارت دهید.
*میوه های پخته را توسط مخلوط کن به صورت کمپوتی نرم در آورید.
میوه های قرمز سرشار از ویتامین C بوده و مورد علاقه کودکان هستند.

کمپوت آلوی قطره طلا(شش ماهگی)

مواد لازم:
250 گرم آلوی قطره طلا
1 قاشق مرباخوری شکر یا عسل گلابی
*آلوها را بشویید و هسته ی آنها را جدا کنید.سپس همراه با نصف لیوان آب به مدت 20 دقیقه حرارت دهید.
*آلوی پخته را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید.
*کمپوت را در ظرفی مخصوص بریزید و عسل یا شکر را به آن اضافه کرده و خوب هم بزنید و به کودک بدهید.

کمپوت سبزی(پنج ماهگی)

پیشنهاد کمپوت سبزی کمی غیر معمولی به نظر می رسد،ولی چون اغلب کودکان به سوپ و پوره های دارای طعم نمکی علاقه ای نشان نمی دهند، سبزی ها را می توان به صورت شیرین به آنها داد.
مواد لازم:
100 گرم کدوی حلوایی
1/4 کاهوی نرم
1/2 کدو
1 عدد گوجه فرنگی
2 قاشق سوپخوری شکر
*پوست ضخیم،دانه و الیاف کدو حلوایی را جدا کنید.برگ های غیر سالم کاهو را حذف کرده و بقیه را بشویید.گوجه فرنگی و کدو را با پوست بشویید و با بخار بپزید.
*کدو حلوایی و کدوی معمولی را به قطعات کوچک تقسیم کنید.دانه و پوست گوجه فرنگی را جدا کنید. کاهو را کاملاً ریز کرده و همراه با مواد دیگر و دو قاشق سوپخوری شکر و مقدار کمی آب،در قابلمه ای ریخته و به مدت 10 دقیقه روی شعله ملایم حرارت دهید.گاهی نیز آن را هم بزنید.
*سبزی های پخته را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید.
توجه:در ترکیب پوره یا کمپوت سبزی می توان با اضافه و یا کم کردن بعضی از سبزی ها، تغییرات بسیاری به وجود آورد.

کمپوت هلو(سه تا چهار ماهگی)

مواد لازم:
2 عدد هلوی رسیده
1 قاشق مربا خوری شکر وانیل دار
1/2 لیمو ترش
*پوست و هسته هلو را جدا کرده و گوشت آن را چهار قسمتی کنید.سپس آنها را در قابلمه ای ریخته،شکر وانیل دار و آب لیمو را نیز به آن اضافه کنید.این مخلوط را به مدت 10 دقیقه حرارت دهید(درب ظرف باید بسته باشد).
*هلوی پخته را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید.
هلو،میوه ای زود هضم بوده و مورد علاقه کودکان است. در صورت امکان هلوی صورتی را به هلوی سفید ترجیح دهید.

کمپوت گلابی (سه تا چهارماهگی)

مواد لازم:
2 عدد گلابی آبدار
*گلابی را پس از شستن، پوست بکنید.دانه و قسمت های اضافی آن را جدا کنید و در جهت طولی به چهار قطعه تقسیم کنید (یا به قطعاتی ریزتر). سپس آنها را در قابلمه ای همراه با یک قاشق سوپخوری آب به مدت 10 دقیقه حرارت دهید (حرارت ملایم باشد).
*گلابی پخته را توسط مخلوط کن،نرم کنید.

کمپوت گلابی با وانیل (چهارماهگی)

مواد لازم:
2 عدد گلابی آبدار
1/2 شاخه وانیل (یا 1/2 قاشق مربا خوری پودر وانیل)
*این کمپوت را مشابه کمپوت گلابی تهیه کنید.اگر از وانیل تازه استفاده می کنید، شاخه آن را پس از پختن گلابی،خارج کنید.سپس گلابی را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید.
*اگر از پودر وانیل استفاده می کنید،آن را مستقیماً روی کمپوت بریزید.

کمپوت سیب (چهارماهگی)

مواد لازم:
1 یا 2 عدد سیب (گلاب یا قندک)
1/2 لیموترش
*سیب را پوست کنده و چهار قسمت کنید.دانه ها و قسمت های سفت آن را جدا کرده و به قطعات ریز تقسیم کنید.
*بلافاصله مقداری آب لیمو روی سیب ها بریزید تا سیاه نشوند.سیب ها را در قابلمه ای حاوی کمی آب به مدت 15 تا 20 دقیقه حرارت دهید تا کاملاً بپزد.
*سیب پخته را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید.
توجه:سیب اولین میوه ای است که به کودک داده می شود.سیب رسیده، ضد عطش و صاف کننده ی خون بوده و سبب سهولت هضم می شود.

کمپوت کیوی(نه ماهگی)

مواد لازم:
1 عدد سیب
1 عدد کیوی
مقداری شکر وانیل دار
*سیب را پوست کنده و چهار قسمت کنید.دانه ها و قسمت های سفت آن را جدا کنید.کیوی را پوست کنده و چهار تکه کنید.
*میوه ها را همراه با شکر وانیل دار و دو قاشق سوپخوری آب،در قابلمه ای به مدت 20 دقیقه حرارت دهید.
*میوه های پخته را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید.
توجه:کیوی سرشار از ویتامین C است.طعم ترش کیوی ممکن است برای کودک جالب نباشد.بنابراین سعی کنید کیوی کاملاً رسیده را انتخاب کنید.

کمپوت سیب و گلابی با عسل(یک سالگی)

مواد لازم:
1 عدد سیب
1 عدد گلابی نرم
1 قاشق مرباخوری عسل
*پوست میوه ها را نکنید و آنها را چهار قسمت کنید.دانه و قسمت های اضافی آنها را دور بریزید.میوه ها را به قطعاتی کوچک و یا باریک تقسیم کرده و در قابلمه ای همراه با یک قاشق سوپخوری آب به مدت 15 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملاً پخته و نرم شوند.
*میوه های پخته را توسط مخلوط کن به صورت کرم یا پوره در آورید.
*پوره را در بشقاب بریزید و عسل را با آن مخلوط کنید.
توجه:عسل ماده ای بسیار مغذی است.اگر از میوه های شیرین استفاده می کنید اضافه کردن عسل ضروری نیست.

کمپوت آلو(پنج ماهگی)

مواد لازم:
100 گرم آلو
*آلو را پس از شستن،10 دقیقه حرارت دهید تا با افزایش حجم آن راحت تر بتوانید هسته ها را جدا کنید.
*آلوی بدون هسته را در قابلمه ای همراه با یک لیوان آب به مدت 20 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید.
*آلوی پخته و آب باقی مانده را توسط مخلوط کن به صورت کرم یا پوره در آورید.
توجه:از این میوه می توان در دوره ی ابتلای کودک به یبوست استفاده کرد. این میوه دارای مقدار قابل توجهی منیزیم و پتاسیم است.

کمپوت ریواس(دوازده ماهگی)

مواد لازم:
120 گرم ریواس
2 قاشق سوپخوری شکر
*ساقه های ریواس را کاملاً پاک کرده و بشویید.
*ریواس را درظرفی بریزید.شکر را اضافه کنید و پس از مخلوط کردن آنها به مدت 12 ساعت در جایی خنک قرار داده و هر چند گاه آن را هم بزنید.
*پس از گذشت این مدت،ریواس و شکر را در قابلمه ای بریزید و یک لیوان آب به آن اضافه کنید و به مدت 30 دقیقه روی حرارت ملایم قرار دهید.اگر آب ظرف زیاد بود،در آن را موقع حرارت دادن بردارید.
*ریواس کاملاً پخته را توسط مخلوط کن به صورت پوره در آورید.

کرم آنگلز(شش ماهگی)

مقادیر و اندازه های پیشنهادی برای تهیه این کرم،حداقل مقدار لازم است. برای سهولت کار می توانید این کرم را با یک لیتر شیر،200 گرم شیر، 12 زرده تخم مرغ و یک قاشق مرباخوری وانیل تهیه کرده و به اندازه یک پیمانه از آن را برای کودک کنار بگذارید.
مواد لازم(برای دو ظرف):
1/4 لیتر شیر
1/4 شاخه وانیل (یا 1/4 قاشق مرباخوری پودر وانیل)
3 عدد زرده تخم مرغ
50 گرم شکر
*شیر را همراه با وانیل در قابلمه ای بجوشانید.مواظب باشید که شیر سر نرود.سپس قابلمه را کنار بگذارید تا نیم گرم شود.
*در این فاصله، زرده های تخم مرغ را با شکر آن قدر هم بزنید تا رنگ آن سفید شود.
*شیر را کم کم به تخم مرغ اضافه کنید(اگر شیر گرم باشد، تخم مرغ را سفت می کند).
*مخلوط شیر و تخم مرغ را که به صورت کرم در آمده است، روی حرارت
قراردهید و مرتب هم بزنید تا غلیظ شود(نباید به مرحله جوشیدن برسد).
*کرم را از روی حرارت بردارید و پس از خنک شدن مصرف کنید.

کرم آنگلز با شکلات(هشت ماهگی)

*پس از تهیه کرم آنگلز،شکلات خوراکی را در حالی که کرم هنوز گرم است، به آن اضافه کرده و آن قدر هم بزنید که خوب مخلوط شود.

کرم شکلاتی (دوازده ماهگی)

مواد لازم:
1/4لیتر شیر
2 قاشق سوپخوری شکر
2 تکه مربعی شکل شکلات خوراکی (حدود 10 گرم)
1 عدد تخم مرغ
*شیر را با شکر بجوشانید.مواظب باشید شیر سر نرود.سپس شیر را از روی حرارت کنار بگذارید و شکلات ها را در آن حل کنید.
*تخم مرغ را با همزن بزنید و شیر و شکلات را کم کم به آن اضافه کنید. عمل هم زدن را قطع نکنید.
*این مخلوط را در ظرفی بریزید و در آن را با کاغذ آلومینیومی مسدود کنید و به مدت 20 دقیقه در بخار قرار دهید.
توجه:این کرم را به روش بن ماری نیز می توان تهیه کرد.در این صورت مدت پخت آن 30 دقیقه است.

کرم واژگون(دوازده ماهگی)

این کرم در واقع همان کرم آنگلز است،با این تفاوت که در آن از سفیده های تخم مرغ نیز استفاده شده است.
مواد لازم:
1/4 لیتر شیر
1/4 وانیل (یا 1/4 قاشق مربا خوری پودر وانیل)
3 عدد تخم مرغ
50 گرم شکر
5 گرم کره
*شیر و شاخه ی وانیل را آن قدر حرارت دهید تا بجوشد.سپس بگذارید نیم گرم شود.
*تخم مرغ ها را (سفیده و زرده)با شکر مخلوط کرده و با همزن آن قدر بزنید تا بصورت کرم در آید.شیر را به تدریج در آن بریزید.(در این موقع شاخه وانیل را کنار بگذارید).این مایع را پس از مخلوط شدن در ظروف مخصوص پخت بریزید.
*فر را با حرارت 180 درجه سانتی گراد گرم کنید و ظرف حاوی کرم را به مدت 40 دقیقه (یک ساعت اگر ظرف بزرگ باشد)در فر حرارت دهید.
این کرم را می توان به روش بن ماری نیز حرارت داد.در این صورت سینی فلزی فر را از آب گرم پر کرده و ظرف حاوی کرم را داخل سینی قرار دهید.
*کرم را پس از پختن از فر خارج کرده و آن را در بشقاب کودک برگردانید.

کرپ با مربا (دوازده ماهگی)

برای تهیه کرپ،کمترین اندازه های لازم پیشنهاد شده است.شما بر اساس
این دو اندازه ها می توانید با توجه به سن کودک و اشتهای او،یک تا دو عدد کرپ را آماده کنید.
مواد لازم:(برای 12 کرپ):
100 گرم آرد
3 عدد تخم مرغ
30 گرم کره
1/4 لیتر شیر
مقدار بسیار کمی نمک
مربا به انتخاب خودتان
مقداری زردآلو،مربای میوه های قرمز و غیره
*آرد و نمک را در ظرفی بریزید.حفره ای در وسط آن ایجاد کنید.تخم مرغ ها را درون آن بشکنید و با چنگال و یا همزن آن قدر هم بزنید تا مخلوط کاملاً یکنواخت و نرم شود.
*کره آب شده را به مخلوط بالا اضافه کرده و به تدریج شیر را نیز در آن بریزید و خوب هم بزنید.این خمیر مایع را به مدت 30 دقیقه کناری بگذارید.
*پس از این مدت،ظرفی لب تخت و یا تابه مخصوص کرپ را روی حرارت قرار دهید (قطر تابه باید حدود 20 سانتی متر باشد)کف تابه را کمی چرب کنید.با ملاقه مقداری مایع کرپ را روی تابه بریزید و آن را در تمام سطح تابه پخش کنید و هر دو طرف آن را بپزید.
*تا پایان یافتن خمیر،به همین ترتیب عمل کنید.هربار قبل از ریختن مایع کرپ،کف تابه را چرب کنید(چرب کردن ته تابه با یک تکه چربی گوسفند راحت تر است).
*روی کرپی که برای کودک کنار می گذارید،مقداری مربا بریزید و آن را با قاشق به کودک بدهید.

عسل گلابی (پنج ماهگی)

مواد لازم:
500 گرم گلابی
250 گرم شکر
*گلابی ها را پس از شستن در ظرفی رنده کرده(قسمت های سفت و دانه ها باید جدا شوند)سپس شکر را به آن اضافه کنید.
*مخلوط گلابی و شکر را در ظرفی (ته آن ضخیم باشد)به مدت یک ساعت روی حرارت ملایم قرار دهید.گاهی نیز آن را هم بزنید تا گلابی رنگ طلایی به خود بگیرد.این حالت،عسل گلابی نام دارد.
توجه:این عسل مانند مربا قابل نگهداری است،ولی پس از باز شدن در ظرف آن حداکثر باید تا 15 روز مصرف شود.

موس موز و توت فرنگی (شش ماهگی)

مواد لازم:
1 عدد موز
1 مشت توت فرنگی
مقداری شکر وانیل دار
*پوست موز را جدا کنید.توت فرنگی ها را با دقت و ظرافت بشویید و دم آنها را بگیرید.
*میوه ها و شکروانیل دار را توسط مخلوط کن کاملاً مخلوط کنید تا به صورت کرم اسفنجی شکلی درآید.

شیربرنج با کارامل (نه ماهگی)

مواد لازم:
20 سانتی لیتر شیر
40 گرم برنج
1 عدد زرده تخم مرغ
2 حبه قند
کمی شکر وانیل دار
*شیررا در ظرفی بجوشانید.وانیل را در شیر گرم بریزید.
*برنج (قبلاً باید شسته شود)را داخل شیر بریزید و حرارت دهید تا کاملاً بپزد.سپس از روی حرارت کنار بگذارید.
*در این فاصله،کارامل را تهیه کنید.دو حبه قند را زیر شیر آب مرطوب کرده و فوری در ظرفی با ته ضخیم (آلومینیومی نباشد)روی حرارت ملایم قرار دهید تا به صورت کارامل فندقی رنگ در آید.
*کارامل را در ظرفی بریزید و ته و کناره های آن را به کارامل آغشته کنید.
*برنج را در ظرف آغشته به کارامل بریزید و بگذارید 12 ساعت بماند و کارامل به برنج نفوذ کند.پس از این مدت،می توانید دسر را به کودک بدهید.

موس موز ونارگیل (نه ماهگی)

مواد لازم:
1 عدد موز رسیده
1 قاشق نارگیل رنده شده
1/4 لیمو ترش
*پوست موز را جدا کرده (الیاف سفید رنگ اطراف آن را دور بریزید)و آن را به قطعاتی کوچک تقسیم کنید.
*موز و نارگیل را همراه با چند قطره آب لیمو توسط مخلوط کن،خوب مخلوط کنید تا به صورت پوره ای سبک و اسفنجی درآید.

شیر و تخم مرغ(دوازده ماهگی)

مواد لازم:
20 سانتی لیتر شیر
1 قاشق سوپخوری شکر
1 عدد تخم مرغ
چند قطره بهار نارنج
*شیر و شکر را بجوشانید.توجه کنید شیر سر نرود.
*تخم مرغ را هم زده و آب بهار نارنج را به آن اضافه کنید.سپس این محلول را در شیر بریزید.در تمام مدت از بهم زدن محلول غفلت نکنید. کرم حاصله را در ظرف های مخصوص ریخته و در آنها را با کاغذ آلومینیومی بپوشانید.سپس آنها را به مدت 10 دقیقه با بخار داخل فر بپزید.این دسر را می توان نیم گرم و یا سرد مصرف کرد.

موس شکلات(دوازده ماهگی)

موس شکلات،دسری بسیار مغذی است و تنها در شرایطی استثنایی باید درفهرست غذایی کودک گنجانده شود.در اعیاد و جشن های خانوادگی که این دسر معمولاً جای بخصوصی دارد، نمی توان کودک را از مزه کردن آن محروم کرد.
در اینجا،روش تهیه این دسر با محتوای سبک تر توضیح داده می شود، اما به هر حال تأکید می کنیم که در مصرف آن نباید زیاده روی کرد.
مواد لازم:
10 گرم شکلات
10 گرم کره
1 عدد تخم مرغ
1 قاشق سوپخوری شکر
2 قطعه مربع شکل از یک بسته شکلات
1 قاشق مرباخوری خامه آبکی
*شکلات را به روش بن ماری و همراه با کره آب کنید.همین که شکلات حل شد،آن را از روی آتش برداشته و کنار بگذارید (شکلات نباید حرارت زیاد ببیند و به حالت پختن برسد).سپس آن را خوب هم بزنید تا کاملاً یکنواخت شود.
*زرده تخم مرغ و شکر را آن قدر با همزن بزنید تا مخلوطی یکنواخت به دست آید.سپس آن را با شکلات مخلوط کنید.
*سفیده تخم مرغ را جداگانه آن قدر هم بزنید تا کاملاً اسفنجی شکل شده و از ظرف بیرون نریزد.
*سفیده را نیز با ظرافتی خاص به مخلوط (شکلات، کره، زرده تخم مرغ) بالا اضافه کنید.
*خامه را با همزن خوب بزنید و به مخلوط اضافه کنید.
*موس شکلات را داخل ظرف های مخصوص ریخته و به مدت 2 تا 3 ساعت در یخچال نگهدارید تا خوب جا بیفتد.
*قبل از دادن موس شکلات به کودک،باید از مدتی قبل آن را از یخچال خارج کنید.

تخم مرغ برفی(دوازده ماهگی)

ماده اساسی این دسر،کرم آنگلز است.(به دستور تهیه مراجعه کنید)تنها، سفیده تخم مرغ روی آن مانند قطعه برفی غلطان قرار می گیرد که شکل ظاهری آن را خوش آیند و مزه اش را گوارا می سازد.
مواد لازم:
مواد لازم برای تهیه ی این دسر، همان موادی است که در تهیه ی کرم آنگلز به کار می رود،فقط سفیده تخم مرغ و یک قاشق شکر به آن اضافه شده است.
*کرم آنگلز را آماده کنید(شیر ،شکر،وانیل،زرده تخم مرغ)
*سفیده تخم مرغ را آن قدر با همزن بزنید تا کاملاً سفت شود.در طول همزدن سفیده،شکررا به تدریج اضافه کنید.سفیده ی آماده نباید از ظرف بیرون بریزد.
*در ظرفی جداگانه،مقداری آب یا شیر را بجوشانید و سفیده تخم مرغ را قاشق قاشق در آب یا شیر جوشان بیندازید.
*سفیده های بسته شده را با کفگیر سوراخ دار خارج کرده و روی صافی بگذارید تا آب یا شیر اضافی آن جدا شود. سپس آنها را روی کرم آنگلز قرار دهید.
*برای مصرف کودک فقط یک عدد از این سفیده ها کافی است.

بیسکویت لیمو (دوازده ماهگی)

تهیه این بیسکویت در شکل های گوناگون (شکل حیوانات، درخت سرو، ستاره و یا حتی آدمک)و عرضه آن به کودک، حس کنجکاوی او را تحریک می کند. به این ترتیب،او را به کشف و شناسایی شکل های جدید وادار می کنید.
موادلازم (برای 50 عدد بیسکویت):
100 گرم شکر
1 عدد تخم مرغ
مقداربسیار کمی نمک
250 گرم آرد
65 گرم کره
1عدد لیمو ترش
*شکر، تخم مرغ و نمک را در ظرفی با هم مخلوط کرده و با چنگال یا همزن خوب بزنید.
*آرد را به مخلوط بالا اضافه کرده و آن قدر بزنید تا خمیری یکنواخت به دست آید.
*کره را به قطعات کوچک تقسیم کرده و آن را با خمیر طوری مخلوط کنید تا به صورت خمیری سبک و نرم در آید.
*خمیر را روی سطحی صاف پهن کنید.
*لیمو ترش را زیر شیر آب خوب برس بکشید و پس از آنکه خشک شد، پوست آن را رنده کرده و روی خمیر بریزید و از طریق فشار دادن،آنها را به خمیر بچسبانید.
*خمیر باید 2 تا 3 میلی متر ضخامت داشته باشد.این خمیر را به شکل های گوناگون ببرید.
*اشکال بریده شده را روی سینی فر که قبلاً چرب شده باشد، قرار دهید و آن را به مدت 12 تا 15 دقیقه در فر گرم شده (با دمای 220 درجه سانتی گراد)حرارت دهید.
*همین که رنگ خمیرها طلایی شد،آنها را یک به یک از سینی جدا کنید.
توجه:این بیسکویت ها را به مدت طولانی می توان نگهداری کرد.

شیر برنج (چهار ماهگی)

مواد لازم:
20 سانتی لیتر
1 قاشق سوپخوری شکر
40 گرم برنج (نیم دانه)
*شیررا بجوشانید.مواظب باشید شیر سر نرود.شکر را در شیر بریزید تا حل شود.
*برنج را (باید قبلاً شسته باشد)به شیر اضافه کنید و بگذارید به مدت 15 دقیقه روی حرارت ملایم بپزد.
*شیر برنج پخته را توسط مخلوط کن به صورت کرمی نرم در آورید. این کرم را در ظرف های کوچکی بریزید و بگذارید خنک شود و به کودک بدهید.

شیربرنج و عسل(دوازده ماهگی)

مواد لازم:
20 سانتی لیتر شیر
1 قاشق مرباخوری عسل
40 گرم برنج (نیم دانه)
*شیر را در ظرفی بجوشانید و عسل را در آن حل کنید.
*برنج را به مدت 15 دقیقه در شیر حرارت دهید تا بپزد.
*شیربرنج پخته را در ظرف هایی بریزید و بگذارید تا خنک شود.در این مدت، شیر توسط برنج جذب خواهد شد.
*این غذا را می توان همراه با سس میوه های تازه مصرف کرد. میوه های تازه شامل :زردآلود، گیلاس، هلو و آلوی قطره طلا را پس از جدا کردن هسته هایشان با مخلوط کن به صورت پوره ای نرم در آورید.

چند پیشنهاد برای عصرانه

اگر می خواهید از بیسکویت به عنوان عصرانه ی کودک استفاده کنید، نباید آن را هر روز و به طور مداوم به او بدهید. ضمناً تناوب مصرف آن را با فرآورده های شیر و یا انواع کمپوت میوه، به وجود آورید به طوری که همگی با هم در یک روز مصرف نشوند.به جای بیسکویت، بهتر است از نان که ارزش غذایی بیشتری دارد، استفاده کنید.برای جلوگیری از یکنواختی، می توان از نان های مختلف (نان جو، نان سبوس دار، نان تست، نان فانتزی، نان گردو، نان روستایی و غیره)استفاده کنید. به هر حال تا حد امکان از مصرف بیسکویت که حاوی قند فراوان است، خودداری کنید. نان را می توانید به شکل های گوناگون مصرف کنید، مثلاً:
*نان +کره
*نان + کره که کمی شکر به آن اضافه شده باشد
*نان + کره + شکلات
*نان + کره + نارگیل رنده شده
*نان + پنیر
*نان + کره دار چین دار
*نان + کره+ کنسرو ساردین بدون پوست
*نان + کره + مربا
و دیگر مواردی که به نظرتان می رسد.

دانستنی ها

کودک،معمولاً پس از خوردن غذا دچار عوارضی مانند آروغ زدن، بالا آوردن و سکسکه می شود. این عوارض، پدیده هایی عادی بوده و نباید نگران شد، اما اگر این عوارض تداوم یابند یا بر شدت آنها افزوده شود و یا دفعات آنها مرتباً تکرار شود، حتماً باید با پزشک مشورت کرد.
این عوارض در واقع پاسخ هایی هستند که ارگانیسم نوپای کودک در برابر تمام مواد و شرایط خارجی نشان می دهد. چند روزی بیشتر طول نمی کشد تا کودک به تدریج خود را با این شرایط هماهنگ کند، یعنی:
*ظرفیت هضمی او از شیری که تغذیه می کند، با ریتم غذایی، مقدار غذا و مدت آن، هماهنگ می شود.
*خود را با شرایط خارجی و محیط جدید تطبیق می دهد.
برای مصرف نوزادان تا چهار ماهه، شیرهای متعددی وجود دارد که عبارتند از:
*شیر مادر
*شیرهایی که ترکیب آنها مشابه شیر مادر است.
*شیرهایی که در شرایطی خاص مصرف می شوند(شیر گاو بدون پروتئین،شیرهای شیرین، شیرهای بدون لاکتوز، شیرهای غیر شیرین و...)
در چند ماهه اول،مادران به دلیل رو به رو شدن با واکنش های کودک در برابر غذا، نگران می شوند.این واکنش ها عبارتند از:
سکسکه:این عارضه، پی در پی رخ می دهد و معمولاً پس از هر بار شیر خوردن و یا گریه کردن ظاهر می شود. علت آن، باز شدن معده و بزرگ شدن
حجم آن است.دراین مواقع باید کودک را به روی شکم خواباند و با ضربه های آهسته دست بر پشتش، او را وادار به آروغ زدن کرد.
بالاآوردن:در این عارضه، کودک مقداری از شیر را با آروغ زدن بالا می آورد.این عارضه در اکثر مواقع اهمیت خاصی ندارد، اما اگر ادامه یابد باید با پزشک مشورت کرد.چه بسا باید به دستور پزشک، شیر او را عوض کنید.
استفراغ:این عارضه به ندرت اتفاق می افتد. علت آن، تغذیه بیش از حد شیر است، ولی اگر تداوم یابد و با نشانه هایی دیگر (بالا بودن دمای بدن، نداشتن اشتها، فریاد، گریه،اسهال و....) همراه باشد، حتماً باید با پزشک مشورت کرد.
عدم تحمل شیر:اگر کودک به راحتی نتواند شیر را تحمل کند، دچار استفراغ، کولیک، دفع مکرر مدفوع و مدفوع آبکی می شود.در این موارد باید با پزشک مشورت کرد.
بعد از چهار ماهگی و زمانی که کودک از غذاهای دیگری غیر از شیر تغذیه می کند، ممکن است علایمی همچون حساسیت به مواد غذایی را نشان دهد. موادی که ممکن است در کودک ایجاد حساسیت کنند،عبارتند از:
*سبزی ها:مانند اسفناج، گوجه فرنگی و...
*میوه ها:مانند توت فرنگی و...
*پروتئین حیوانی:مانند ماهی، بعضی از پیتزاها و...
البته ممکن است کودک به مواد غذایی دیگر نیز حساسیت نشان دهد. بنابراین بهتر است مواد غذایی مختلف را به تدریج وارد رژیم غذایی او کنید. مواد حساسیت زا را به آسانی شناسایی کنید. در این گونه مواقع، باید مواد حساسیت زا را حداقل به مدت 15 روز و یا بیشتر (بر حسب مورد)تا برگشت حساسیت زا را حداقل به مدت 15 روز و یا بیشتر (برحسب مورد) تا برگشت کودک به حال طبیعی،از رژیم غذایی او حذف کنید.این مدت ممکن است 9 تا 12 ماه نیز طول بکشد.
کودک در پی ابتلا به برخی بیماری ها مانند:برونشیت،اوتیت و یا بستری شدن در بیمارستان،ممکن است اشتهای خود را از دست بدهد.برگشت او
به حال طبیعی، پس از بهبودی کامل حتمی است و نباید نگران شوید. در این گونه مواقع، باید غذاهای سبکی برای او تهیه کرد که هضم آسان تری داشته باشند.تازمانی که کودک کوچک است، فقط باید شیر به او داد و از دادن هر گونه غذای دیگری خودداری کرد.
کودکی که در بیمارستان بستری است،علاوه بر خستگی حاصل از بیماری، به دلیل تغییر محیط زندگی،رو به رو شدن با قیافه های جدید و ناآشنا،انجام آزمایش ها و معاینات مختلف،آرامش و آسایش خود را از دست می دهد. این وضعیت با برگشتن به خانه و قرار گرفتن در محیط همیشگی و آشنا و نیز حضور دائمی مادر در کنار او بر طرف شده و کودک دوباره احساس امنیت و آرامش خواهد کرد. اینجاست که باید غذاهای مورد علاقه او را تهیه کرده و با ظرافت خاص و مهربانی از او پذیرایی کنید.او به تدریج اشتهای خود را به دست می آورد و از حضور در کنار دیگران احساس شادی و شوق کرده و تغذیه اش به حالت طبیعی بر می گردد.

گفتار آخر

آیا تغذیه خوب و کافی،باعث زیبایی، هوشمندی و خوشبختی کودک شما خواهد شد؟کمی جدی باشیم و مطلب را جدی تر در نظر بگیریم.تغذیه، در پرورش کودک همه چیز نیست و به تنهایی نمی تواند باعث شکوفایی صفات نیکوی فرزند شما شود.با این وجود، تمام عشق و علاقه ای که در تهیه یک غذا اعمال می شود، تمام ملاطفتی که در دادن شیر،یک قاشق سوپ و یا یک تکه نان به کودک عرضه می شود، گرمای بازویی که او را در خود نگه می دارد، دستی که گونه های او را نوازش می دهد، اهمیت زیادی دارد.نمی توان گفت که این برخوردهای محبت آمیز بی فایده اند.
در اهمیت ساعات غذا خوردن هنوز هم می توان سخن ها گفت!البته قصد ندارم که بگویم فقط سر میز غذاست که ما با کودکان خود ارتباط برقرار می کنیم؛نه چنین چیزی حقیقت ندارد!ولی زمان صرف غذا اهمیت زیادی دارد.شما دیگر آموخته اید که از تمام لحظه های زمان غذا خوردن، در برقراری رابطه متعادل و هماهنگ با کودک خود استفاده کنید. شما به کودک چیزهای زیادی درباره خود،دیگر افراد خانواده و اطرافیان می آموزید. برای او غذاهای متنوع با مزه های متفاوت و ظاهر دلپذیر آماده می کنید. او این غذاها را پسندیده و یا از خوردن آنها خودداری کرده است، ولی به هر صورت یاد گرفته که غذاها را بچشد، یکی را بر دیگری ترجیح دهد و غذاهای دلخواه خود را انتخاب کند.شما نیز انتخاب غذایی او،برخورد روحی او و حتی خشم او را پذیرفته اید.
به نظر من،راه و رسم پرورش کودک این است که:
باید به او یاد بدهید که انتخاب کند.شما باید انتخاب او را در صورتی که مسئله ای برای دیگران به وجود نیاورد، قبول کنید.شخصیتی که به این ترتیب در کودک شما رشد می کند،به شکرانه حضور،رفتار و پشتیبانی شما، مطلوب و سالم شکل می گیرد.قدرت انتخاب غذا (بافت غذایی، رنگ غذا، طعم غذا و...)تأثیر زیادی بر احساس و خصوصیات کودک شما دارد. بعدها، هیجانی که از دیدن یک تابلو، یک منظره و یا مجلس از خود نشان می دهد،شاید تولد دوباره ی احساسی است که شما توانسته اید به هنگام خردسالی او در وی به وجود آورید.به همین دلیل و دلایل متعدد دیگر، زمان صرف غذا ازاهمیت خاصی برای رشد کودک برخوردار است. رضایت و شادمانی دو جانبه مادر و فرزند و رابطه ی هماهنگ و هم نوایی آنها،در ساختن زندگی آتی کودک نقش بسیار مؤثری دارد.هرچه صمیمیت، گرمی، محبت و احترامی که کودک در دوران کودکی از آن بهره مند می شود بیشتر باشد،ساختار زندگی آتی او از استحکام بیشتری برخوردار خواهد بود.
منبع:کتاب آشپزی نوین برای کودکان
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان