ماهان شبکه ایرانیان

رژیم غذایی ضدآکنه

توصیه‌های تغذیه‌ای دکتر نیلفروش‌زاده و دکتر امیدوار «بیش از چهل سال است که پژوهشگران روی آکنه و ارتباطش با رژیم غذایی مطالعه و تحقیق می‌کنند

رژیم غذایی ضدآکنه
توصیه‌های تغذیه‌ای دکتر نیلفروش‌زاده و دکتر امیدوار
«بیش از چهل سال است که پژوهشگران روی آکنه و ارتباطش با رژیم غذایی مطالعه و تحقیق می‌کنند. هر از گاهی، برخی مطالب غلط هم به عنوان شایعاتی مطرح می شود و برخی رسانه‌ها هم این اشتباهات را تکرار می‌کنند و متاسفانه وقتی اخبار غیرعلمی و ثابت‌نشده‌ای پخش می‌شود، مدت‌ها طول می‌کشد تا بتوان آن را از ذهن مردم پاک کرد.» اینها را خانم دکتر امیدوار، رییس انجمن تغذیه می‌گوید.
چندی پیش در برخی رسانه‌ها اعلام شد که «برخی پژوهشگران دریافته‌اند که مصرف غذاهای پر پروتئین می‌تواند بیش از 50 درصد جوش‌های آکنه را کاهش دهد!» ما البته از شنیدن این خبر بسیار خوشحال شدیم اما چون از صحت و سقم آن مطمئن نبودیم، با یک متخصص تغذیه (خانم دکتر امیدوار) و یک متخصص پوست (آقای دکتر نیلفروش‌زاده) در همین رابطه گفتگو کردیم.

آقای دکتر نیلفروش‌زاده! آیا واقعا رژیم غذایی اثر مهمی روی آکنه دارد؟
 

نه! رعایت هیچ رژیم غذایی‌ای نمی‌تواند از جوش‌های آکنه پیشگیری کند یا موجب بهبود آن شود. البته باورهایی وجود دارد که بعضی غذاها باعث تشدید آکنه می‌شوند ولی شواهد علمی کافی نداریم که بگوید چنین غذاهایی (مثلا چیپس و لبنیات پرچرب و شکلات) می‌توانند باعث ایجاد یا وخامت آکنه شوند. ما معمولا توصیه می‌کنیم مبتلایان به آکنه رژیم غذایی متعادلی داشته باشند. با این حال، اگر آکنه آنها با خوردن غذای خاصی بدتر می‌شود، بهتر است از آن غذا پرهیز کنند.

پس اینکه مبتلایان آکنه لبنیات پرچرب نمی‌خورند، بر اساس یک تصور اشتباه است؟
 

خوردن غذای پرچرب در چربی پوست بی‌تاثیر است. چربی پوست ما به دلیل چربی ترشح شده از غدد سباسه پوست است و تنها موقعی که باید از لبنیات پرهیز کرد، زمانی است که به خاطر درمان آکنه، داروی تتراسایکلین تجویز شده و شما آن را مصرف می‌کنید. آن هم درست به مدت یک تا یک و نیم ساعت قبل و دو ساعت بعد از مصرف، این منع مصرف لبنیات وجود دارد چون جذب دارو را کاهش می‌دهد.

پس در آکنه هیچ منع غذایی خاصی، جز در موارد خاص، نداریم؟
 

همین‌طور است. البته عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی، موثر است. آکنه در زامبیا، نیجریه و ژاپن کمتر از اروپا دیده می‌شود و با وجود تفاوت عمده در نوع تغذیه این افراد، کمبود آکنه در این کشورها را می‌توان ناشی از همان ژنتیک و عوامل محیطی دانست. تنها غذایی که توصیه می‌شود از مصرف بی‌رویه‌اش پرهیز شود، غذاهای حاوی ید بالا (مانند صدف) است که البته در میان ایرانیان مصرفش کم است. میزان بالای ید ممکن است باعث اشتعال آکنه شود. می‌توانید با داشتن یک رژیم غذایی متعادل سلامت و شادابی پوست خود را حفظ کنید.

خانم دکتر امیدوار! هیچ رژیم خاصی برای کنترل آکنه نداریم؟
 

من معمولا راجع به تغذیه دوره نوجوانی و بحث آکنه، چون موضوع تدریس‌ام هم هست، خیلی پیگیرم اما تا به حال، تحقیق قطعی و ثابت‌شده‌ای را در این خصوص ندیده‌ام. متاسفانه گاهی رسانه‌های ما عینا، اشتباهاتی را که عوام عنوان می‌کنند، تکرار می‌کنند و ما باید سال‌ها تلاش کنیم تا آنها را از ذهن مردم بیرون بکشیم ولی به هر حال، افراد درگیر با آکنه، باید غذاهای محرک و چرب را بااحتیاط مصرف کنند؛ به‌طور مثال، غذاهای تند، کافئین، قهوه، کاکائو، شکلات و نوشابه را نباید زیاد مصرف کنند. از موادغذایی حاوی قند و شکر (مانند شیرینی‌های تر) نیز حتی‌الامکان باید پرهیز کرد. توصیه می‌کنم نوجوان‌ها و جوان‌ها نیز که اکثر گروه مبتلایان به آکنه را تشکیل می‌دهند، به جای مصرف هله‌هوله‌های مختلف، میان‌وعده‌هایی مانند سبزیجات و میوه‌جات بخورند. اگر مبتلایان به آکنه از پوست خود مراقبت کنند و آن را تمیز نگه‌دارند و اگر دایم جوش‌ها را دستکاری نکنند و سعی کنند از شوینده‌هایی استفاده نمایند که اسیدیته پوست را در حد مشخصی حفظ می‌کند و اگر یک رژیم غذایی متعادل داشته باشند، می‌توانند نتیجه مطلوب درمانی بگیرند.

منظورتان از رژیم متعادل چیست؟ آیا رژیمی که به سلامت و شادابی پوست منجر شود، وجود دارد؟
 

بله، کافی است شما از هر چهار گروه موادغذایی استفاده کنید؛ یعنی از غلات سبوس‌دار تا مقادیر متنوع و زیادی از سبزی‌ها و میوه‌های تازه و پروتئین (خصوصا ماهی‌ها و غذاهای دریایی که پروتئین زود‌هضم دارند و چربی‌شان مناسب است) در برنامه خود بگنجانید. به دریافت کافی آب در طول روز توجه کنید. از مصرف چربی‌ها به خصوص نوع اشباع‌شده بپرهیزید و در کنار این مساله، از استرس خود بکاهید و سعی کنید آرامش بیشتری در زندگی برای خودتان فراهم کنید. در این صورت، می‌توانید سلامت بدن و شادابی و سلامت پوست‌تان را شاهد باشید. باید مصرف ویتامین‌ها و املاح را بیشتر کنید و به جای غذاهای حاوی کربوهیدرات یا قند بالا، بروید سراغ سبزی‌ها و میوه‌های تازه.

پس رژیم غذایی تا حدی می‌تواند کمک‌کننده باشد؟
 

بله، رژیم غذایی در حدی که محرک نباشد و مشکل هضمی نداشته باشد، معمولا باعث واکنش بهتر پوست می‌شود اما به هیچ‌وجه موجب درمان نمی‌شود. دو ریزمغذی در میان غذاها وجود دارند که نقش پررنگی در کنترل آکنه دارند: ویتامین A و روی که در جوش خوردن زخم‌ها خیلی موثرند. گاهی پزشکان، مصرف غذاهای حاوی این مواد را توصیه می‌کنند و گاهی نیز در برخی پمادهای تجویزی، می‌بینیم که این دو ریزمغذی موجودند و باز هم این مطلب، نقش مهم ویتامین‌ها را در این خصوص تایید می‌کند.
منبع:http://www.salamat.com
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی