در اینجا به برخی از عوامل خطر پرفشاری خون اشاره میشود:
سدیم
به صورت نمک طعام به انواع خوراکیها افزوده میشود و یا از طریق ترکیب با سایر مواد غذایی در جیره روزانه افراد قرار میگیرد.
در حالی که نیاز به سدیم که از مواد معدنی ضروری بدن محسوب میگردد، با مصرف 3-2 گرم نمک تامین میگردد، ولی متاسفانه به علت عادات غلط و تغذیه نامناسب، ذائقه اغلب ما نمک بیشتری را طلب مینماید و با استفاده از نمکدان سر سفره، با پاشیدن نمک در غذاهای خود، مقدار مصرف خود را باز هم بالاتر میبریم.
علاوه بر همه اینها گرایش ما به مصرف نان و تنقلات حاوی نمک مثل چیپس، بادام، فندق، بادام زمینی و پسته شور، انواع تخمهها و بهطور کلی آجیلها و یا چاشنیهای مختلف، چوبشور، پفک، سس، خیارشور، کلمشور، ترشیها و ربها، مصرف سدیم را هر چه بیشتر بالا میبرد.
توجه داشته باشید سدیم در ترکیب طبیعی اغلب مواد غذایی مصرفی وجود دارد و به مواد غذایی فرآوریشده نیز برای طعم دادن و یا به منظور نگهداری بیشتر و افزودن به زمان ماندگاری آنها نمک اضافه میشود.
چاقی
به موازات افزایش وزن، خطر ابتلا به پرفشاری خون نیز بهطور چشمگیری افزایش مییابد. به خصوص اگر چربی ناشی از زیادهروی در مصرف خوراکیها در ناحیه شکم انباشته شود.
مشروبات الکلی
از عوامل افزایش دهنده پرفشاری خون تلقی میگردد و علت احتمالی آن را دفع بیشتر پتاسیم و منیزیم از طریق پیشاب تحت تاثیر شرب الکل قلمداد نمودهاند.
همچنین بالا بردن سطح چربیهای خون نیز از آثار دیگر مشروبات الکلی به حساب میآید.
ترشح بیشتر انسولین
تحت تاثیر پرخوری و ریزهخواری و به موازات بالا رفتن وزن، گیرندههای انسولین حساسیت خود را از دست داده و مرتبا به مقدار ترشح و انباشتگی انسولین در جریان خون افزوده میشود و به علت انباشتگی مایعات و عدم دفع سدیم، موجبات پرفشاری خون فراهم میگردد.
کشیدن سیگار
از ابعاد مختلفی بر افزایش پرفشاری خون تأثیرگذار میباشد.
عصبانیت
هر نوع عصبانیتی، تغییراتی را در سطح هورمونهای مختلف بدن ایجاد مینماید که باعث افزایش پرفشاری خون میگردد و این موضوع در افرادی که عصبانیت، ناامیدی و سرخوردگیها را در درون خود سرکوب مینمایند، اثرات مخرب و مضاعفی در بالا بردن سطح فشارخون از خود باقی میگذارد.
شیوه زندگی
عدم تحرک و ورزش، عامل تحلیل عضلات و موجب افزایش پرفشاری خون تلقی میگردد.
با توجه به موارد نامبرده شده میتوان نتیجهگیری کرد که جهت درمان و کاهش سطح پرفشاری خون به موازات کاهش وزن اضافی، انجام مرتب ورزش و حرکات سبک بدنی، کاهش مقدار مصرف سدیم چه به صورت نمک طعام و چه به صورت جوش شیرین و کاهش مصرف مواد غذایی حاوی سدیم مانند سوسیس و کالباس، گوشتها و ماهیهای دودی، انواع کنسروها، سسها و ربها، تردکنندههای گوشت، ادویههای مرکب مثل کاری، سویاسس، چاشنیهای آماده برای درست کردن سالاد، کچاپ، خردل، ترشی، زیتون پرورده یا غیرپرورده، خیارشور، کلم و سبزیجات شور، تنقلات مثل چیپس، پفک، غلات بوداده شده مثل گندم، برنجک، عدسی، نخودچی، ذرت بوداده و آجیل شور و بو داده مثل تخمهها، پسته، بادام، بادام زمینی، بادام هندی و فندق برای افرادی که فشارخون بالا دارند و یا در معرض ابتلا به پرفشاری خون میباشند توصیه میشود.