دکتر الهام امیرآذر ؛عضو تحریریه دنیای سلامت
طبق آمار در سال 2006 در آمریکا از هر 700 نفر یک نفر مبتلا به این بیماری بودهاند.
آمار کشور انگلیس نیز مشابه آن بوده است. این بیماری در اروپا، آمریکای شمالی، استرالیا و نیوزیلند شایع است.
اگرچه در ژاپن، چین و کشورهای شرقی نیز دیده میشود. شیوع ام.اس به نوع آب و هوای منطقه بستگی دارد و این امر همانطوری که بعداً خواهید دید به نوع پاتولوژی بیماری مربوط میشود.
ام.اس به عنوان یک بیماری اتوایمیون و با علت ناشناخته است.
علل MS از دیدگاه طب چینی
حمله بلغم یا دمپنس به بدن
در مراحل اولیه حمله بلغم یا دمپنس به بدن میتواند علت بیماری باشد.
توضیح بلغم از دیدگاه ما کمی دشوار است ولی برای درک بهتر آن میتوان آن را به خلط تشبیه کرد که در کانالهای انرژی پا رسوب کرده و مانع حرکت آزاد خون و انرژی در بدن میشود.
سپس این دمپنس به سمت بالا حرکت میکند. یکی از عواملی که باعث تولید آن میشود زندگی در مناطق مرطوب است، نشستن در چمنزار مرطوب، خشک نکردن بدن بعد از شنا یا حمام، نشستن کف آشپزخانه مرطوب (در مورد خانمهای خانهدار برای انجام کارهای منزل صدق میکند)، استفاده از لباس نامناسب در محیطهای مرطوب، خانمها در دو زمان بیشتر در معرض حمله دمپنس هستند یکی بعد از زایمان و دیگری در دوران قاعدگی که باید به مواردی که گفته شد بیشتر توجه کنند.
دمپنس همانطوری که گفته شد در کانالهای پا رسوب میکند و سپس احساس سنگینی – بیحسی – میشود.
رژیم غذایی نامناسب
استفاده از غذاهای چرب، سرخ شده و یا غذاهای سرد (هم از نظر طبع و هم از نظر دما) میتواند باعث اختلال در کانال طحال شود و در درازمدت با اختلال در هضم و جذب غذا تولید دمپنس یا بلغم بنماید.
خوردن غذاهای لبنی مثل شیر، ماست، خامه، پنیر و کره به مقدار زیاد نیز یکی از عواملل شایع ایجاد دمپنس میباشد.
غذای فریز شده نیز به علت سرمایی که در بدن ایجاد میکنند و دیر شام خوردن از عوامل دیگر ایجاد آن است.
فعالیت جنسی زیاد
فعالیت جنسی زیاد میتواند باعث آسیب به کانال کلیه شود و نیز اثرات تخریبی روی کانال کبد دارد. به همین دلیل در مراحل MS شاهد علائمی از قبیل تاری دید، بیاختیاری ادرار و مشکلاتی از این قبیل هستیم (در طب چینی اعتقاد بر این است که کبد به چشم باز میشود).
شوک ناگهانی
شوک ناگهانی باعث میشود که انرژی کانالهای قلب و طحال ناگهان تخلیه شود. از آنجائی که طحال علاوه بر هضم و جذب غذا وظیفه تغذیه عضلات را هم به عهده دارد.
عضلات رو به ضعف و لاغر شدن میگذارند و نیز قلب که مسئول تنظیم جریان خون است.
از عمل باز میماند و به همین علتت خون به اندامها و سر نمیرسد و احساس ضعف و سرگیجه و خستگی به همین دلیل میباشد. در واقع MS به 4 مرحله تقسیم میشود که در جدول زیر مشاهده مینمائید.
مرحله 1 (شروع)
مرحله 2 (مرحله وسط)
مرحله 3 (مرحله پیشرفته)
مرحله نهایی
علت: دمپنس/ بلغم
ضعف کانال معده / طحال
ضعف کانال کلیه / کبد، باد در کبد
علائم:
سنگینی پاها، بیحسی، سوزن شدن
سبکی و منگی در سر
تاری دید – دوبینی
ضعف پاها، سفتی در موقع راه رفتن
ضعف حافظه و تمرکز
بیحسی اندامها
سرگیجه، منگی، تاری دید
پیشرفت ضعف در پاها، عدم تعادل، احساسی شبیه به شوک الکتریکی در پاها.
بیاختیاری ادرار
ناتوانی جنسی
فلج پاها و لرزش
حرکت چشمها (بیاختیار)
اسپاسم و گرفتگی عضلات
طب سوزنی در درمان MS میتواند موثر باشد.
از آنجائی که MS جزء بیماریهای اتوایمیون میباشد، درمان با طب سوزنی یک درمان نگهدارنده است.
فرد میتواند با کمک طب سوزنی فاصله حملات را افزایش دهد، میزان داروهای مصرفی را کاهش دهد و کیفیت زندگی خود را ارتقاء دهد.
از آنجائی که در بدن نقاط زیادی برای از بین بردن خروجج بلغم یا دمپنس از بدن و تقویت کانالهای کلیه، طحال و کبد داریم بیماران MS از این درمان بسیار سود میبرند.
طبق آماری که در سایت National ms society به چاپ رسیده است. تقریباً 25-20 درصد افراد مبتلا به MS در آمریکا و کانادا حداقل یکبار طب سوزنی را برای افسردگی، اسپاسم عضلانی، بیحسی پاها و خستگی امتحان کردهاند.
و این آمار نشان میدهد که خانواده MS نسبت به افراد عادی در این دو کشور بیشتر با طب سوزنی آشنا هستند.
عوارض درمان با طب سوزنی
طبق گزارش انجمن ملی MSS و موسسه ملی سلامت طب سوزنی روشی بدون عارضه میباشد که به وسیله بیمار به خوبی تحمل میشود بخصوص اگر توسط پزشکی حاذق انجام شود، استفاده از سوزنهای یکبار مصرف باعث شده که خطر انتقال بیماریهای خونی نیز به صفر برسد.
اثر بر روی سیستم ایمنی
طبق مطالعات زیاد انجام شده بر روی بیماران مبتلا به کانسر، روماتیسم مفصلی، لوپوس و ایدز، بعضی از دانشمندان معتقدند که سیستم ایمنی در زمان طب سوزنی در بعضی افراد بالا میرود و از طرفی در گروهی ممکن است تغییری ایجاد نکند.
پیشنهاد ما:
طب سوزنی میتواند روی بعضی از علائم ms مانند درد، اسپاسم عضلانی، بیحسی اندامها، مشکلات مثانه و ادراری، اضطراب و افسردگی اثر مطلوبی داشته باشد، به این نکته توجه کنید که اگر میخواهید از این روش درمانی استفاده کنید باید به عنوان مکمل درمان طبی باشد نه جایگزین آن.
حتماً قبل از شروع طب سوزنی از پزشک معالجتان و یا پزشک طب سوزنی در مورد سودمندی درمان اطلاعاتی کسب کنید البته در ایران پزشکان ما متأسفانه به دلیل اطلاعات اندک در مورد این روش درمانی نمیتوانند پاسخگوی خوبی باشند ولی در آمریکا به دلیل اطلاع رسانی به عموم مردم درباره این طب پزشکان راهنمائی خوبی به بیماران ارائه میدهند.