ماهان شبکه ایرانیان

«پیمایش ملی کیفیت زندگی مردم ایران» منتشر شد

«پیمایش ملی کیفیت زندگی مردم ایران» با مقدمه علی منتظری منتشر شد.

«پیمایش ملی کیفیت زندگی مردم ایران» منتشر شد

به گزارش ایسنا، این کتاب براساس «پرسشنامه سازمان سلامت جهانی» توسط مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) تهیه و در 284 صفحه با شمارگان 500 نسخه و قیمت 20 هزار تومان در سازمان انتشارات جهاددانشگاهی راهی بازار شده است.

در  بخش‌هایی از مقدمه کتاب به قلم علی منتظری می‌خوانیم: اتفاق نظر خاصی در زمینه مفهوم کیفیت زندگی وجود ندارد، برخی آن را به عنوان قابلیت زیست‌پذیری و احساس آرامش نسبت به خود، طبیعت و جامعه (دیوان، 2000)، برخی دیگر به عنوان سنجه‌ای برای میزان جذابیت (اپلی و منون، 2007)، برخی به عنوان رفاه عمومی، بهزیستی اجتماعی (اسمیت، 1983) و برخی به عنوان شادکامی، رضایتمندی (لیو، 1976) و... تفسیر کرده‌اند. طبق تعریف یونسکو کیفیت زندگی مفهومی کلی است که تمام جنبه‌های زیستی شامل رضایت مادی، نیازهای حیاتی و جنبه‌های انتقالی زندگی مانند توسعه فردی، خودشناسی و بهداشت اکوسیستم را پوشش می‌دهد.

از نگاه سازمان سلامت جهان (سازمان بهداشت جهانی)، کیفیت زندگی مفهومی فراگیر است که سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی (روابط فردی و اجتماعی) و سلامت محیطی را دربرمی‌گیرد (مور و همکاران 2008) و بر ادارک فرد مبتنی است. سلامت جسمانی عمدتا فردی بوده و بر توانایی جسمانی افراد تأکید دارد. سلامت روانی به مقوله احساس به‌زیستی مرتبط است و مبتنی بر نگرش افراد به برآورده شدن نیازها است. سلامت محیط بر میزان رضایت از خدمات و در کل رضایت از شرایط محل زندگی تأکید دارد. سلامت اجتماعی بعدی از سلامت است که به کیفیت روابط فردی و اجتماعی مربوط می‌شود و مبتنی بر روابط شخصی، مشارکت اجتماعی، داشتن روابط سالم و رضایت و حمایت است. 

بررسی کیفیت زندگی افراد، تلاش در راه بهبود و اعتلای آن و برآورده کردن نیازهای مختلف در مورد تمامی جنبه‌های زندگی برای ارتقاء سلامت روانی، جسمانی، محیطی و فردی لازم و ضروری است.

 در نوشته پشت جلد کتاب نیز  آمده است: با توجه به چندبعدی و چندوجهی بودن مقوله کیفیت زندگی، هر یک از محققین رویکرد خاصی را در تحلیل‌های خود به کار گرفته‌اند و در تحقیقات خود مولفه‌های محیطی، اجتماعی، اقتصادی و غیره را مورد استفاده قرار داده‌اند. اما با وجود تعاریف گوناگون و در نتیجه تنوع رویکردها، بر دو مولفه اصلی کیفیت زندگی تا حدی اتفاق نظر وجود دارد:

عوامل خارجی زندگی شخصی (شاخص‌های عینی) و ادراکات درونی افراد از این عوامل خارجی (شاخص‌های ذهنی).

از نگاه سازمان جهانی بهداشت کیفیت زندگی مفهومی فراگیر است که سلامت جسمانی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی (روابط فردی و اجتماعی) و سلامت محیطی را دربرمی‌گیرد و بر ادراک فرد مبتنی است. مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) با درک اهمیت موضوع کیفیت زندگی، به بررسی و سنجش کیفیت زندگی شهروندان کشور، در ابعاد سلامت جسمانی، روانی، محیطی و سلامت اجتماعی بر مبنای پرسشنامه سازمان سلامت جهانی پرداخته است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان