تحریریه ماهنامه دنیای زنان
1- چربی خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد
کنترل چاقی یکی از قابل پیشگیریترین عوامل ابتلا به سرطان است؛ ولی، بسیاری آن را نمیدانند. با وجودی که چاقی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد؛ ولی، بنابر پژوهش انجام شده به وسیله دانشکده پزشکی دانشگاه تگزاس تنها 54 درصد از زنان امریکایی از این واقعیت باخبر بودهاند.
حتی، تعداد کمتری از زنان میدانند که چاقی خطر ابتلا به سرطان آندومتر را هم بالا میبرد. چربی بدن استروژن میسازد و این هورمون سرطانهای سینه و آندومتر را تقویت میکند. پژوهشگران دانشگاه مینه سوتا دریافتهاند که لپتین هورمون مربوط به افزایش وزن هم باعث تکثیر سلولهای سالم سینه میشود و هم سلولهای سرطانی آن.
کاهش وزن از میزان احتمال دچار شدن به سرطان سینه و آندومتر و سرطان رکتوم (انتهای روده) میکاهد. محققان دانشکده پزشکی دانشگاه کارولینای جنوبی دریافتهاند افرادی که به سندرم متابولیک دچار میشوند، 67 درصد بیش از افراد سالم در معرض خطر ابتلا به سرطان رکتوم هستند. سندرم متابولیک وضعیتی است که فرد در آن هم دارای فشار خون بالا میشود و هم دیابت پیدا میکند و هم کلسترول خونش بالا میرود.
2- چربی اضافی در بدن درمان سرطان را مشکلتر میکند
زنانی که چاق هستند، احتمال مشکلات و گرفتاریهای بعدی آنها پس از عمل جراحی برداشتن سینه بیشتر است و این میزان در زنانی که BMI (شاخص توده بدنی) آنها از 40 بیشتر است، 100 درصد است. همچنین، زنان چاق نسبت به زنان بدون اضافه وزن از درمانهای پیش از عمل مانند شیمی درمانی کمتر سود میبرند.چرا که پزشکان به خاطر ترس از مسمومیت دارویی دوزی کمتر از نیاز آنها را برای زنان چاق تجویز میکنند. احتمال اینکه افراد چاق بر اثر سرطان فوت کنند، از افراد با وزن متناسب بیشتر است.
3- چربیها به قلب فشار میآورد
هر قدر چاقتر باشید، احتمال ابتلا به سکته قلبی بیشتر شده و زودتر به این عارضه مبتلا میشوید. کسانی که بسیار چاق هستند، 12 سال زودتر از کسانی که اضافه وزن ندارند، به سکته قلبی دچار میشوند.یکی از علتهای این حالت هم این است که افراد چاق بیشتر عوامل خطرساز بیماریهای قلبی را پیدا میکنند؛ مانند پرفشاری خون، دیابت و کلسترول بالا. ولی، گذشته از اینها چاقی به خودی خود یک عامل خطرساز است.
4- چاقی ورزش را سخت میکند
زنانی که چاق هستند تمایل کمتری به ورزش دارند؛ چون هنگام ورزش کردن بدنشان درد میگیرد و از ناحیه زانو و کمر مشکل پیدا میکنند. آنها میترسند که هنگام ورزش صدمه ببینند، به همین دلیل نتیجه میگیرند که برای ورزش خیلی چاق هستند.
اگر شما هم همین مشکل را دارید و یا حتی از ورزش کردن در جمع خجالت میکشید، میتوانید فیلمهای حرکات ورزشی را تهیه کرده و در خانه تمرین کنید. آهسته و به نرمی شروع کنید. از خودتان انتظار معقول داشته باشید و نخواهید که یک شبه لاغر شوید یا بتوانید حرکات سخت و دشوار را انجام دهید.
5- چربی اضافی برای مغز ضرر دارد
پژوهشی نشان داده، کسانی که در سنین 40 تا 45 سالگی بازوانی چاق دارند، 59 درصد بیش از کسانی که اندامی متناسب دارند، در معرض خطر ابتلا به دمانس هستند. تحقیقی دیگر ثابت کرد کسانی که در میانسالی شکم چاقی دارند، 5/21درصد بیش از آنهایی که چاقی شکمی ندارند، در معرض خطر ابتلا به دمانس هستند. به عقیده پژوهشگران چاقی شکمی از همه انواع چاقی خطرناکتر است. چاقی شکمی باعث ترشح هورمونهایی خاص میشود و به همراه خودش عوامل التهابی را فعال میکند.
6- چاقی بر خلق و خو اثر منفی دارد
آیا چاقی باعث افسردگی میشود یا افسردگی چاقی میآورد؟هر کدام که درست باشد، بین این دو مقوله ارتباط وجود دارد. براساس بررسیهای انجام شده روی 4641 زن، بین 40و65سال، تنها 5/6 درصد از آنهایی که BMI متعادل داشتند، به افسردگی مبتلا بودند؛ ولی، 9/25 درصد از آنهایی که BMI آنها بیش از 35 بود، افسرده بودند.
بنابر یافتههای پژوهشی دیگر که روی نههزار امریکایی انجام شده، افزایش 25 درصدی خطر ابتلا به اختلالات خلقی و اضطرابی در بین افراد چاق مشاهده شده است. چاقی میتواند به افسردگی منجر شود، چرا که فعالیتهای فیزیکی فرد محدود میشود و وی تصوری منفی از خودش پیدا میکند.
7- چربی اضافی بدن بر مفاصل فشار وارد میکند
بنابر یافتههای یک پژوهش تعداد موارد ابتلا به آرتریت که به خاطر چاقی بدتر شده است، در سالهای 1971 تا 2002؛ بین 3تا 18 درصد افزایش یافته است. اضافه وزن بر مفاصل فشار اضافی تحمیل میکند؛ ولی، دیگر فاکتورهای متابولیک که به چربی بدن مربوط است و التهاب را باعث میشود نیز به آسیب مفاصل میانجامد.مطالعات نشان داده که کاهش وزن سبک به همراه ورزش، حتی پیادهروی در 5 روز از هفته، میتواند علایم آرتریت را تسکین دهد.
8- اضافه وزن به مثانه فشار وارد میکند
بنابر یافتههای پژوهش انجام شده به وسیله انستیتوی ملی اختلالات لگنی، زنان چاق دو برابر بیش از زنانی که وزن مناسب دارند، به اختلالات کف لگن از جمله بیاختیاری ادرار مبتلا میشوند. افتادگی مثانه و بیاختیاری مدفوع نیز از جمله این اختلالات است. از دست دادن 5 تا 10 درصد از وزن بدن فشار بر مثانه را کاهش میدهد. پرهیز از نوشیدن کافئین که باعث افزایش ادرار میشود، نیز به این بیماران کمک میکند.پژوهشگران سوئدی در سال 2006 اعلام کردند که چاقی به خودی خود احتمال ابتلا به CRF (یک اختلال برگشت ناپذیر کلیوی) را سه برابر میکند و خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را نیز بالا میبرد.
ادامه مطلب