گریپ فروت میوه ای تو پُر، خوش طعم و مغذی است که:
-سرشار از ویتامین C و پتاسیم می باشد.
-منبعی غنی از فولات، آهن، کلسیم و سایر مواد معدنی است.
-انواع سرخ و صورتی آن سرشار از بتاکاروتن است که بدن آن را به ویتامین A تبدیل می کند.
-فیبر گیاهی گریپ فروت، فراوان است، ولی کالری کمی دارد.
-دارای بیوفلاوونوئید و شماری دیگر از مواد گیاهی است که از ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی جلوگیری می کند.
نکته:
گریپ فروت ممکن است در افراد حساس به مرکبات، واکنش حساسیت زا ایجاد کند. نصف گریپ فروت، افزون بر50درصد مقدار مجاز خوراکی توصیه شده حاوی ویتامینC و 325 گرم پتاسیم، 25میکروگرم فولات، 40میلی گرم کلسیم و 1میلی گرم آهن است. یک فنجان گریپ فروت شیرین نشده (بدون شکر)حاوی مقدار95میلی گرم ویتامین C و بیش از 150درصد مقدار مجاز خوراکی توصیه شده می باشد. همچنین بسیاری دیگر از مواد مغذی در آن وجود دارد. در گذشته، بسیاری از افراد از خوردن گریپ فروت بدون شکر، به دلیل عصاره تلخ و ترش آن، خودداری می کردند، ولی به طور معمول با آمیختن آب گریپ فروت سرخ یا صورتی با سفید، مزه شیرین حاصل می شود. اگر آب پرتقال و گریپ فروت را با هم ترکیب کنید، نوشابه نیروبخشی به دست می آید که نیاز به شیرین کردن ندارد. بر اساس برنامه های رژیم غذایی که طی سال ها از سوی سازمان نظارت بر مواد غذایی و دارویی آمریکا تنظیم شده، معلوم شده است که گریپ فروت قدرت بی نظیری در سوزاندن و از بین بردن چربی ها دارد. گریپ فروت، میوه ای مفید برای متعادل ساختن وزن بدن است و فیبر گیاهی فراوان آن گرسنگی را فرو می نشاند. چنانچه می خواهید از وزن تان بکاهید، روزانه پیش از هر خوراکی، آن را بخورید تا جلوی پرخوری تان را بگیرد. در ضمن، میان وعده ایده آلی به شمار می آید.
گریپ فروت همچنین سرشار از پکتین(فیبر محلول) می باشد که به کاهش کلسترول خون کمک می کند. پژوهش های اخیر نشان می دهد که این میوه دارای مواد دیگری است. که از بروز بیماری ها پیشگیری می کند. به عنوان مثال، گریپ فروت های سرخ و صورتی، سرشار از لیکوپن هستند و این آنتی اکسیدانی است که به نظر می رسد خطر بزرگ شدن پروستات را کاهش می دهد. پژوهشگران هنوز مکانیسم عملکرد لیکوپن را کشف نکرده اند، اما مطالعات شش ساله دانشگاه هاروارد که توسط 48هزار پزشک و سایر کارشناسان بهداشت صورت گرفت، حکایت از آن داشته است که مصرف 10وعده مواد غذایی سرشار از لیکوپن در هفته، ابتلا به سرطان پروستات را 50درصد کاهش می دهد. از دیگر مواد گیاهی موجود در گریپ فروت، می توان از اسید فنولیک نام برد که مانع تشکیل نیتروزامین (مواد سرطان زا)، بالیموندیدترپن و مونوترپن می شود. این مواد موجب آنزیم هایی می شوند که در جلوگیری از پیدایش سرطان مؤثرند. همچنین بیوفلاوونوئید از عملکرد هورمون هایی که باعث رشد غده (تومور) می شوند، جلوگیری می کند. گروهی از مبتلایان به روماتیسم مفصلی، لوپوس و شماری دیگر از مبتلایان به اختلالات التهابی دریافته اند که مصرف گریپ فروت نشانه های مرضی شان را کاهش می دهد. به نظر می رسد این تأثیر از مواد شیمیایی گیاهی که مانع ایجاد پروستاگلاندین و ماده التهاب زاست، ناشی می شود. افرادی که به مرکبات حساسیت دارند، احتمالا در برابر گریپ فروت نیز از خود حساسیت نشان می دهند. این حالت ممکن است به خاطر خود میوه یا روغن موجود در پوست آن باشد.
سایر خواص غذایی و درمانی گریپ فروت:
1ـ اشتها را کاهش می دهد.2-عمل هضم را آسان می کند و ترشح شیره معدی و کیسه صفرا را سرعت می بخشد.3-حاوی ویتامین C و بیوفلاوونوئید می باشد که در حفظ سلامت قلب و عروق بدن مؤثرند.4-به تولید قند و مواد حیاتی مورد نیاز بدن کمک می کند.5-گل های گریپ فروت خاصیت ضد تشنج و لرز دارند و دم کرده آن برای تشنج، زکام و تب مفید است.6-اگر گریپ فروت را صبح ناشتا میل، ادرار را زیاد و در نیتجه سموم را از بدن خارج می کند7-خون را تصفیه و کلیه و کبد را پاک می کند.8-ضد خونریزی بواسیر است.9-میوه ای خنک است و عطش را رفع می کند.10-اختلالات مفصلی را درمان می کند. 11-برای افرادی که موهای سرشان می شکند، تجویز می شود.12-برای کسانی که عفونت های ریوی و تب خیز دارند مفید است.13-گریپ فروت، علاوه بر مواد معدنی(آهن و کلسیم)دارای ویتامین های A,B1,B2,B3 می باشد.
نقش گریپ فروت در متابولیسم داروها
مصر ف گریپ فروت همراه بعضی از داروها می تواند دوز سمی آنها را پایین تر از حد معمول بیاورد که این عمل با تداخل در آنزیم پی 450کبدی صورت می گیرد و گریپ فروت فعالیت این آنزیم را مهار می کند. مصرف بعضی از داروها همراه با این میوه مقدار آنها را در خون و در نتیجه اثرات سمی آنها را به شدت افزایش می دهد که در بعضی موارد می تواند کشنده باشد. در گزارش لنست پزشکی آمده است که یک خانم 42ساله انگلیسی سه روز پس از مصرف 225گرم گریپ فروت در هر صبح، پس از یک سفر طولانی با اتومبیل به خاطر لنگی و درد پا به اورژانس مراجعه می کند. پزشکان پس از معاینه متوجه تغییر رنگ پای او شده و پس از سونوگرافی به وجود لخته های خون در عروق پاهای او پی می برند. آنها علت این لخته ها را تاثیر سوء داروی ضد حاملگی ناشی از بلوکه شدن آنزیم پی 450به وسیله گریپ فروت می دانند. فهرست داروهایی که گریپ فروت می تواند با آنها تداخل دارد و منجر به سمیت دارویی می شود، در جدول زیر آمده است.
تذکر:
بنابراین افرادی که دارو، به خصوص داروهای ذکر شده را مصرف می کنند باید از خوردن گریپ فروت خودداری کنند و از سایر میوه ها لذت ببرند.
منبع:نشریه ی دنیای سلامت، شماره ی 53.
/ج