تام (مایکل فاسبندر) Michael Fassbender یک قهرمان و کهنه سرباز جنگ جهانی اول است. او در یک فانوس دریایی در جزیرهای نزدیک ساحلی در استرالیا با همسرش ایزابل (آلیسیا ویکاندر) Alicia Vikander زندگی میکند؛ زنی که بشدت خواهان داشتن فرزند است. دعاهای او پاسخ داده میشوند و نوزادی به همراه جسد یک مرد در یک قایق پارویی به ساحل مینشیند. تام فکر میکند که باید به مسئولین اطلاع دهند اما در نهایت تسلیم خواسته همسرش میشود و دختربچه را نگاه میدارند. پس از گذشت چند سال سرنوشت دوباره کارت دیگری را رو میکند و این زوج با مادر واقعی کودک برخورد میکنند و برای اولین بار با عواقب تصمیمی که گرفتهاند روبرو میشوند. حالا تام و ایزابل باید تصمیمی بگیرند که برای همیشه بر روی زندگی هر چهار نفرشان تأثیر خواهد گذاشت…
«نوری میان اقیانوسها» The Light Between Oceans فیلمی درام ـ رمانتیک به نویسندگی و کارگردانی درک سیان فرانس Derek Cianfrance ساخته سال 2016 و محصول مشترک آمریکا، بریتانیا، استرالیا و نیوزیلند است. این فیلم اقتباسی است از رمانی جنگی ـ تخیلی به همین نام نوشته نویسنده زن استرالیای ام. اِل. اِستِدمن M. L. Stedman. این کتاب که اولین رمان استدمن است در مارچ 2012 توسط انتشارات “رَندوم هوس استرالیا” Random House Australia چاپ و منتشر شد. این رمان پس از انتشار نقدهای مثبتی دریافت کرد؛ سو آرنولد از مجله گاردین آن را “یک کتاب خارقالعاده” خواند و داستانش را با کارهای توماس هاردی Thomas Hardy (شاعر و رماننویس رمانتیک و رئالیستیک انگلیسی 1840ـ 1928) مقایسه کرد.
درک سیان فرانس کارگردان چهل و سهساله آمریکایی بهخوبی با اندوه و دلشکستگی آشناست؛ او که کارگردان فیلمهایی چون «ولنتاینِ غمگین»Blue Valentine (ساخته 2010 با بازی رایان گاسلینگ و میشل ویلیامز) و «مکانی آنسوی کاجها» The Place Beyond the Pines (ساخته 2012 با بازی رایان گاسلینگ، اوا مندس و دنیل کوپر) است برای ساخت فیلمهای شوکه کنندهای مشهور است که داستانهای گیرای عاشقانه را تبدیل به مرثیهای برای معنایِ تعهد و خانواده میکند. پس جای تعجب نیست که «نوری میان اقیانوسها» The Light Between Oceans (اولین فیلم استودیویی واقعی او که توسط کمپانیهای “دریم وُرکز ” و “والت دیزنی ” تولید و توزیعشده) به بررسی و کاوش درهمان تِمهای قبلی در مقیاسی بزرگتر میپردازد.
سیان فرانس پس از گذشت چهار سال از ساخت «مکانی آنسوی کاجها» سراغ اقتباسی از کتاب پرفروش «نوری میان اقیانوسها» میرود که داستانی اشک انگیز با احساساتی دردناک و پرپیچش است. او درباره چگونگی تصمیم برساخت این فیلم میگوید:
پس از مکانی آنسوی کاجها من از خودم خسته شده بودم، از ایدههای خودم خسته شده بودم. دلم میخواست که بر روی یک اقتباس کار کنم؛ اما هر چیزی را که میخواندم درک نمیکردم. من طرح داستانها را میخواندم و واقعاً از آنها سر درنمیآوردم، هیچ ایدهای نداشتم، حتی نمیتوانستم کلماتشان را بخوانم
خوشبختانه یک فرصت برای او در برخورد با استیون اسپیلبرگ Steven Spielberg (کارگردان، تهیهکننده و فیلمنامهنویس آمریکایی و برنده جایزه اسکار برای فیلمهای نجات سرباز راین و فهرست شیندلر) پیشآ مد که به او گفت «ولنتاین غمگین» فیلم محبوب او در سال 2010 بوده و به او کمک کرد تا با “دریم وُرکز ” ملحق شود و آنها تعدادی گزینه مختلف را پیشنهاد دادند که قابلیت بالقوه برای کارگردانی را داشتند. سیان فرانس میگوید:
آنها به من یک دسته کتاب دادند. در میان آنها به جستجو پرداختم و آنجا کتابی دیدم که عنوانش نوری میان اقیانوسها بود و پیش خود فکر کردم که این یک عنوان سینمایی زیبا است. آن را باز کرد و خواندم؛ درباره یک نگهبان فانوس دریای بود که یک شغل خیلی سینماتیک است
هرچه او داستان را بیشتر خواند بیشتر شروع به تشخیص این کرد که داستان در کنار ویژگیهای ذاتی سینمایی خود، داستان خانوادهای است که او همیشه و بهشدت تمایل به بیان آن داشته. او میگوید: “او (تام) خانوادهای در یک جزیره داشت. وقتی که من کودک بودم فکر میکردم مردم در جزایری جداگانه زندگی میکنند، چون وقتی آنها به خانه ما میآمدند، وقتی ما مهمان داشتیم، تغییر میکردیم. وقتی آنها خانه ما را ترک میکردند و میرفتند دوباره به شکل قبل بازمیگشتیم، دوباره واقعی میشدیم. من همیشه سعی میکردم درباره آن خانوادهها فیلم بسازم “. اثبات شد که این غریزه اولیه سیان فرانس برای اقتباس و استفاده متریالِ شخصی دیگر، حرکتی درست بوده؛ کتاب استدمن ساختار قوی داشت که او توانست برای ایجاد متریال خود به خدمت بگیرد و بر روی پایه قوی آن فیلمی بسازد که همچنان ویژگیهای یک فیلم “درک سیانفرانسی ” را دارا باشد.
فیلم «نوری میان اقیانوسها» اولین بار در هفتاد و سومین جشنواره فیلم ونیز در اول سپتامبر 2016 به نمایش درآمد و در دوم همان ماه توسط کمپانی “والت دیزنی” در آمریکا به اکران عمومی گذاشته شد. این فیلم نقدهای متفاوتی از منتقدان دریافت کرده. در سایت “روتن تومیتو” فیلم رتبه 60 از صد را بر اساس صد و هفتادوهشت نقد و امتیاز میانگین 6٫2 از ده را کسب کرده. در بخش نظر منتقد سایت چنین آمده: ” نور میان اقیانوسها در اقتباس از منبع پرفروش خود بهخوبی و جذابی عمل کرده، اما در نهایت بیشازاندازه احساسات عمیق قلبی را دستآویز میکند که باعث میشود مؤثر نباشد “. در سایت “متاکریتیک” فیلم امتیاز متوسط 60 از صد را بر اساس چهلوچهار نقد دریافت کرده است (24 نقد مثبت و 20 نقد متوسط). روبی کالینز منتقد مجله “تلگراف” به فیلم 4 ستاره از پنج داده و در حالی که اجرای بازیگران فیلم بخصوص زوجِ فاسبندر و ویکاندر را میستاید مینویسد: “همه کاراکترها برای مقاصدی خوب کارهای غلطی انجام میدهند و شما خود را در حال همدردی با همه تصمیماتی که میگیرند، میبینید در حالی که با هیچکدامشان موافق نیستید. این مطمئناً یک داستان غمانگیز است اما آنچه باعث گریه شما میشود وسعتِ شفقت آن است “.
Post Views:
56