این مطلب شما را با بیماری ای-فیب، عوارض، علائم و روش درمان آن آگاه میسازد و به شما خطرات جدی نگرفتن این بیماری را گوشزد میکند. فیبریلاسیون دهلیزی شایعترین آریتمی که نیاز به درمان دارد،در حدود 5 درصد از مردم بیش از سن 65 سالگی رخ میدهدهمانطور که میدانیم فیبریلاسیون دهلیزی ناشی از کانونهای متعدد پراسیستولیک دهلیزی است که با سرعت زیاد فعالیت میکنند و همگی با سرعت و در یک زمان تپش سازی میکنند. با بنیتا همراه باشید.
فیبریلاسیون دهلیزی (Atrial fibrillation) که گاه در پزشکی ای فیب (A Fib) نیز نامیده میشود٬ شایعترین نوع آریتمی قلبی است که تحریک الکتریکی مسیر مشخصی را در قلب طی نمیکند. فیبریلاسیون دهلیزی هنگامی رخ میدهدکه در دهلیزها موج الکتریکی تحریک جهت مشخصی نداشته باشد یعنی سلولهای عضلانی دهلیز به صورت نامنظم تحریک و درنتیجه منقبض میشوند. در نتیجه انقباض منظم دهلیز وجود ندارد پس دهلیزها نمیتوانند خون را به صورت کامل به بطنها پمپ کنند و نیز ضربانهای بطن از دهلیز پیروی نکرده و بطن بدون نظم طبیعی و بدون پیروی و انتظار دهلیز٬ منقبض میشود. آریتمی قلبی به معنی غیرطبیعی بودن ریتم قلب است. در حالت طبیعی ریتم قلب از گره سینوسی آغاز شده و پس از انتقال به گره دهلیزی-بطنی در بطنها منتشر میشود. در نتیجه این نحو هدایت تحریک الکتریکی، ابتدا دهلیز و با فاصله کمی بطنها منقبض میشوند و همچنین ابتدا عضلات دهلیزها شل شده و سپس بطنها شل میشوند. در ادامه این بیماری را موشکافانهتر با شما بررسی میکنیم.
1 - فیبریلاسیون دهلیزی چیست؟ ضربان عادی قلب، چه ضربانی است؟ علائم هشداردهندهی این بیماری چیست؟
بیایید ابتدا با تعریف این بیماری آشنا شویم. همانطور که گفتیم فیبریلاسیون دهلیزی یا ای-فیب، به شرایطی گفته میشود که طبق آن، شما دچار اختلال در ضربان قلب خود میشوید. وجود مشکلاتی در سیستم الکتریکی قلب، باعث میشود که حفرههای بالایی آن (دهلیزها) با سرعت بیشتری تپش کنند و دچار ارتعاش شوند. این ارتعاش بیجا، موجب بینظمی در تپش حفرههای پایینی قلب (بطنها) میشود و این میتواند خطرناک باشد. البته نگران نباشید؛ اگر به موقع درمان شوید، خطری شما را تهدید نمیکند.
در یک قلب سالم، دهلیزها و بطنها، همزمان با هم کار میکنند، اما در قلبی که به ای-فیب دچار است نمیتوانند با هم هماهنگ شوند و این باعث میشود که ضربان قلب به طرز غیر طبیعی، بالا برود. (این ضربان نامنظم به 100-175 بار در دقیقه هم میرسد در صورتی که حالت عادی آن، 60-100 بار در دقیقه است.)
این بیماری معمولا علائم آشکاری ندارد اما اگر علائم زیر را دارید، باید به داشتن این بیماری مشکوک شوید و بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید: ضربان نامنظم، تپش قلب، احساس ارتعاش در قلب، درد قفسهی سینه و یا احساس تنگی نفس.
2 - اثرات این بیماری چیست؟ در صورت مشاهدهی چه عواملی باید سریعا به اورژانس مراجعه کنید؟ چه کسانی بیشتر در معرض خطرند؟
شما ممکن است علائم هشداردهندهی سکتهی مغزی را نداشته باشید اما مواردی را احساس کنید که بیماری ای-فیب مسبب آنهاست. مثلا احساس سرگیجه، بیحسی، تنگی نفس و یا ضعف و احساس خستگی شدید.درد شدید قفسهی سینه، ضربان نامنظم، احساس ضعف و بیحسی و یا لکنت زبان، از علائم سکتهی مغزی هستند. در صورت مشاهدهی این علائم باید فورا به اورژانس تلفن کنید. شاید جان شما در خطر باشد.
کسانی که مبتلا به ای-فیب هستند، 5 برابر افراد عادی در معرض خطر سکتهی مغزی قرار دارند. اما سکتهی مغزی چه زمانی اتفاق میافتد؟ خب باید بگوییم که اگر قلب شما به درستی کار نکند، خون آهستهتر حرکت میکند و احتمال ایجاد لختهی خون بیشتر میشود. اگر خون شما لخته شود و این لختهی خون به مغز شما برسد و در رگهای مغز گیر کند، ممکن است که دچار سکتهی مغزی شوید. البته امیدواریم که این اتفاق هیچ وقت برای شما نیفتد.
3 - علت این بیماری چیست؟ چه کسانی ای-فیب میگیرند؟ چه راههای پیشگیری برای آن وجود دارد؟
در بیشتر افراد، علت این بیماری عواملی است که قلب را تحت فشار قرار میدهند مانند فشار خون بالا، بیماری عروق کرونر، سکتهی قلبی، نارسایی قلبی و یا مشکلات دریچهی قلب. البته در بعضی از موارد، ای-فیب میتواند در اثر اختلالات تیروئیدی و یا عفونتهای شدید خونی مثل ذاتالریه، به وجود بیاید.
این بیماری میتواند برای هر کسی اتفاق بیفتد؛ اما تحقیقات نشان میدهد که درصد ابتلا به این بیماری، در مردان سفید پوست بالای 60 سال که سابقهی ای-فیب در خانوادهی آنها وجود دارد، بیشتر است. و این چیزی نیست که بتوان آن را تغیر داد و یا از آن پیشگیری کرد.
البته نباید نگران باشید. خوشبختانه هنوز راههای پیشگیری زیادی وجود دارد که بتواند از شما در برابر این بیماری محافظت کند. شما میتوانید با جلوگیری از اضافه وزن، دوری از نوشیدن بیش از حد الکل، نکشیدن سیگار یا مواد محرک مانند مخدرها و یا استفاده از داروهایی مثل آلبوترول، از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید
.
4 - بعد از عمل جراحی قلب چه کارهایی باید انجام داد؟ به چه وضعیتی «لون ای-فیب» میگویند؟
اگر به تازگی عملی مانند بایپس عروق کرونری روی قلب خود انجام دادهاید، ممکن است دچار ای-فیب شوید ولی خوشبختانه این نوع از ای-فیب دوام زیادی ندارد و به زودی برطرف خواهد شد.
بعضی از افراد ممکن است بدون دلیل مشخصی به ای-فیب مبتلا شوند. به این نوع حالت از این بیماری، «لون ای-فیب» گفته میشود که بیشتر برای افراد زیر 65 سال اتفاق میافتد. اگر مبتلا به این بیماری هستید بهتر است هرچه زودتر به سراغ درمان آن بروید تا دکتر متخصص شما، بتواند خطر سکتهی مغزی را پایین بیاورد.
.در ادامه با ما همراه باشید
اگر از این مطلب را جالب دانستید میتوانید یک سری هم به "10 روش ساده برای پیشگیری از بیماری قبلی" بزنید.