اخیراً اپل در یکی از دادگاه های منطقه ای آمریکا، به علت استفاده غیر قانونی از پتنت های ثبت شده توسط شرکت VirnetX به پرداخت مبلغ 439.7 میلیون دلار به این کمپانی محکوم شده. گفتنی است این محکومیت مربوط به شکایتی است که اولین بار در سال 2012 میلادی ثبت شده بود و همچنین پتنت های مذکور به اپلیکیشن های مختلف سیستم عامل iOS اپل از جمله فیس تایم مربوط می شود.
گفتنی است شرکت VirnetX در حقیقت یک پتنت ترول (شرکتی که به منظور کسب درآمد، به واسطه در اختیار داشتن پتنت های مختلف برای سایر کمپانی ها ایجاد مشکل می کند) است که از سال 2010 پرونده های شکایتی را به جریان انداخته تا اثبات کند فناوری های اختصاصی ثبت شده اش، توسط اپل مورد سوء استفاده قرار گرفته است.
لازم به یادآوری است که اولین موفقیت این شرکت پتنت ترول در سال 2012 میلادی حاصل شد؛ در آن زمان، اپل به پرداخت 368 میلیون دلار به VirnetX محکوم شد. سپس شکایت دیگری در همان سال از سوی این شرکت علیه اپل مطرح شد که محکومیت اخیر نیز مرتبط با همین مورد است. در این پرونده در ابتدا اپل محکوم شد ولی در نهایت به دنبال درخواست تجدید نظر این شرکت، دادرسی مختومه اعلام شد و محکومیت کمپانی ساکن کوپرتینو نیز ملغی شد.
پس از آن، VirnetX مجدداً پرونده را به جریان انداخت و حدود یک سال پیش، اپل به پرداخت 302.4 میلیون دلار محکوم شد. در این رأی، دادگاه اعلام کرده بود که به دنبال نقض حقوق توسط اپل، این شرکت باید برای هر دستگاه آیفونی که پتنت ها ی مذکور را نقض کرده، مبلغ 1.20 دلار به VirnetX بپردازد. حالا در محکومیت اخیر، این عدد به 1.80 دلار افزایش یافته که در نتیجه کوپرتینویی ها باید در مجموع 439.7 میلیون دلار به این پتنت ترول بپردازند.
به نظر می رسد پس از سال ها درگیری این دو شرکت، بالاخره VirnetX به رأی اخیر دادگاه راضی شده باشد. زیرا مقامات این کمپانی اعلام کرده اند: «حکم اخیر بسیار منطقی به نظر می رسد». از سوی دیگر مقامات اپل به استثنای اعلام درخواست استیناف، هنوز در خصوص این حکم اظهار نظری نکرده اند.
لازم به ذکر است که حدود یک سال پیش اپل موفق شد چهار عدد از پتنت های مورد شکایت VirnetX را در اداره ثبت پتنت و علامت تجاری آمریکا، باطل کند و البته این شرکت پتنت ترول نیز درخواست استیناف داد. در هر حال تا زمان نهایی شدن تمام درخواست های تجدید نظر مطرح شده از سوی دو طرف، حقوق پتنت ها معتبر و رعایت آن ها لازم الاجرا است.