تحریریه زندگی آنلاین- گروه دنیای سلامت
غذاهای چربیسوز غذاهایی هستند که بیشتر از مقدار کالری خودشان، موجب سوختن کالریها میشوند. اگر از این نوع غذاها استفاده نکنید، به تدریج سوخت و ساز بدن کاهش یافته و سلامتیتان به خطر میافتد. این مواد کاملاً طبیعی هستند و اگر به خوردن آنها عادت کنید و در کنارش ورزش مستمر داشته باشید، سوخت و ساز بدنتان تقویت شده و کالری بیشتر و در واقع چربی بیشتری سوزانده میشود.
با مصرف این غذاهای چربیسوز تا چندین ساعت پس از ورزش، بدن همچنان به چربیسوزی ادامه خواهد داد. هیچ غذای بدون کالری وجود ندارد و تمامی غذاها هر چند اندک، حاوی کالری هستند؛ اما این غذاها با سوزاندن کالری مانع از تجمع و رسوب چربی در بخشهای مختلف بدن میشوند.
با سالم غذا خوردن و داشتن تغذیه صحیح میتوان مقدار دریافت و جذب کالری را کنترل کرد؛ اما برای کاهش وزن و رسیدن به سلامت به سوزاندن کالری نیاز داریم. بعضی غذاها به سوزاندن کالری کمک میکنند و (چربیسوز) و برخی نیز بلافاصله بعد از خوردن به چربی تبدیل میشوند که به آنها چربیساز میگویند.
یکی از نکاتی که برای سوزاندن کالری و رسیدن به وزن مطلوب باید از آن آگاه باشیم، کالری موادغذایی است. به گفته متخصصان تغذیه و کارشناسان مواد غذایی، غذاهایی که حاوی مقادیر بالایی ویتامین C هستند، به سوزاندن چربی کمک میکنند. برخی از این مواد عبارتند از: لیمو، پرتقال، گریپ فروت، هندوانه، سیب و همچنین سبزیجاتی همچون کلم بروکلی، کلم، کرفس و هویج.
ویتامین C، چربی را رقیق و از تولید و سفت شدن چربی جلوگیری میکند و باعث میشود بدن راحتتر چربیهای رقیق و شل را از بین ببرد. برخی از میوهها مانند سیب، حاوی مادهای به نام پکتین هستند که چربی جذب شده توسط سلولها را تنظیم میکند. به عبارت دیگر، پکتین جذب مواد آبکی را افزایش میدهد و از رسوب چربی در بدن جلوگیری میکند.
همچنین آنتیاکسیدان موجود در سیب از سندرم متابولیک که موجب چاقی میشود، پیشگیری میکند. سوپ جو و شیر بدون چربی و غلات، بهترین مواد برای صبحانه هستند، زیرا علاوه بر اینکه حاوی مواد معدنی و فیبر و سرشار از ویتامین میباشند، موجب شکستن چربی در بدن نیز میشوند.
در واقع، آنها هم انرژی بدن را تأمین میکنند و هم سوخت و ساز بدن را افزایش میدهند. فلفل و ادویهجات و ترشیجات نیز حاوی مادهای به نام کپسایسین هستند که ترشح هورمونهای بدن و سوخت و ساز (سوزاندن کالری) را افزایش میدهند. یکی دیگر از مواد غذایی که به سوزاندن چربی کمک میکند، سویا است. این ماده حاوی مواد شیمیایی است که از جذب چربی به داخل سلولهای بدن جلوگیری میکند و موجب از بین رفتن کامل چربی میشود. عصاره و روغن سیر نیز در افزایش سوختن کالری و کاهش جذب چربی مؤثرند.

غذاهای دیگر چربیسوز عبارتند از
آب، قهوه، چای سبز، چای سیاه، عسل، مارچوبه، چغندر، لوبیا، سیبزمینی شیرین، زغال اخته، عدس. روغن ماهی، یکی از موادی است که با مصرف آن میتوانید در ماه دستکم 2 -3 کیلو از وزن خود را کاهش دهید. پرهیز از نمک و شکر نیز به دفع چربی کمک میکند. هل نیز حاوی مادهای به نام کپسایسین است که موجب افزایش سوخت و ساز بدن و سوختن چربیها میشود.
کلسیم موجود در فرآوردههای لبنی بدون چربی مثل شیر، پنیر و ماست نیز وزن را کاهش داده و چربی موجود در سلولها را تجزیه میکند. رژیم غذایی غنی از لبنیات و محدودیت جذب زیاد کالری تقریباً سوخت و ساز و دفع انرژی را تا دو برابر افزایش میدهد. مصرف روزانه 3 -4 وعده محصولات لبنی در کاهش وزن بسیار مؤثر است.
بهترین مواد برای سوزاندن چربی شکم، پروتئین و غذاهای حاوی فیبر زیاد هستند؛ زیرا بدن برای هضم پروتئین، انرژی بیشتری صرف میکند. تخممرغ علاوه براینکه حاوی ویتامین B12 میباشد، به سوزاندن چربی کمک میکند.
چربیها ذخایر انرژی بدن هستند و نقش مهمی در حفظ درجه حرارت بدن و سلامت پوست و مو دارند. هر گرم چربی حاوی 9 کیلوکالری انرژی است؛ در حالی که هر گرم پروتئین یا کربوهیدرات، 4 کیلوکالری انرژی دارد.
چربیها، برای رشد مغز و تولید کلسترول در کبد بسیار ضروری هستند؛ با این حال اگر مقدار آنها در بدن به بیش از حدطبیعی برسد، عوارض جانبی همچون تصلب شرائین، فشار خون بالا و بیماری قلبی و چاقی ایجاد میکنند. البته همانطور که میدانید همه مضر نیستند و به دو گروه بد و خوب دستهبندی میشوند.
چربی خوب شامل چربیهای غیراشباع است که لیپوپروتئین و در نتیجه کلسترول بد خون را کاهش میدهند. نمونهای از این چربیها عبارتند از: روغن زیتون، سویا، ماهی، ذرت، روغن کانولا و بادام زمینی چربیهای اشباعشدهای هستند که میزان کلسترول خون را افزایش میدهند به عنوان یک عامل ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته مغزی شناخته شدهاند.
حتی برخی دانشمندان معتقدند که خطر ابتلا به برخی سرطانها را نیز افزایش میدهد. این چربی علاوه بر افزایش کلسترول بد خون، کلسترول خوب را نیز کاهش میدهد. بسیاری از پژوهشگران علوم تغذیه بر این باورند که چربیهای بد نه تنها، خطر بیماریهای قلبی را افزایش میدهد، بلکه منجر به دیابت نوع 2، سرطان روده بزرگ و سرطان پستان نیز میشود...
برای خواندن بخش دوم- غذاهای چربیساز و چربیسوز- اینجا کلیک کنید.