ماهان شبکه ایرانیان

خواص چای بابونه برای سلامتی چیست؟

چای بابونه یک نوشیدنی محبوب با فواید فراوان است. بابونه، این گیاه گلدار از خانواده‌ی کاسنیان، از قرن‌ها پیش به عنوان درمانی طبیعی برای مشکلات مختلف به کار رفته است

خواص چای بابونه برای سلامتی چیست؟

چای بابونه یک نوشیدنی محبوب با فواید فراوان است. بابونه، این گیاه گلدار از خانواده‌ی کاسنیان، از قرن‌ها پیش به عنوان درمانی طبیعی برای مشکلات مختلف به کار رفته است. برای درست کردن چای بابونه، باید گل‌های خشک‌شده‌ی آن را به آب جوش اضافه کرد. بعضی‌ها به خاطر ماهیت بدون کافئین چای بابونه و طعم جالبش، آن را جانشین چای سبز یا سیاه می‌کنند. علاوه‌بر‌این، چای بابونه حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی است که می‌تواند در کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف ازجمله بیماری‌های قلبی و سرطان نقش داشته باشد. بابونه خواصی دارد که می‌تواند به خواب خوب و هضم غذا کمک کند. در این مقاله خواص چای بابونه را مطرح می‌کنیم.

1. بهبود کیفیت خواب

بهبود کیفیت خواب - خواص چای بابونه

بابونه خواص منحصربه‌فردی دارد، ازجمله می‌تواند کیفیت خواب را بهبود ببخشد. این گیاه حاوی آپیژنین است، آنتی‌اکسیدانی که به گیرنده‌های خاصی در مغز می‌چسبد و موجب خواب‌آلودگی می‌شود، به‌این‌ترتیب بی‌خوابی یا اختلالات مزمن خواب را کاهش می‌دهد.

طی مطالعه‌ای مشاهده شد زنانی که بعد از زایمان به مدت دو هفته چای بابونه نوشیدند نسبت به سایرین کیفیت خواب بهتری داشتند. همچنین علائم افسردگی که با مشکلات خواب در ارتباط است در این زنان نسبت به بقیه کمتر بود.

مطالعه‌ی دیگری نشان داد کسانی که به مدت 28 روز و 2 بار در روز به‌اندازه‌ی 270 میلی‌گرم عصاره‌ی بابونه مصرف کردند نسبت به سایرین 15 دقیقه زودتر به خواب رفتند و 1/3 کمتر از دیگران، شب‌‌ها از خواب بیدار می‌شدند.

این نتایج امیدوار کننده است ولی برای تعیین اثرات دقیق چای بابونه روی خواب نیاز به مطالعات بیشتری است. بااین‌وجود، اگر مشکل بی‌خوابی دارید، نوشیدن چای بابونه قبل از خواب ارزش امتحان کردن را دارد.

2. بهبود سلامت سیستم گوارش

عملکرد مناسب سیستم گوارش و هضم صحیح غذا برای سلامت عمومی بدن ضروری است.

شواهد اندکی نشان می‌دهد بابونه با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های خاص دستگاه گوارش، می‌تواند موجب هضم بهتر غذا شود.

نتایج چندین مطالعه حاکی از آن است که عصاره‌ی بابونه به‌دلیل خاصیت ضدالتهابی، می‌تواند در موش‌ها از اسهال جلوگیری کند.

طی بررسی دیگری روی موش صحرایی، مشاهده شد بابونه می‌تواند در جلوگیری از زخم معده نیز مؤثر باشد؛ زیرا اسید معده را کاهش می‌دهد و از رشد باکتری‌هایی که باعث ایجاد زخم معده می‌شوند جلوگیری می‌کند.

با وجود تمام این یافته‌ها، برای تأیید نقش بابونه در سیستم گوارش، نیاز به آزمایشات بیشتری روی انسان است.

با این حال، می‌گویند چای بابونه برای معده آرام‌بخش است؛ و از قدیم از آن برای درمان بسیاری از بیماری‌های گوارشی مانند تهوع و گاز معده استفاده می‌شود.

3. پیشگیری از برخی سرطان‌ها

پیشگیری از برخی سرطان‌ها - خواص چای بابونه

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در چای بابونه خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها را کاهش می‌دهد.

بابونه حاوی آنتی‌اکسیدان آپیگنین است. پژوهشگران در مطالعات آزمایشگاهی مشاهده کردند آپیژنین با سلول‌های سرطانی، به‌خصوص سرطان سینه، دستگاه گوارش، پوست، پروستات و رحم مبارزه می‌کند.

علاوه‌براین، بعد از انجام آزمایشی روی 537 نفر، مشاهده شد کسانی‌ که هفته‌ای 2 تا 6 مرتبه چای بابونه نوشیدند بسیار کمتر از سایرین در معرض ابتلا به سرطان تیروئید قرار گرفتند.

این یافته‌ها امیدوارکننده است اما برای اطمینان از نقش چای بابونه روی پیشگیری از سرطان به تحقیقات دقیق‌تر و بیشتر روی انسان نیاز داریم.

4. کنترل قند خون

نوشیدن چای بابونه می‌تواند به کاهش قند خون کمک کند.

وقتی سطح قند خون افزایش می‌یابد، سلول‌های پانکراس آسیب می‌بینند، خواص ضدالتهابی بابونه از این آسیب‌ها جلوگیری می‌کند.

پانکراس، انسولین (هورمونی مسئول حذف قند از خون) تولید می‌کند، بنابراین سلامت آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

در مطالعه‌ای روی 64 فرد مبتلا به دیابت، مشاهده شد کسانی که روزانه به مدت 8 هفته چای بابونه مصرف کردند، نسبت به سایرین که فقط آب می‌نوشیدند متوسط قند خون کمتری داشتند.

مطالعات روی حیوانات نیز نشان می‌دهد چای بابونه می‌تواند به میزان قابل توجهی سطح قند خونِ ناشتا را کاهش دهد و از افزایش قند خون بعد از خوردن غذا جلوگیری کند.

بیشتر نتایجی که مربوط به نقش چای بابونه در کنترل قند خون می‌شود براساس مطالعه روی حیوانات است. با این حال، نتایج این مطالعات امیدوارکننده است.

5. بهبود سلامت قلب

بهبود سلامت قلب - خواص چای بابونه

چای بابونه سرشار از فلاون (دسته‌ای از آنتی‌اکسیدان‌ها) است. فلاون‌ها با کاهش فشار خون و سطح کلسترول احتمال بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهند.

پژوهشگران با مطالعه‌ای که روی 64 بیمار دیابتی انجام دادند دریافتند، میزان کلسترول کل، تری‌گلیسیرید و سطح کلسترول بد (LDL) در کسانی‌ که با هر وعده‌ی غذایی چای بابونه مصرف کردند نسبت به سایرین کاهش قابل ملاحظه‌ای داشته است.

برای اطمینان از نقش چای بابونه در سلامت قلب نیاز به تحقیقات بیشتری است ولی می‌توان با اطمینان گفت این چای حداقل باعث بدتر شدن سلامت قلب نمی‌شود.

فواید دیگر بابونه

موارد زیر خواصی از چای بابونه هستند که به‌صورت علمی ثابت نشده‌اند:

  • افزایش ایمنی بدن: ظاهرا چای بابونه برای پیشگیری و درمان سرماخوردگی مفید است، اما شواهدی در این زمینه وجود ندارد. برخی معتقدند بابونه گلودرد را تسکین می‌دهد.
  • کاهش اضطراب و افسردگی: بر اساس برخی شواهد، بابونه می‌تواند شدت اضطراب و افسردگی را کاهش دهد، البته به‌شرطی که به عنوان رایحه‌درمانی و یا به صورت درمان مکمل از آن استفاده شود.
  • بهبود سلامت پوست: ظاهرا استفاده از محصولات آرایشی حاوی بابونه شامل لوسیون، کرم دور چشم و صابون می‌تواند پوست را مرطوب نگه دارد و التهاب آن را کاهش دهد.
  • جلوگیری از پوکی استخوان: برخی ادعا می‌کنند چای بابونه می‌تواند از مواردی مانند پوکی استخوان جلوگیری کند. البته شاهد زیادی برای اثبات این ادعا وجود ندارد.

این موارد هنوز به صورت علمی ثابت نشده‌اند اما منظور این نیست که صحت ندارند، صرفا تا به‌ حال بررسی نشده‌اند و ممکن است در آینده درباره‌ی آن تحقیقات گسترده صورت گیرد.

مضرات چای بابونه

مضرات چای بابونه - خواص چای بابونه

معمولا نوشیدن چای بابونه برای کسی ضرر ندارد، ولی بر اساس برخی گزارش‌ها، افرادی به این گیاه آلرژی داشته‌اند. معمولاً کسانی به بابونه آلرژی دارند نسبت به گیاهان خانواده‌ی کاسنی مانند کهنه‌واش و گل داودی نیز حساسند.

علاوه‌براین، محصولات آرایشی حاوی بابونه ممکن است در صورت تماس مستقیم با چشم، آن را تحریک کند و موجب قرمزی و التهاب چشم‌ها شود.

همچنین ممکن است نوشیدن چای بابونه برای کودکان، زنان باردار یا شیرده و افراد مبتلا به بیماری کبد یا کلیه خوب نباشد.

با این حال هیچ گزارشی مبنی بر خطرات جدی چای بابونه برای سلامتی اعلام نشده است.

و در آخر اینکه…

چای بابونه یک نوشیدنی سالم است. این چای حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمندی است که فواید زیادی دارند، ازجمله، خطر ابتلا به سرطان و بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهند.

اگرچه تحقیقات خوب و امیدوارکننده‌ای راجع به این چای انجام شده ولی برای نتیجه‌گیری نهایی درباره‌ی تأثیر آن روی سلامت انسان نیاز به تحقیقات بیشتری است. بسیاری از مطالعات در این زمینه روی حیوانات و در آزمایشگاه انجام شده و درنتیجه ممکن است در مورد انسان صدق نکند.

با تمام این تفاسیر نوشیدن چای بابونه ضرری ندارد و می‌توان از طعم خوش و عطر آرامش‌بخش آن لذت برد و می‌توان گفت به امتحان کردنش می‌ارزد!

منبع healthline
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان