ماهان شبکه ایرانیان

اقتصاد آنلاین گزارش می دهد؛

بیم‌ها و امیدها از آینده بازار سهام/ بورس هم‌اندازه بازارهای موازی رشد می‌کند؟

سومین روز رشد تاریخی شاخص هم گذشت؛ شاخص کل روز چهارشنبه گذشته ۲۷۶۸ واحد٬ روز یکشنبه ۳۳۰۶ واحد و امروز ۲۰۸۱ واحد رشد داشت. کارشناسان در گفت و گو با اقتصاد آنلاین این رشد را تحلیل کردند.

بیم‌ها و امیدها از آینده بازار سهام/ بورس هم‌اندازه بازارهای موازی رشد می‌کند؟

اقتصاد آنلاین- مروارید اسلامی؛ سومین روز رشد تاریخی شاخص هم گذشت؛ شاخص کل روز چهارشنبه گذشته 2768 واحد٬ روز یکشنبه 3306 واحد و امروز 2081 واحد رشد داشت. رشد روز چهارشنبه شاخص٬ بزرگترین رشد در 28 ماه گذشته و هشتمین رشد شاخص بورس در تاریخ بود. ارزش معاملات نیز در این سه روز قابل توجه بود. برخلاف سال 92 ٬ این بار بسیاری از کارشناسان معتقدند که روند صعودی بورس حباب نیست و اتفاق بورس از بازارهای موازی جا مانده بود و اکنون نقدینگی به سمت این بازار روانه شده و بازار در حال رشد است اما برخی نیز اعتقاد دارند که این رشد بسیار نگران کننده و نشان دهنده اشکال در ساختارهای اقتصادی و انتظار تورم های مخرب است. اما دلایل این رشد و جهش چشمگیر معاملات چیست؟ آیا پیش بینی این روز می شد؟ آیا این رشد ادامه دار است؟ نقش ریسک سیستماتیک تحریم ها روی محدود کردن این رشد چقدر است؟ کارشناسان در گفت و گو با اقتصاد آنلاین به این پرسش ها پاسخ دادند.

رشد شدید شاخص نشانه خوبی نیست

حمید میرمعینی٬ کارشناس بازار سرمایه٬ دلایل این رشد را تورم و جا ماندن از رشد سایر بازارها٬ احتمال ناموفق بودن و شکست طرح نیما و نگاه جدید دولت به بازار سرمایه به نقل از آقای نوبخت دانست و اظهار داشت: انتظار می رفت که بازار رشد کند اما ادامه آن تا زمانی است که بازده هم سطح سایر بازارها کسب شود که البته در برخی از صنایع بیشتر و برخی صنایع کمتر خواهد بود.

به گفته او٬ پس از رشد چند روزه، ریسک تحریم نمایان تر خواهد شد و این موضوع جلوی تداوم رشد را خواهد گرفت. این رشد شاخص نگران کننده ترین رشد تاریخ بورس بوده٬ نه به دلیل ایجاد حباب بلکه به این دلیل که نشان دهنده ایجاد اشکال در ساختارهای اقتصادی و انتظار تورم های مخرب است.

تا متعادل شدن روابط بین بازارهای دیگر٬ رشد بورس ادامه دارد

حامد ستاک٬ مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری توسعه آذربایجان٬ دلیل اصلی رشد شاخص را جا ماندن بازار سرمایه از رشد اسمی سایر بازارهای رقیب و موازی دانست. او در این خصوص توضیح داد: رشد سایر بازارها نیز متاثر از رشد نرخ ارز است و دلیل اصلی رشد نرخ ارز نیز نقدینگی سرگردان و تعدیل نشدن نرخ ارز در سال های گذشته به دلیل سیاست های کنترلی نادرست بوده است.

به اعتقاد او این رشد قابل پیش بینی بود ولی اینکه دقیقا چه زمانی اتفاق خواهد افتاد به عوامل غیر قابل پیش بینی وابسته است که بیشتر شامل موارد رفتاری بازار است. او در رابطه با ادامه دار بودن این رشد گفت: تا متعادل شدن روابط بین بازارهای دیگر به جز بازار سرمایه این رشد ادامه خواهد داشت تا تمامی بازارها به نسبت های قبلی بین بازاری برسند. مدتی قبل هم بازار سرمایه شروع به رشد معنی دار کرده بود که ریسک سیستماتیک مانع آن شد و رشد ابتر ماند. اگر مورد جدیدی اتفاق نیفتد٬ موارد قبلی اثر خود را بر بازار سرمایه گذاشته است.

انتظار بازده بیشتری نسبت به بازده اسمی معادل رشد دلار می رود

سید فرهنگ حسینی٬ کارشناس بازار سرمایه٬ رشد بورس را اینگونه تحلیل کرد: افزایش قیمت دلار و تورم انتظاری، سبب افزایش ریالی نرخ فروش و سود شرکت ها می شود. همچنین با رشد قیمت دلار، ارزش جایگزینی بازار افزایش یافته است. او معتقد است که به لحاظ منطق٬ بازار سرمایه هم باید تا سطح بازده اسمی معادل رشد دلار تعدیل شود. با این حال، به دلیل وجود اهرم در شرکت ها، انتظار می رود که بازده بیشتر هم باشد. به گفته او تجربه در اوایل دهه 1390 نیز نشان داد که تحریم ها در میان مدت و بلندمدت اثر خاصی بر شرکت ها ندارد، هر چند ممکن است در کوتاه مدت شرکت ها را دچار مشکلات مقطعی کند.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان