به گزارش ایسنا، مسعود تجریشی در نشست خبری درباره کاهش آلودگی هوا و عملکرد کارگروه ملی آلودگی هوا که امروز در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، با اشاره به فرسوده بودن برخی کامیونهای در حال تردد در کشور اظهار کرد: بهطور قطع باید ممنوعیتهایی برای تردد کامیونهای فرسوده و جریمه آنها وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: واقعیت آن است که کامیونهای فرسوده نمیتوانند در جاده تردد کنند. برای همین به جای اسقاط به شهر منتقل میشوند و در شهر تردد میکنند بنابراین حتما باید کامیونهای قدیمی را از تردد منع کنیم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: برای یک سوم کامیونهای موجود، باری وجود ندارد. به همین علت از رده خارج کردن آنها هیچ مشکلی برای عرضه و تقاضا ایجاد نمیکند.
تجریشی با اشاره به ضرورت تامین سوخت مناسب و استاندارد برای خودروهای دیزلی گفت: در صورت تامین سوخت برای برخی از این کامیونها میتوان داخل شهر از آنها استفاده کرد. از اول خرداد ماه سال جاری وزارت نفت متعهد به تامین سوخت گازوئیل یورو 4 در کریدورهای تردد کامیونها در سراسر کشور شده است.
وی با تاکید بر اینکه سوخت گازوئیل یورو 4 تولید شده باید بهدرستی در سراسر کشور توزیع شود، گفت: در کنار تامین سوخت باید منع تردد خودروهای دیزلی فرسوده را هم مورد توجه قرار دهیم بنابراین اگر قانون به منع تردد تاکید دارد حتما باید انجام شود.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه با اشاره به اینکه 11 آیین نامه مربوط به قانون هوای پاک در روزهای پایانی اسفندماه 96 تهیه و تدوین شد، اظهار کرد: این آییننامهها در هیات وزیران مورد بررسی قرار گرفت و دو دستگاه اعلام کردند که نمیتوانند در شرایط موجود به تعهدات خود عمل کنیم بنابراین با تغییر تعهدات در حد یک تا سه ماه این دستگاهها خود را موظف کردند به وظایف خود عمل کنند.
تجریشی با اشاره به سابقه انتقال کارگروه ملی آلودگی هوا به سازمان حفاظت محیط زیست گفت: از دی ماه سال 96 و به دنبال حذف سمت معاونت اجرایی ریاست جمهوری، کارگروه ملی آلودگی هوا به سازمان حفاظت محیط زیست منتقل شد.
وی با اشاره به اینکه تاکنون کارگروه ملی آلودگی هوا پنج جلسه برگزار کرده است،اظهارکرد: 22 جلسه تخصصی نیز از سوی این کارگروه برگزار شده است. نکته حائز اهمیت آن است که جزئیات جلسه کارگروه آلودگی هوا روی وبسایت دبیرخانه کارگروه بارگذاری میشود تا بتوانیم عملکرد دستگاهها را در موضوع کاهش آلودگی هوا و اجرای مصوبات مربوط به این حوزه به اطلاع مردم برسانیم و همه بدانند که کدام دستگاهها به وظایف خود عمل نکردهاند.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه در شرایط اقتصادی کنونی امکان تامین منابع مالی برای اجرای برخی مصوبات وجود ندارد، تصریح کرد: باید بتوانیم با امکانات موجود مسائل و مشکلات را حل و فصل کنیم. برای مثال شاید نتوانیم اتوبوسهای نو خریداری کنیم اما میتوانیم با نصب فیلتر دوده، آلودگی هوا را به حداقل برسانیم همچنین میتوانیم با اجرای برخی قوانین مثل ممنوعیت تردد خودروهای فرسوده و اعمال جریمه برای خودروهایی که کارکرد درجا دارند، آلودگی هوا را کاهش دهیم.
تجریشی با اشاره به اینکه 50 درصد گازوئیل کشور استاندارد است، گفت: باید بتوانیم همین 50 درصد را به شکلی مدیریت کنیم که انتشار آلودگی به حداقل ممکن برسد. به همین علت طی تفاهمی با وزارت نفت، گازوئیل یورو4 در سراسر کشور و در کریدورهای حساس توزیع میشود.
وی در ادامه درمورد جریمه اتوبوسهایی که کارکرد درجا دارند، گفت: متاسفانه بسیاری از اتوبوسها درجا کار میکنند، در حالی که طبق قانون اگر اتوبوسها بیش از 10 دقیقه درجا روشن بمانند باید جریمه شوند. براساس برآوردها هر اتوبوس به طور سالانه معادل دو میلیون تومان اتلاف سوخت دارد که ناشی از کارکرد درجا است. واضح است که اجرای این مصوبه نیازی به پول ندارد و بهراحتی قابل اجراست.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از نشست در پاسخ به پرسشی درمورد آلودگی نیروگاهها اظهارکرد: عمده نیروگاههایی که اخیرا به آنها مجوز داده شده کلاس بالای F هستند تا راندمان بالا و مصرف انرژی پایینی داشته باشند و آلودگی آنها نیز کمتر باشد.
تجریشی درمورد ضرورت توجه به انرژیهای تجدیدپذیر در کشور گفت: متاسفانه به دلیل قیمت پایین انرژی در کشور سرمایهگذاری برای تولید انرژیهای تجدیدپذیر صرفه اقتصادی ندارد و انگیزهای هم برای بخش خصوصی در این زمینه نیست بنابراین باید تمهیداتی از سوی دولت برای این موضوع اندیشیده شود.
وی در ادامه در پاسخ به پرسش ایسنا درمورد توزیع نشدن بنزین یورو4 در جایگاههای توزیع سوخت کلانشهرها اظهارکرد: از آذرماه سال پیش به وزارت نفت اعلام کردهایم که باید تک تک جایگاههای سوخت را مورد پایش قرار دهند. به همین علت پژوهشکده نفت پایش ادواری بنزین توزیعی را انجام میدهد. سازمان حفاظت محیط زیست نیز به منظور صحتسنجی با کمک یک دانشگاه به طور تصادفی(رندوم) این تست را انجام میدهد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اطلاعات مربوط به آنالیز سوخت اعم از بنزین و گازوئیل باید روی سایت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گیرد. کنسرسیوم دانشگاهها نیز باید در پایش سوخت کمکرسان سازمان حفاظت محیط زیست باشند.
تجریشی در ادامه این نشست به آلودگی ناشی از گرد و غبار پرداخت و گفت: در شش ماه دوم سال آلودگی هوا در بیشتر مناطق کشور ناشی از گرد و غبار است که از تالابهای خشک شده نشأت میگیرد.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه کارگروه ملی مقابله با گرد و غبار نیز توسط سازمان حفاظت محیط زیست دنبال میشود،اظهارکرد: سازمان محیط زیست در بحث گرد وغبار وارد بحثهای اجرایی مهم شده است. به همین علت 100 میلیون دلار برای مدیریت گرد و غبار خوزستان به این سازمان اختصاص داده شده است.
وی با تاکید بر ضرورت شناسایی کانونهای داخلی گرد و غبار گفت: از مجموع 31 استان در 50 درصد استانها کانونهای گرد و غبار شناسایی و اقدامات لازم برای مقابله با این پدیده احصا شده است همچنین نیاز زیست محیطی تالابها نیز در این استانها معین شده است. براساس برنامه باید تا پایان شهریورماه سال جاری در کلیه استانها کانونهای گرد و غبار شناسایی و اقدامات لازم برای مقابله با آن مشخص شود.
تجریشی در پایان تاکید کرد: در افق 10 ساله میتوانیم گرد و غبار کشور را کنترل کنیم. برای دستیابی به این امر مهم به برنامههای دقیق و جلب مشارکت مردم و هماهنگی بین دستگاههای اجرایی نیاز داریم.