به گزارش ایسنا، نمایشگاه عکس پرواز بالگرد با محوریت بازگشت اسرای جنگ ایران و عراق امروز در مرکز اسناد ملی جمعیت هلال احمر با حضور دبیر کل جمعیت هلال احمر و نماینده کمیته بینالمللی صلیب سرخ افتتاح شد.
محمود محمدی نسب در افتتاح این نمایشگاه اظهار کرد: یکی از مظلومیتهای هلال احمر در زمینه تبیین نقش این جمعیت در دفاع مقدس است که مورد واکاوی قرار نگرفته است. ما کارهای گوناگونی در زمینه خدمترسانی به آزادگان همچنین در بخش امدادی در دوران دفاع مقدس انجام دادیم.
دبیرکل جمعیت هلال احمر اضافه کرد: در زمان دفاع مقدس اتفاقات بزرگی رخ داد و یکی از آنها تشکیل زنجیره انتقال مجروحان بود که این کار در عملیات کربلای 5 به اوج خود رسید و اتفاق بینظیری رقم خورد. در مورد اهمیت این مساله میتوان این گونه گفت که اگر اتفاق مشابهی در زمان فعلی رخ دهد در کوتاه مدت توان بازسازی این زنجیره وجود نخواهد داشت.
محمدی نسب اضافه کرد: جمعیت هلال احمر در حوزه امدادی همینطور تامین تجهیزات درمانی و دارویی در دوران جنگ فعالیتهای بسیاری داشت و آنچه که امروز به عنوان سازمان تدارکات پزشکی داریم، ساختاری است که بخش عمدهای از آن در دوران دفاع مقدس پایهگذاری و تقویت شد.
وی به جمع آوری خاطرات امدادگران زمان جنگ اشاره کرد و گفت:روابط عمومی جمعیت کاری را آغاز کرده و در حال تدوین و بازنویسی خاطرات امداد گران است.
محمدی نسب همچنین ادامه داد: بخش دیگری از فعالیتهای جمعیت هلال احمر در دوران دفاع مقدس همکاری با کمیته بینالمللی صلیب سرخ بود و این همکاری تنها محدود به تبادل اسرا نبود. بلکه حجم کارهای صورت گرفته بسیار متنوع است و حوزههای متنوعی را شامل میشود.این اتفاقات از رساندن نامههای اسرا و خانوادههایشان به همدیگر و پیگیری مسائل درمانیو خدمات حقوقی بوده است.
در این مراسم همچنین حجتالاسلام معزی - نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر- گفت: این نمایشگاه کار ارزشمندی برای نشان دادن فعالیتها در دوران 8 سال دفاع مقدس است و نشان میدهد که چگونه به رزمندگان جان بر کف که گرفتار اسارت شدند کمک شد همچنین این نمایشگاه نشانهای از ماندگار کردن فداکاریها و نمودی از شرف عزیزانی است که اراده الایی را از خود نشان دادند.
وی اضافه کرد: یکی از وظایف صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر این است که اگر جنگی درگرفت به افرادی که به زمین میافتند و یا به اسارت گرفته میشوند ، یاری برسانند و اینها نمادها و ارزشهایی است که در اسلام هم مطرح شدند. من از صلیب سرخ و تمام کسانی که برای نجات و آزادی مجروحان و مصدومان و بازگشت آنها به وطن فعالیت کردند، تشکر میکنم اما ضمن قدردانی از زحمات صلیب سرخ در آن دوران نمیتوانم حقیقتی را پوشیده نگه دارم و آن شرایطی بود که بر اسرای ما در زندانهای صدام گذشت. بسیاری از آنها بر خلاف موازین بینالمللی در زندانها زیر سختترین فشارها قرار گرفتند و این آزادگان نماد صبر و مقاومت برای ملت ایران هستند.
نماینده ولی فقیه در جمعیت هلال احمر در ادامه گفت: آزادگان نمادی از حریت ملت ایران هستند ک در طول این 40 سال همواره تحت فشارهای قدرتهای بینالمللی بودهاند.
معزی در ادامه گفت: ماندگار کردن زندگی اسرا به وسیله عکسها و تصاویر مسائل زیادی را نشان میدهد و با ما سخن میگوید که صدامیان با اسرای ما چه کردند. ما هم اسرای عراقی داشتیم ولی با وجود تمام سختیهایی که در آن دوران مردم کشور داشتند به این اسرا نه توهینی شد و نه گرسنگی و کمبود دارو را تجربه کردند و هیچ گاه تحقیر نشدند. ولی رفتار صدامیان با اسرای ما مناسب نبود.
وی افزود: این نمایشگاه فشارها و رنجهایی که بر اسرای ما رفته را ثبت میکند و از طرف دیگر نمونهای برای الگو دادن به جوانان ما است.
در ادامه مراسم افتتاحیه نماشگاه پرواز بازگشت مارک آخِرمَن - نماینده کمیته بینالمللی صلیب سرخ در تهران - با خواندن شعر بنی آدم از سعدی گفت: این سخن شاعر پرآوازه ایران است و که 800 سال قبل از انسانیت سخن گفت. در حالی که میدانست دغدغه بشر دوستانه را نمیتوان به سرزمین زمان خاص یا گروه و دین خاصی محدود کرد. این یک امر مسلم است که در طول تاریخ همواره افرادی غمخوار دیگران بودهاند.
وی افزود: نهضت صلیب سرخ و هلال احمر را انسانهایی تشکیل میدهند که هدف آنان پیشگیری از آلام افراد و تکریم کرامت انسانها است و بی طرف، بی غرض و با استقلال بهصورت داوطلبانه خدمات جهان شمول را ارائه میکند. اعضای این نهضت در 150 سال گذشته در تلاش هستند برای حفظ کرامت انسانها قدم بردارند و تاریخ خدمات بشر دوستانه را رقم میزنند.
آخِرمَن اضافه کرد: وقتی صحبت از جنگ میشود این وظیفه کمیته بینالمللی صلیب سرخ است که در کنار سایر شرکای تخصصی خود عملیات بشر دوسئتانه را انجام بدهد. نهاد موسس صلیب سرخ و هلال احمر رسالت بشردوستانه خود را دنبال میکند و اکثریت جامعه بینالمللی با امضای توافق جنگی یا حقوق بینالمللی بشر دوستانه توافق کردند که در چنین شرایطی کمیته بتواند به رسالت بشر دوستانه خود عمل کند.
وی در مورد اقدامات کمیته بین المللی و جمعیتهای هلال احمر گفت: ابتدا دغدغه ما رسیدگی به افراد مجروح و اسرای جنگی بود و در زمان جنگ جهانی اول و دوم حمایتهای خاصی از جمعیت غیرنظامی پیگیری شد.
آخِرمَن در مورد حمایت از اسرای جنگی اظهارکرد: بر اساس کنوانسیونهای ژنو این وظیفه باید انجام شود و مجروحان و بیماران بدون توجه به تعداد و درجه آنها به کشورهایشان باز گردند علاوه بر این در تمام زمان درگیری این گزینه را مد نظر داشته باشند و با همکاری کشورهای ثالث و بی طرف به وضعیت این افراد رسیدگی و نگهداری شود.
وی با اقدامات زمان جنگ ایران و عراق اشاره کرد و گفت: از زمان آغاز جنگ ایران و عراق در طول سالهای 59 تا 67 کمیته یبنالمللی صلیب سرخ در 17 عملیات بازگرداندن اسرای عراقی و در 18 باز عملیات بازگرداندن اسرای ایرانی 817 و 718 اسیر ایرانی به وطن خود بازگشتند.
آخِرمَن با اشاره به دورههای مختلف همکاری در زمینه تبادل اسرا اظهارکرد: از اواخر مرداد سال 69 عملیات مشهور به بازگشت جهانی انجام شد و بیش از 70 هزار نفر از اسرای ایرانی و عراقی به کشورهایشان بازگشتند.همچنین در فاصله زمانی 26 مرداد تا شهریور 69 بیش از 2000 شهید از طریق مرز قصرشیرین تبادل شدند.
وی در ادامه گفت: پس از جنگ جمعیت هلال احمر ایران و کمیته بینالمللی صلیب سرخ تصمیم گرفتند یاد و خاطره بخش کوچک اما مهم تاریخ 150 ساله فعالیتهای بشر دوستانه را گرامی بدارند. این نمایشگاه فرصت خوبی برای یاد بود این فعالیتها و تاکیدی بر اصول بی طرفی ، بی خبری و استقلال است. در این نمایشگاه عکسهایی از بازگرداندن اسرا در سال 60 و همین طور عملیات بازگشت جهانی قابل مشاهده است.
سردار محمد باقرزاده - فرمانده کمیته جستجوی مفقودین ستادکل نیروهای مسلح - نیز اظهار کرد: آدمی کتاب قطور جنگ را ورق میزند و یکی از صحنههای زیبا و شیرین جایی است که جمعیت هلال احمر و کمیته بینالمللی صلیب سرخ پیشگام بودند.
وی ادامه داد: ای کاش سازمانهای بینالمللی نسبت به حوادث پیرامون خود بیشتر توجه کنند و با نگاه به تاریخ قبل از آنکه دوباره به تجربه در بیاورد توجه کند و ببیند که جنگ چه اتفاقاتی را رقم میزند. این روزها در یمن نیز فجایعی را شاهد هستیم و یکی از نمونههای آن حمله به اتوبوس کودکان یمنی بود که خوشبختانه شاهد بودیم که کمیته بین المللی صلح سرخ آن را محکوم کرد.
باقرزاده به همکاریهای کمیته بینالمللی صلیب سرخ پس از جنگ اشاره کرد و گفت: این کمیته در زمینه کاهش عوارض جنگ و پس از آن در زمینه تفحص شهدا با ما همکاری کرد و ما همچنان نیاز به کمکهای کمیته و جمعیت هلال احمر داریم.
وی همچنین گفت: باید در زمان جنگ مطرح کردن برخی از مسائل از سوی صلیب سرخ به صلاح نبود و ممکن بود اصل بی طرفی را با چالش مواجه کند اما به نظرم با توجه به این که زمانی از جنگ گذشته است شاید صلیب سرخ بتواند خیلی از حقایق را بر ملا کند.