به گزارش ایسنا و به نقل از یورکالرت، جراحان انگلیسی از یک ماده شیمیایی استفاده کردهاند که میتواند سلولهای تومور را مشخص کند تا امکان شناسایی و رفع سرطان مغز به صورت ایمن، فراهم شود.
این پژوهش، روی افراد مبتلا به "گلیوما"(glioma) که متداولترین نوع از سرطان مغز است، صورت گرفت. درمان این بیماری، معمولا با جراحی صورت میگیرد که طی آن، بیشتر تومور سرطانی برداشته میشود اما این روش، برای جراحان چالشبرانگیز است زیرا باید بدون آسیب رسیدن به بافت سالم مغز، همه سلولهای سرطانی برداشته شوند.
به گفته پژوهشگران "دانشگاه بریستول"(UoB) انگلستان و "دانشگاه گلاسکو"(Glas) اسکاتلند، استفاده از نشانگر دارای فلورسنس میتواند به جراحان در تشخیص مهاجمترین سلولهای سرطانی کمک کند و نهایتا به نجات بیمار ختم شود.
دکتر "کاترینا کوریان"(Kathreena Kurian)، استادیار دانشگاه بریستول و از پژوهشگران این پروژه گفت: درمان گلیوما، کار دشواری است و بسیاری از بیماران، با جراحی و هدف برطرف کردن ایمن سرطان تا حد امکان، مورد درمان قرار میگیرند. جراحان پس از برداشتن تومور، آن را در اختیار یک آسیبشناس قرار میدهند تا سلولها را با میکروسکوپ بررسی کند و سپس براساس تشخیص آسیبشناس، درمانهایی مانند پرتودرمانی و شیمیدرمانی آغاز شوند. ما قصد داریم کارآیی نشانگر فلورسنت را در تشخیص سلولهای تومور هنگام جراحی مورد بررسی قرار دهیم.
پژوهشگران، از ترکیبی موسوم به "آمینولوولینیک اسید5"(5-ALA) استفاده کردند که هنگام تابش نور، به رنگ صورتی در میآید. پژوهشهای پیشین نشان داده بودند با مصرف این ترکیب، سلولهای سرطانی که رشد سریعی دارند، متراکم میشوند و این یعنی که آمینولوولینیک اسید5 میتواند مانند یک نشانگر فلورسنت عمل کند.
در این بررسی، بیماران مبتلا به گلیوما که بین 23 تا 77 ساله بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. پیش از جراحی برای برداشتن تومور مغزی، یک نوشیدنی حاوی آمینولوولینیک اسید5 به هر بیمار داده شد. سپس، جراحان برای جستجوی بافتها هنگام خارج کردن تومور، از میکروسکوپ استفاده کردند. آنها بافتهای خارج شده را به آزمایشگاه آسیبشناسی فرستادند تا دانشمندان، دقت کار جراحان را بررسی کنند.
به گفته جراحان، از بین 99 بیماری که نشانگر آمینولوولینیک اسید5 را دریافت کرده بودند، فلورسنس در 85 بیمار مشاهده شد و آسیبشناس تایید کرد که 81 نفر از آنها، به سطح بالایی از بیماری مبتلا هستند.
در میان 14 بیماری که در آنها فلورسنس مشاهده نشد، تنها هفت تومور توسط آسیبشناس مورد ارزیابی قرار گرفت اما در همه این موارد، سطح پایینی از بیماری تایید شد.
پروفسور "آنتونی کالمرز"(Anthony Chalmers)، مدیر بخش تومورشناسی دانشگاه گلاسکو گفت: استفاده از نشانگر فلورسنت میتواند به جراحان، در کشف محل دقیق سرطان مغز کمک کند.
این پژوهش، در کنفرانس سرطان " NCRI" ارائه شد.