به گزارش
گروه بین الملل خبرگزاری میزان؛ برگزاری سه نشست اضطراری در هفته جاری به میزبانی عربستان سعودی با محوریت ایران و تنشهای منطقهای در حالی برگزار میشود که به نظر میرسد ریاض و واشنگتن در مورد تشدید موج ایران هراسی در منطقه براساس اطلاعات ادعایی آمریکا به توافق رسیدهاند.
انفجار چند کشتی در بندر «فجیره» امارات و اقدامات تلافی جویانه نیروهای یمنی علیه عربستان با هدف قرار دادن مراکز حساس و امنیتی در قلب «ریاض» در واکنش به جنایات جنگی ائتلاف سعودی به سرکردگی عربستان علیه یمن سبب شد تا آژانس خبری دولتی عربستان (SPA) در 19 مه (29 اردیبهشت) از سوی «عادل الجبیر» به نقل از «سلمان بن عبدالعزیز» اعلام کند کشورهای منطقه را برای شرکت در سه نشست اضطراری در 30 مه (9 خرداد) در مکه دعوت خواهد کرد.
جلسه اضطراری اتحادیه عرب، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و سازمان همکاری اسلامی در عربستان سه نشستی هستند که در پی تشدید تنشها در منطقه به ابتکار عربستان برگزار خواهند شد.
برگزاری تور عربی «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی ریاست جمهوری آمریکا همزمان با برگزاری این نشستها و تکرار ادعاهای خصمانه و موهوم علیه ایران ستیزانه، موید تلاش مشترک ریاض و واشنگتن برای ایجاد موج جدید ایران هراسی در منطقه برای نیل به اهدافی است که در سر دارند.
علیرغم عدم انتشار جزئیات دیدارهای جان بولتون در امارات به عنوان اولین مقصد تور عربی وی، رسانههای منطقهای بر این باورند که دیدارهای او مقدمهای برای نشست سران کشورهای عربی و اسلامی منطقه در مکه به ویژه دو نشست روز پنجشنبه اتحادیه عرب و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس است.
از یک سو آمریکا با مشاهده ناکامی تلاشهای پیشینش اعم از تشدید تحریمها، تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران، تهدید به افزایش حضور نظامی در منطقه و ... از همراهی با این نشستها تشدید ایران هراسی با هدف فروش تسلیحات بیشتر به کشورهای ثروتمند عرب را دنبال میکند.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا اخیرا با ادعای تهدید ایران اقدام به دور زدن کنگره برای فروش 8.1 میلیارد دلار تسلیحات به عربستان و سایر متحدان عرب خود کرد.
عربستان نیز که در ماههای اخیر به شدت از سوی مجامع بین المللی به دلیل جنایات وحشیانه خود علیه مردم یمن و قتل «جمال خاشقجی» روزنامه نگار منتقد سعودی مورد انتقاد قرار گرفته بود، با سوار شدن بر موج ایجاد شده توسط آمریکا در منطقه تلاش دارد تا به ادعای خود نقش آفرینی از دست رفته منطقهای را احیا و نفوذ ایران را کاهش دهد.
این اقدام عربستان در تشکیل جلسات اضطراری که مسبوق به سابقه است، غالبا در مواردی که دولت این کشور در دستیابی به اهداف خود شکست میخورد، برگزار شده و با صدور بیانیهای پایان مییابد؛ بیانیهای تبلیغاتی که توسط ریاض تنظیم و از سوی سایر کشورها صرفا منتشر میشود. حضور کشورهای منطقهای با اقتصادهای ضعیف و نیازمند کمکهای مالی این پادشاهی و نیز ناتوان در تامین امنیت خود تاثیری بر وزن این جلسات ندارد.
از سوی دیگر عربستان پیشتر در ایجاد اتحاد و یکپارچگی در میان کشورهای اسلامی، عربی و منطقه خلیج فارس نیز با شکست روبرو شده است که تلاش برای تشکیل ناتوی عربی جدیدترین آن هاست. اختلافات درونی کشورهای مدنظر عربستان بیش از آن است که ریاض بتواند با ایجاد جبههای یکپارچه، به اهداف خود دست یابد. محاصره قطر به سرکردگی عربستان، مناسبات خوب تهران و مسقط، تلاشهای دیپلماتیک ایران در تقویت ارتباط با کشورهای منطقه موانع عمده در مسیر ریاض هستند.
ایران در مقابل این تلاشهای تخریب کننده عربستان در راستای تشدید تنشها و ایجاد قطب بندی در منطقه گفتگوی مستقیم با کشورهای عراق، کویت، عمان و قطر را در دستور کار خود قرار داده و تماسهای دیپلماتیک با کشورهای همسایه از جمله پاکستان و ترکیه را افزایش داده است.