سیاه دانه گیاهی یک ساله است که جنوب غربی آسیا، سرزمین بومی آن محسوب می‌شود. این گیاه حدود 20 تا 30 سانتیمتر رشد می‌کند و دانه‌های ریز سیاه میوه‌های آن محسوب می‌شود. سیاه دانه در هند که سرزمین بومی آن است و کشورهای خاورمیانه به عنوان ادویه مورد استفاده قرار می‌گیرد. البته اعتبار قابل توجهی در طب سنتی دارد و با خاصیت ضد باکتری و ضدانگل شناخته می‌شود. در طب سنتی،  سیاه دانه و روغنی که از آن می‌گیرند برای درمان بیماری‌ها تجویز می‌شده است. سابقه تاریخی کشف شده از  سیاه دانه به 2000 سال پیش برمی‌گردد.

خواص سیاه دانه

مجموعه مواد مغذی موجود در سیاه دانه مانند  زینک، کلسیم، فسفر، پتاسیم، سلنیوم و همچنین ویتامین ‌های B1، B2، B3 ،B9 و C و E ، این ماده ریز را تبدیل به ماده‌ای مفید و قوی می‌کند که  ضدویروس، هضم کننده، تقویت کننده سیستم ایمنی بدن، ضدالتهاب و ضدقارچ است. نتایج تحقیقات نشان می‌دهد باعث تنظیم فشار خون شده و ترشح صفرا می‌شود. از طرف دیگر بیماری‌های مربوط  به دستگاه تنفسی، پوست، معده و روده ها را بهبود می‌بخشد.  خاصیت ضدسرطانی سیاه دانه، قدرت آن در افزایش هورمون های جنسی و افزایش باروری و برای تقویت حافظه تایید شده است.

فواید سیاه دانه

سیاه دانه و درمان نفخ شکم: ابتلا به نفخ شکم رابطه مستقیمی با نوع رژیم غذایی دارد اما خوردن سیاه دانه، چه به صورت پودر و چه به صورت معمول می‌تواند نفخ معده را درمان کند.

سیاه و دانه و جوش صورت: از خاصیت ضدباکتری سیاه دانه می‌توان برای درمان جوش‌های صروت کمک گرفت. به همین دلیل دستورهای مختلف برای ساخت ماسک سیاه دانه یا تمیز کردن صورت با روغن سیاه دانه وجود دارد. 

سیاه دانه و عوارض شیمی درمانی: دانه سیاه دانه و روغن به کسانی توصیه می‌شود که به دلیل شیمی درمانی یا مصرف داروهای شیمیایی دچار مشکل کلیوی شده‌اند. روغن سیاه دانه مانع از دفع پروتئین از ادرار می‌شود و کراتین موجود در خون را کنترل می‌کند.

سیاه دانه و تسکین درد: یکی از فواید تایید و تجربه شده سیاه دانه، قدرت این دانه گیاهی در تسکین دردهای ناحیه سر و جمجمه است. برای درمان این دردها می‌توان از روغن سیاه دانه به صورت موضعی یا خوردن ترکیب سیاه دانه و عسل کمک گرفت.

سیاه دانه و زنان باردار : خانم‌هایی که در ماه های  آخر بارداری هستند می‌توانند برای کنترل درد و افزایش مقاومت از سیاه دانه کمک بگیرند.