نقش برجسته آنوبانینی یکی از آثار بسیار ارزشمند استان کرمانشاه و حتی کشور است که در 120 کیلومتری کرمانشاه و در نزدیکی سرپل ذهاب قرار دارد.
این نقش برجسته در 4500 سال پیش بر روی صخرهای به نام میانکل در کوه بادیر حجاری شده و در آن آنوبانینی (الهه نشاط و عشق) به همراه پادشاه لولوبیان (یکی از چهار قوم زاگرسنشین در هزاره سوم پیش از میلاد و قبل از مهاجرت آریاییها) و 9 نفر اسیر جنگی را نشان میدهد.
در این نقش برجسته شاه در برابر آنوبانینی که او را در مقابل دشمنان به پیروزی رسانده قرار دارد و پای خود را بر روی بدن دشمن مغلوب نهاده است. آنوبانینی (که در زبان آشوری با نام ایشتار و در فرهنگ سومری با نام اینانا یاد میشود)، حلقهای در دست دارد و در دست دیگر دارای طناب یا زنجیری است که به بینی دو اسیر که در پشت سر او هستند، متصل است. 9 اسیر جنگی که همگی برهنه میباشند نیز در پایین پای شاه و الهه ترسیم شدهاند.
در زیر این تصویر یک سنگ نبشته به خط اَکدی وجود دارد که مضمون آن چنین میباشد:
«آنوبانینی پادشاه توانا، پادشاه لولوبی نقش خود و نقش الهه ایشتار را در کوه بادیر رسم کرده است. آن کس که این نقوش و این لوح را محو کند، به نفرین و لعنت آنو، آنوتروم، بل، بلیت، رامان، ایشتار، سین و شمش گرفتار و با دو نسل او بر باد رواد».
البته در ترجمه این متن اشکالاتی وجود دارد زیرا واژه «آنو» یک اصطلاح مؤنث است و تاکنون به شکل «آنا» در زبانهای ایرانی محفوظ مانده است. به این ترتیب آنوبانینی همان الهه ایشتار است و نام پادشاه لولوبیان نیست.
در سال 1840 میلادی، پاسکال کوست (نقاش، معمار و خاورشناس فرانسوی)، یک طراحی از نقش برجسته آنوبانینی رسم کرد.
این نقش برجسته در حال حاضر در محوطه یک مدرسه دخترانه در شهر سرپل ذهاب در ارتفاع 16 متری قرار دارد. متأسفانه فرسایشهای طبیعی و غیرطبیعی در طول تاریخ، این نقوش را به شدت تخریب نموده است به طوری که مشاهده آنها به سختی صورت میگیرد.