ماهان شبکه ایرانیان

پلاسما را تجاری نکنید!

دیروز روز اهدای خون بود؛ اقدامی انسانی که هرچه بیشتر توسعه یابد، اثرات بهتر و مهم‌تری بر سلامت جامعه دارد. اما در این میان، برخی افراد و دولت ها، از همین اقدام انسانی به فکر کسب درآمد و سودآوری می افتند که هرگز پذیرفتنی نیست.

پلاسما را تجاری نکنید!

دیروز روز اهدای خون بود؛ اقدامی انسانی که هرچه بیشتر توسعه یابد، اثرات بهتر و مهم‌تری بر سلامت جامعه دارد. اما در این میان، برخی افراد و دولت ها، از همین اقدام انسانی به فکر کسب درآمد و سودآوری می افتند که هرگز پذیرفتنی نیست.

به گزارش به نقل از قانون، فروش پلاسمای خون یکی از اقداماتی است که تجارت خونی را به همراه دارد و حس انسان دوستی اهدای خون را زیر سوال می برد. دکتر علی‌اکبر پورفتح ا... مدیرعامل سازمان انتقال خون در این باره با اشاره به اهدای بیش از دو میلیون واحد خون در سال گذشته می گوید : این مراکز از سوی سازمان‌های انتقال خون و غذا و دارو مورد نظارت قرار می‌گیرند تا علاوه بر رعایت استانداردها، اهدای پلاسما را به تجارت و بیزینس تبدیل نکنند.

امروزه در آمریکا بخشی از اقشار فقیر درآمدشان فقط از طریق فروش پلاسمای‌شان به مراکز پلاسما به‌دست می‌آید. در برخی مقالات آمریکایی نسبت به این موضوع ابراز نگرانی کرده و اعلام می‌کنند که این اتفاق می‌تواند مشکلات عمده‌ای را برای این افراد فقیر جامعه ایجاد کند. البته سیاست‌های رییس‌جمهور فعلی ایالت متحده نیز در این زمینه مشکلات را تشدید ‌کرده است.

طبق مقالاتی که منتشر شده، این اقدام بیزینس بسیار بزرگی است و حدود نیم درصد درآمد ملی آمریکا از محل فروش پلاسما و داروهای مشتق از پلاسما تامین می‌شود که رقم بالایی است. با این اقدام به جای یک سازمان ملی، شرکت‌های خصوصی که نگاه اقتصادی دارند، وارد شده و فقیرترین افراد را مورد نظر قرار می‌دهند.

این موضوع مانند همان چالشی است که پیش از تاسیس سازمان انتقال خون ایران در زمینه خون‌فروشی در کشور شاهدش بودیم و فیلم دایره مینا هم بر همان اساس ساخته شد. به همین دلیل در ساختار وزارت بهداشت در این زمینه از گذشته هم سیاست‌گذاری شده بود اما ابزارهای نظارتی در این زمینه به خوبی عمل نکردند. پورفتح‌ا...

با بیان اینکه در دنیا مدل‌های مختلفی در این زمینه وجود دارد، ادامه داد: یک مدل مانند آمریکا است که طبق آن کمپانی‌های پالایشگر اجازه جمع‌آوری پلاسما دارند که البته چالش‌های خاص خود را به دنبال دارد. در برخی کشورها نیز یک ساختار ملی کار جمع‌آوری و اهدای خون را انجام می‌دهد تا اهدای خون به بیزینس و تجارت تبدیل نشود.

مدیرعامل سازمان انتقال خون تاکید کرد: در کشور ما از سال 81 به بخش خصوصی اجازه ایجاد مراکز جمع‌آوری پلاسما داده شد اما دلیلش این بود که شرکت‌هایی که درگیر صنعت پلاسما هستند به کشور وارد شده و صنعت پلاسما را ایجاد کنند.

بنابراین تشکیل شرکت بایودارو و سایر شرکت‌ها منوط به تشکیل صنعت پلاسما بود اما این شرکت‌ها از آنجایی که ظرفیت‌شان تنها در حد جمع‌آوری پلاسما بود، به بخش دوم صنعت پلاسما وارد نشدند.

برهمین اساس هم سیاست‌گذاری در وزارت بهداشت انجام شد که بر اساس آن دیگر اجازه گسترش این مراکز داده نمی‌شود. بر همین اساس هیچ مجوز جدیدی ظرف 2.5 گذشته برای ایجاد این مراکز صادر نشده و همان هشت مرکزی که در گذشته فعالیت‌داشتند، همچنان فعالیت‌شان را ادامه می‌دهند.پورفتح‌ا... با بیان اینکه این مراکز تحت نظارت سازمان غذا و دارو و انتقال خون قرار دارند، افزود: بنابراین آن‌ها را مورد نظارت قرار می‌دهیم تا استانداردهای لازم را رعایت کرده و موظف شوند تا به سمت ایجاد صنعت پلاسما و ایجاد پالایشگاه روند.

فکر می‌کنم اگر مجوزهای جدیدی برای ایجاد این مراکز صادر نشود، می‌توان مراکز فعلی را مدیریت و کنترل کرد که البته این مدیریت نیازمند یک‌سری زیرساخت‌های نرم‌افزاری جامع است تا کنترل‌ها مورد اطمینان باشند.وی تاکید کرد: از طریق مدیریت این مراکز باید مطمئن باشیم که در زمینه دریافت پلاسما استانداردها را رعایت می‌کنند، بیش از 35 بار در سال کار اهدای پلاسما را برای افراد انجام نمی‌دهند و در عین حال باید مطمئن باشیم که این اقدام‌شان به بیزینس و تجارت بدل نمی‌شود.

از طرفی این مراکز باید آزمایش‌های مرتبط با پروتئین در اهداکنندگان را انجام داده و مطمئن باشند که افراد فقیر جامعه را هدف قرار نمی‌دهند. بر این اساس با مدیریتی که انجام می‌شود، می‌توانیم این مراکز را کنترل کنیم تا به خودکفایی برسیم. تاکید می‌کنم که در اهدای پلاسما باید یک‌سری آزمایش‌ها گرفته شده و به‌طور مرتب هم تکرار شود. وی با بیان اینکه امسال روز ملی اهدای خون با شعار «مرا هزار امید است و هر هزار تویی» ،

در قالب جشنواره‌ فیلم 60 ثانیه‌ای و نمایشگاه عکس برگزار می‌شود، افزود: در سال گذشته نزدیک به دو میلیون و 100 هزار واحد اهدای خون در کشور انجام شد. یکی از بحث‌هایی که امروز در سازمان انتقال خون مطرح است، فرهنگسازی اهدای اجزای خون به‌جای خون کامل است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان