مواد معدنی غذایی از جمله ریز مغذی‌هایی هستند که همراه با ویتامین‌ها دو دسته کلی از ریز مغذی‌ها را در رژیم غذایی ما تشکیل می‌دهند. این مواد از آن جهت معدنی خوانده می‌شوند که مشابه عناصر آنها در طبیعت و خاک به میزان زیاد وجود دارد. این مواد از طریق خاک و آب وارد مواد گیاهی مثل سبزیجات و میوه جات می‌شوند که به مصرف ما می‌رسند. از معروف ترین نمونه های این مواد معدنی می‌توان به کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن، روی و بسیاری دیگر از این مواد اشاره کرد.

نقش مواد معدنی در بدن

مواد معدنی در بدن ما دارای اعمال حیاتی بسیار مهمی هستند. از جمله می‌توان به نقش آنها در ساختن ستون بدن مثل استخوانها، ماهیچه و سایر بافت‌ها اشاره کرد. همینطور سلول‌های بدن برای عملکرد صحیح به میزان کافی این مواد معدنی برای فعل و انفعالات شیمیایی نیاز دارند. به عنوان مثال سدیم و پتاسیم در متابولیسم سلولی ما بسیار اهمیت دارند و به همین منظور کمبود آنها منجر به از بین رفتن تعادل سلولی است. یا مثلا آهن نقش اصلی را در تولید سلولهای خونی و هموگلوبین دارد و کمبود آن یکی از عوامل شایع کم خونی است.

علاوه بر نقش شناخته شده این مواد مغذی، تحقیقات اخیر از اثر احتمالی مواد معدنی بر روی سایر جنبه های سلامت بدن خبر داده است؛ به عنوان مثال نقش احتمالی این مواد در پیشرفت سرطان. تحقیقات  اخیر در سال 2017 در روتردام هلند روی اثر میزان دریافت مواد معدنی شامل، کلسیم،روی، مس، آهن و سلنیوم از غذا بر روی سرطان ریه انجام شده و نتایج جالبی را به همراه داشته که در شماره آخر مجله تغذیه اروپا به چاپ رسیده است. نتایج این تحقیقات نشان داده است که خطر ابتلا به سرطان ریه بین افراد که آهن و روی دریافتی آنها در مقایسه با سایرین بیشتر بوده، در حدود ٤٠ درصد در مدت زمان ٢٠ سال کمتر بوده است.

نتیجه این مطالعه به ویژه برای ساکنان شهرهای بزرگ مثل تهران که با آلودگی هوا روبه رو هستند  یا بین افرادی که سیگاری‌ هستند بسیار مهم است. به این افراد توصیه می‌شود که مصرف مواد معدنی مثل آهن و روی را از منابع غذایی آن مثل حبوبات، غلات، گوشت قرمز و سبزیجات برگ سبز تیره افزایش دهند. مصرف مکمل آهن و روی باید زیرنظر پزشک  باشد.