ولی توصیههای کلی برای هر گروهی که میل دارند غذای دلخواهشان را در وعده سحری میل نمایند:
الف: از میل کردن منابع زیاد پروتئینی و گوشتهای سرخکرده و در روغن بریان شده خودداری کنید. هرچه پروتئین مصرفی شما بیشتر باشد، از عطش شدیدی رنج برده و مقدار بیشتری از کلسیم بدن شما نیز دفع خواهد شد.
ب: نوشیدن قهوه و چای پررنگ و نوشابههای حاوی کافئین، ضمن افزایش دفع ادرار، تحمل شما را کاهش داده و عطش شدیدی را در طول روز فراهم خواهد نمود.
ج: میل کردن مواد غذایی حاوی قندهای تصفیه شده، تک قندیها و دو قندیها، باعث تحریک پانکراس و ترشح انسولین گردیده و سطح قندخون و فشار خون را کاهش میدهد.
10- عوامل ایجادکننده اختلالات هضمی و گوارشی به صورت نفخ، احساس پری و سنگینی و دلآشوبی: پرخوری و استفاده زیاد از غذاهای سرخکرده یا در روغن طبخ گردیده، کله و پاچه و استفاده زیاد از حد معمول غذاهای حاوی تخممرغ، کلم، عدس، حبوبات پوست نکنده و نوشابه های گازدار از عوامل ایجاد اختلالات گوارشی به صورت نفخ، احساس پری و سنگینی میباشند.
جهت پیشگیری و یا تعدیل مشکلات پیش آمده، تقلیل مقدار مصرف مواد نام برده شده توأم با کاهش سرعت غذا خوردن و جویدن کامل مواد خوراکی و آغشته نمودن کامل آنها با بزاق، کاستن از حجم غذاهای هدایت شده به دهان و تناول غذا با قاشق کوچکتر و به صورت لقمههای ظریفتر و استفاده از کارد و چنگال برای افزودن مدت جویدن و آغشتن کامل با بزاق دهان قبل از بلعیدن توصیه میشود.
11- عوامل ایجادکننده بیحالی و افت فشارخون: استفاده بیشتر از حد مواد غذایی حاوی قندهای ساده، انواع شیرینیها و شکلات، زولبیا و بامیه و سایر شیرینیهای خامهای، حلوا و شلهزرد توأم با عدم تامین مایعات موردنیاز بدن در فرصتهای موجود، سبب بروز ضعف و بیحالی، خستگی، رنگپریدگی، سرگیجه، افت فشارخون ناشی از تحریک ترشح انسولین توسط لوزالمعده به علت افزایش قندخون و افت سریع آن تحت تاثیر عملکرد انسولین مترشحه و به کار افتادن مکانیسمهای دفاعی تامینکننده گلوکز موردنیاز مغز میشود که بهتر است به موازات کاهش میزان حجم و تعداد مصرف مواد حاوی تک قندیها و دوقندیها و جایگزین نمودن آنها با منابع کربوهیدراتهای پیچیده، مقدار مصرف مایعات دریافتی نیز در فرصت موجود برای فاصله شام تا سحری افزایش یابد. ضمنا سهمیه میوه و سبزیجات را در وعدههای روزمره خود حذف نکنید یا مقدار آن را کاهش ندهید. فقط در وعده سحری از میل کردن میوههای حاوی قند زیادتر خودداری نمایید.
12- پیشگیری از خشکی مزاج: عامل ایجاد خشکی مزاج در اکثر موارد غیرمرضی و ناشی از کاهش یا حذف مصرف مواد غذایی حاوی فیبرهای محلول و نامحلول (مثل سبزی خوردن، سالادهای پخته و خام و میوهجات) و گرایش به مصرف نانهای سفید فاقد سبوس و بیمیلی به مصرف حبوبات، دانهها و مغزها توأم با کاهش میزان مصرف مایعات مخصوصا آب خالص و عدم تحرک و فعالیت میباشد که باید به منظور جلوگیری از بروز چنین رخداد دردناک و ایجادکننده شقاق و هموروئید، نه تنها در تمام طول ماه مبارک رمضان بلکه در یازده ماه دیگر سال نیز در تمام روزهای هفته سبزیجات خام و پخته، نان و غلات حاوی سبوس و یا دانه کامل یا پرک شده، میوهجات فصل، دانههای روغنی مثل آجیلآلات و دانههای کنجد، بذر کتان و شاهدانه در جیره غذایی روزمره گنجانده شوند.
آب کافی نوشیده شود و برنامهریزی در جهت انجام فعالیتهای بدنی سبک در قالب پیادهروی و انجام ورزشهای هوازی و انبساط و انقباض عضلات شکم و تخصیص زمان معین جهت نشستن بر روی توالت فرنگی با احساس و یا عدم احساس دفع به منظور تقویت حرکات دودی رودهها صورت پذیرد و از مصرف خودسرانه انواع قرصها و جوشاندهها و چارهجویی از عطاریها پرهیز گردد.
13- اختلالات عصبی، خستگی، کوفتگی و بیحوصلگی توأم با ضعف حافظه: گاهی به علت بدخوری و استفاده بیش از اندازه از مواد قندی ساده و غذاهای تهیه شده به صورت حلوا و شلهزرد، یا میل و گرایش شدید به صرف زولبیا و بامیه، گوش فیل وخرما و یا حذف سحری، اختلالات فوقالذکر در افراد پدیدار میشود و نه تنها آنها را به شدت کلافه کرده و رنج میدهد، بلکه به نحو چشمگیری آنها را به سمت خطر ابتلا به چاقی و افزایش چربی، قند و فشارخون نیز سوق میدهد.
برای خواندن بخش اول- 15 نکته طلایی برای روزهداران- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش دوم- 15 نکته طلایی برای روزهداران- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش چهارم- 15 نکته طلایی برای روزهداران- اینجا کلیک کنید.