سرویس جهان مشرق - یک مقام آمریکایی گفت دولت ترامپ چند هفته است که چندین کشور از جمله لیبی را برای اعزام مهاجران غیرقانونی در نظر گرفته است.
رویترز به نقل از این مقام رسمی گزارش داد که ایالات متحده ممکن است برای اولین بار مهاجران را به لیبی منتقل کند و ارتش آمریکا مسئولیت آنها را با هواپیما بر عهده بگیرد، اما چنین تصمیمهای و برنامههای قابل تغییر است.
مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، هم اعلام کرده که کشورش به دنبال کشورهای دیگری مانند السالوادور است که بتواند مهاجران غیرقانونی را از کشورهای ثالث به آنجا اخراج کند و درباره با چند کشور مذاکره کرده است.
شبکه سیانان به نقل از منابع آگاه آمریکایی از این مذاکرات گزارش داد که دولت، با لیبی و رواندا در مورد امکان اعزام مهاجران دارای سابقه کیفری که در ایالات متحده هستند به آن کشورها گفتگو کرده است.
اخراج مهاجران از کشورهای ثالث به لیبی و رواندا احتمالاً با چالشهای قانونی روبرو خواهد شد. ماه گذشته، یک قاضی فدرال به طور موقت دولت ترامپ را از اخراج افراد به کشورهای غیر از کشور خودشان بدون اطلاع قبلی و فرصت اعتراض منع کرد.

این در حالی است دولت وحدت ملی لیبی روز این هفته هرگونه توافق یا هماهنگی با واشنگتن برای پذیرش مهاجران اخراجی از ایالات متحده را تکذیب کرد.
این بیانیه پس از آن توسط دولت طرابلس صادر شد که رسانههای بینالمللی، از جمله نیویورک تایمز، این روزنامه به نقل از چهار مقام آمریکایی که هویتشان فاش نشده گزارش داد که احتمال انتقال این مهاجران به لیبی وجود دارد.
آنها گفتند، گروهی از مهاجران میتوانند با یک هواپیمای نظامی آمریکایی به لیبی اخراج شوند و این عملیات میتواند این هفته آغاز شود.
دولت وحدت ملی لیبی اعلام کرد: این کشور بر مخالفت خود با استفاده از خاک لیبی به عنوان مقصدی برای اخراج مهاجران بدون اطلاع یا رضایت آن، و تعهد خود به حفاظت از حاکمیت ملی تأکید کرد.
او افزود: برخی از نهادهای موازی که مشمول مشروعیت نیستند (که او مشخص نکرد) ممکن است طرفهای تفاهمنامههایی باشند که نماینده دولت لیبی نیستند و آن را از نظر قانونی یا سیاسی ملزم نمیکنند.
این روزنامه آمریکایی همچنین گزارش داد که مقامات آمریکایی اظهار داشتند که اخراج و برنامهریزی پرواز به صورت مخفیانه انجام میشود و این عملیات ممکن است با موانع لجستیکی و قانونی روبرو شود.
از سوی دیگر، دیگر رسانههای آمریکایی گزارش دادند که سازمانهای حقوق بشری ممکن است از اعزام مهاجران به لیبی که مدتی درگیر جنگ بوده است، به دلیل نبود شرایط مناسب اسکان در آنجا انتقاد کنند.
مجله آمریکایی "نیشن": انتقال مهاجران همچنان به لیبی امکان پذیر است
اگر کارها خوب پیش برود، آمریکا اولین کشوری خواهد بود که مهاجر به لیبی میفرستد. اتحادیه اروپا هم با چند کشور هماهنگیهایی را برای جلوگیری از عبور مهاجران غیرقانونی از کشورهای جنوب صحرای آفریقا از دریای مدیترانه برای رسیدن به اروپا انجام داده است.
روزنامه نیشن توضیح میدهد، از قضا، در حالی که واشنگتن اکنون قصد دارد مهاجران غیرقانونی را به لیبی اخراج کند، وزارت امور خارجه این کشور از شرایط زندانها در آنجا انتقاد کرده است.
صدام حفتر در آمریکا
صدام حفتر در آمریکا
سیانان گزارش داد که این شبکه با "صدام حفتر" (پسر ژنرال بازنشسته خلیفه حفتر که شرق لیبی را کنترل میکند) که برای مذاکره با مسئولان آمریکایی در واشنگتن بود، تماس گرفته تا در این مورد اظهار نظر کند، اما هنوز پاسخی دریافت نکرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که آنها، جزئیات ارتباطات دیپلماتیک را مورد بحث قرار نمیدهند و این وزارتخانه در سطح جهانی برای اجرای سیاستهای مهاجرتی دولت ترامپ تلاش میکند.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، گفت: من این را بدون عذرخواهی میگویم: ما به طور فعال به دنبال کشورهای دیگر هستیم تا افرادی را از کشورهای ثالث بپذیرند.
ما با کشورهای دیگر همکاری میکنیم تا بگوییم: ما میخواهیم برخی از پستترین انسانها را به کشورهای شما برگردانیم. آیا لطفی در حق ما میکنید؟ و هر چه از آمریکا دورتر باشیم، بهتر است، تا آنها نتوانند از مرز برگردند.
یک نقطه فشار بالقوه برای ایالات متحده در هرگونه مذاکره، احتمال اعمال ممنوعیت سفر دیگری برای بازدیدکنندگان از چندین کشور است، چیزی که دولت ترامپ به آن اشاره کرده اما هنوز اعلام نکرده است. لیبی در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ شامل این ممنوعیت شده بود.
گزارش سازمان ملل متحد در سال 2024 به سالها نقض حقوق بشر در لیبی اشاره کرد و نگرانیهایی را در مورد عدم پاسخگویی در قبال این تخلفات ابراز داشت.
گروههای حقوق بشری و آژانسهای سازمان ملل متحد نیز سالهاست که موارد نقض سیستماتیک حقوق بشر در لیبی، از جمله ادعاهای کار اجباری، ضرب و شتم، تجاوز و شکنجه را مستند کردهاند.
به گفته منابع آگاه، این هفته همچنین مذاکراتی بین ایالات متحده و رواندا برای پیشبرد طرحی جهت استفاده از این کشور برای اخراج مهاجران بدون مدرک در ایالات متحده انجام شده است.
مجلس لیبی
نمایندگان مجلس لیبی خواستار تحقیق فوری شدند
112 عضو مجلس نمایندگان لیبی از دادستان کل این کشور خواستند تا تحقیقات «فوری و شفاف» را در مورد گزارشهای مربوط به اخراج مهاجران از ایالات متحده به لیبی آغاز کند. آنها خواستار افشای کامل شرایط و پاسخگویی هر کسی شدند که سهلانگاری یا دست داشتن در تضعیف حاکمیت کشور ثابت شده باشد.
در بیانیه مشترکی، نمایندگان به "عدم تکذیب قطعی" از سوی مقامات رسمی، علیرغم گزارشهای مکرر محلی و بینالمللی در مورد انتقال مهاجران غیرقانونی، که برخی از آنها سابقه کیفری دارند، به لیبی، اشاره کردند. آنها این اقدام را «نقض آشکار حاکمیت ملی و تجاوز غیرقابل قبول به خاک لیبی» دانستند.
نمایندگان از نیروهای سیاسی و نظامی ملی خواستند تا برای مقابله با آنچه که آنها «هرج و مرج سیستماتیک» توصیف کردند، حتی اگر مستلزم استفاده از زور باشد، اقدامات فوری و متحد انجام دهند. آنها هشدار دادند که همدستی در این موضوع «خیانت بزرگی است که مستلزم پاسخگویی و پیگرد قانونی بدون اغماض است».
نمایندگان همچنین خواستار ادامه جلسات دائمی مجلس نمایندگان برای پیگیری این پرونده و همچنین ربودن ابراهیم الدرسی، نماینده مجلس، و سایر مسائل مربوط به امنیت ملی و کرامت شهروندان لیبی شدند.
روزنامه نیویورک تایمز به نقل از منابع آگاه گزارش داد که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا، اخراج مهاجران دارای سابقه کیفری به لیبی را بررسی کرده است. رویترز به عدم شفافیت در مورد هرگونه توافق با مقامات لیبی یا رویههای قانونی در این زمینه اشاره کرد.
بازداشت مهاجر غیرقانونی در نیویورک
مذاکرات آمریکا با گینه استوایی
تئودورو انگوئما اوبیانگ، معاون رئیس جمهور گینه استوایی، تایید کرده کشورش مذاکراتی را در مورد امکان پذیرش مهاجران آفریقایی اخراج شده از ایالات متحده آغاز کرده است.
مانگوه در پستی در پلتفرم "X" نوشت: مذاکرات درباره درخواست ایالات متحده برای اخراج مهاجران آفریقایی بوده است، اما هنوز توافق نهایی در این زمینه حاصل نشده است.
شروط دولت گینه
محمد الحاج عثمان، تحلیلگر سیاسی و متخصص مسائل آفریقا، در این باره گفت: شانس موفقیت این مذاکرات مبهم است، زیرا دولت گینه در تلاش است تا در ازای میزبانی از مهاجران غیرقانونی، شرایطی را بر آمریکا تحمیل کند.
الحاج عثمان ادامه داد: از جمله این شرایط، لزوم پوشش هزینههای مسکن و زندگی این مهاجران غیرقانونی و همچنین سایر مزایای دولتی توسط ایالات متحده برای اجرای برنامههایی است که ادغام اجتماعی مهاجران مورد نظر را برقرار میکند.
او تأکید کرد، اعلام این مذاکرات علیرغم نگرانیهای ابراز شده توسط نیروهای سیاسی در گینه استوایی و عموم مردم مبنی بر اخراج مهاجران دارای سابقه کیفری به این کشور صورت میگیرد. با این حال، دولت در تلاش است تا این نگرانیها را کاهش دهد و مسلم است که این افراد پذیرفته نخواهند شد.»
اولیویه ندوهانگیره، وزیر خارجه رواندا
مذاکرات آمریکا با رواندا
وزیر امور خارجه رواندا، اولیویه ندوهانگیره، اعلام کرد که مذاکرات بین کشورش و ایالات متحده در مورد توافق احتمالی برای پذیرش مهاجران اخراجی از ایالات متحده آغاز شده است.
ندوهانگیرهه در مصاحبهای با تلویزیون دولتی رواندا گفته، مذاکرات هنوز در مراحل اولیه خود است و جزئیات دقیقی در مورد چگونگی پیشبرد امور هنوز مشخص نشده است و تأکید کرد که این توافق ماهیتی دوجانبه بین دو کشور خواهد داشت.
این مذاکرات در زمانی صورت میگیرد که تنشهای جهانی بر سر مسائل مهاجرت، به ویژه با سیاست دولت فعلی ایالات متحده مبنی بر پیگیری «بزرگترین عملیات اخراج» در تاریخ این کشور، افزایش یافته است.
این اقدام، سوالاتی را در مورد سازگاری آن با سیاستهای مهاجرتی در کشورهای دیگر مانند بریتانیا و استرالیا، که طرحهای مشابه در گذشته در آنها شکست خورده است، مطرح میکند.
مهاجرانی غیر قانونی در حال انتقال به هندوراس
رواندا و پرونده مهاجران
رواندا که برخی آن را دارای سیاستهای مهاجرتی بحثبرانگیز میدانند، مدتهاست که تمایل خود را برای پذیرش مهاجران اخراجی از کشورهای غربی نشان داده است.
در سال 2022، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، توافقنامهای را با دولت رواندا برای اخراج مهاجران غیرقانونی به این کشور آفریقایی امضا کرد. با این حال، این توافق با مشکلات حقوقی مواجه شد، زیرا دادگاههای بریتانیا و اروپا به دلیل نگرانیهای حقوق بشری، پروازهای اخراج برنامهریزیشده را مسدود کردند.
توافق مشابهی با استرالیا نیز به اهداف مورد نظر خود نرسید.
وزیر امور خارجه رواندا در اظهارات اخیر خود تأیید کرد که مذاکرات با ایالات متحده هنوز در مراحل اولیه خود است، اما اشاره کرد که یک توافق بالقوه میتواند شامل بودجه ایالات متحده برای برنامهای باشد که شامل کمکهای مالی و فرصتهای شغلی برای مهاجران در رواندا میشود و نشان دهنده تعهد مداوم این کشور به همکاریهای بشردوستانه است.
در این زمینه، او تأکید کرد که این توافق بالقوه بخشی از استراتژی رواندا برای ارائه راهحلهایی برای مهاجرت خواهد بود.
جزئیات مورد انتظار از توافق
گزارشهای رسانهای حاکی از آن است که این توافق میتواند شامل پذیرش مهاجران دارای سابقه کیفری که دوران محکومیت خود را در ایالات متحده گذراندهاند، توسط رواندا باشد.
به جای بازداشت، مانند آنچه در برخی کشورهای دیگر اتفاق میافتد، انتظار میرود این مهاجران از طریق برنامههای حمایت اجتماعی در جامعه رواندا ادغام شوند.
برخی گزارشها نشان میدهد که با توجه به تعهد رواندا به ارائه حمایت اجتماعی و جایگزینهایی برای بازداشت مهاجران، هزینه این برنامه ممکن است از هزینه اخراج مهاجران به کشورهای دیگر مانند السالوادور بیشتر باشد.
با وجود تمایل رواندا به پذیرش مهاجران اخراجی، این کشور به دلیل سابقه حقوق بشری خود، به ویژه در زمینه آزادیهای سیاسی، با انتقادات شدیدی روبرو است.
مهاجران غیر قانونی از مکزیک
مکزیک از پذیرش مهاجران اخراج شده از آمریکا خودداری کرد
پیش از این مسئولان آمریکایی و مکزیکی در گفتگو با رویترز اعلام کردند مکزیک درخواست دولت ترامپ برای صدور مجوز فرود یک فروند هواپیمای نظامی حامل مهاجران اخراج شده در خاک کشورش را رد کرد.
وزارت امور خارجه مکزیک در بیانیه ای اعلام کرد کشورش روابط بسیار خوبی با آمریکا داشته است و در موضوعات مختلف همچون موضوع مهاجرت با یکدیگر همکاری کرده اند. اما زمانی که موعد اجرای عملیات های مهاجرتی در آمریکا رسیده، ما با آغوشی باز پذیرای مهاجران مکزیکی خواهیم بود.
ترامپ از زمان روی کار آمدن در ژانویه، وعده انتخاباتی خود مبنی بر اخراج میلیونها مهاجر به کشورهایشان را عملی کرده و با استفاده از اختیارات قانون بیگانگان دشمن مصوب 1798 که قبلاً فقط در زمان جنگ استفاده میشد، اخراجها را تسریع بخشیده است.