به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان به نقل از این روزنامه به رغم ادعاهای دولت پاکستان مبنی بر آمادگی خود برای ایفای نقش مفید در روند مذاکرات صلح در افغانستان، مقامات پاکستانی همچنان با تعاریف و تصویب قوانین جدید در نقطه عبوری «تورخم» واردات کالا از افغانستان به این کشور را بسیار محدود کرده اند.
در این مطلب آمده است، در مقابل نیز مقامات افغانی با تحمیل جریمههای سنگین علیه کامیونهای تجاری پاکستان تصمیم بر اقدام متقابل گرفته اند. در نهایت باید گفت، با چنین سیاست مرزی میان دو کشور تنها حمل کنندگان و بازرگانان قربانی اصلی این موضوع هستند.
بر اساس گزارش روزنامه افغانستان تایمز، زمانی حجم مبادلات تجاری میان دو کشور همسایه پنج میلیارد دلار بود اما با اعمال چنین سیاستهایی از دو طرف هم اکنون حجم مبادلات تجاری به کمتر از 500 میلیون دلار رسیده است.
از آنجا که اسلام آباد هر زمان که از طرف جامعه بینالملل تحت فشار قرار میگیرد، سریعاً نقاط عبوری میان دو کشور را میبندد، کشاورزان این کشور برای انتقال محصولات خود به افغانستان مجبور به عبور از مناطق غیرقانونی و قاچاق کالاهای خود هستند.
افغانستان تایمز نوشت: در حقیقت باید گفت، تضعیف تجارت قانونی و سنتی میان دو کشور هیچ سودی به غیر از قدرت گرفتن بیش از اندازه تروریستهای مرزی میان دو کشور نخواهد داشت. بیش از هزاران خانوار پاکستانی شدیداً به تبادلات تجاری با افغانستان وابسته هستند و ایجاد محدودیت برای عدم ادامه این روند به نفع هیچ یک از طرفین نیست.
اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان اخیراً بدون آنکه حرفی از کشور همسایه پاکستان بزند طی سخنانی از توافق دولت خود با کشور ترکمنستان برای ایجاد مسیرهای تجاری و ترانزیتی سخن گفت.
در این گزارش آمده است: هیچ کس نمیتواند این حقیقت را انکار کند که دولت افغانستان با توجه به فشارهای پاکستان مجبور به ایجاد مسیر ترانزیتی و تجاری با منطقه آسیای مرکزی شده است. در صورت همکاری دولت اسلام آباد با کابل بلاشک افغانستان بهجای گسترش همکاریهای تجاری خود با کشورهای شمالی آسیای مرکزی تمایل شدیدی برای برقراری این نوع از تبادلات با همسایه جنوبی خود داشت.
به گزارش خبرگزاری اطلس افغانستان، حجم مبادلات تجاری افغانستان و پاکستان تا 60 درصد کاهش یافته است. این کاهش در حالی صورت میگیرد که تا حدود سه سال قبل پاکستان بزرگترین شریک اقتصادی افغانستان بهحساب میآمد.
خالد پاینده، معاون وزارت مالی افغانستان گفت، به دنبال سیاستهای پاکستان برای عدم همکاری با افغانستان در حوزه تبادلات تجاری، دولت تلاش می کند تا افغانستان را از وابستگی به یک کشور رها کرده و در حال حضار کاهش رابطه بازرگانی با پاکستان از بخشهای راهبردی حکومت وحدت ملی بهحساب میآید.
پاینده میگوید راهبرد حکومت وحدت ملی این است که کشور از حالت انحصار بیرون کند و با کشورهای مختلف روابط خوب داشته باشد.