باشگاه خبرنگاران جوان: پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری استفتائات جدید (فروردین ماه) را در سال 98 بنا به نظر رهبر انقلاب در این موضوعات منتشر کرد.
شرایط صحت اعتکاف
سوال1: شرایط صحت اعتکاف عبارت است از:
1- عقل
2- نیّت
3- روزه
4- توقف حداقل سه روز در مسجد
5- اعتکاف در یکی از مساجد چهارگانه باشد، هرچند اعتکاف در غیر از مساجد چهارگانه* (اعم از جامع و غیر آن) به قصد رجاء مطلوبیت (به امید اینکه مطلوب خداوند باشد) مانعی ندارد.
6- بنابر احتیاط واجب اعتکاف زن بدون اذن شوهر صحیح نیست، همچنین اعتکاف فرزند بدون اذن پدر و مادر ــ اگر موجب اذیت آنان شود ــ صحیح نیست، هر چند بنابر احتیاط مستحب، به طور مطلق اذن والدین معتبر است.
7- توقف در مسجد باید حد اقل سه روز متصل و بدون فاصله باشد.
* مسجد الحرام، مسجد النبی (صلی الله علیه وآله وسلّم)، مسجد کوفه و مسجد بصره
اعتکاف در حیاط مسجد
سوال2: اعتکاف در حیاط مسجد چه حکمی دارد؟
جواب: اگر حیاط جزو مسجد نباشد، اعتکاف صحیح نیست.
اعتکاف در پشت بام مسجد
سوال 3: آیا پشت بام مسجد تابع مسجد است یا بستگی به وقف کننده دارد؟
جواب: پشت بام مسجد در حکم مسجد است مگر اینکه احراز شود که هنگام وقفِ مسجد، پشت بام از وقف خارج شده است.
برداشت قرض از صندوق صدقات
سوال4: آیا میتوانیم پولی را که به عنوان صدقه کنار گذاشتهایم استفاده کنیم یا به دیگران قرض بدهیم؟ یا فقط باید به مستحق بدهیم؟
جواب: تا زمانی که به فقیر یا وکیل یا، ولی او تحویل نداده اید، از ملک شما خارج نشده است و میتوانید در آن تصرف کنید.
برپایی ایستگاه فرهنگی در مسجد
سوال5: فروش کتاب و محصولات فرهنگی در مساجد، چه حکمی دارد؟
جواب: اگر مزاحمتی برای نمازگزاران و منافاتی با شؤونات مسجد نداشته باشد، اشکال ندارد، البته شایسته است این گونه امور با هماهنگی و نظارت امام جماعت مسجد انجام شود.
استفاده از اموال شهرداری در فعالیت فرهنگی
سوال6: آیا میتوان از وسایل شهرداری و یا بنیاد شهید بدون هماهنگی با مسئول مربوطه در امور فرهنگی استفاده کرد؟
جواب: جایز نیست و موجب ضمان است.
پخش قرآن از بلندگوی مسجد
سؤال7: آیا پخش اذان و قرآن یا دعا، از بلندگوی مسجد، جایز است؟
جواب: پخش اذان به نحو متعارف برای اعلام وقت نماز اشکال ندارد، ولی پخش دعا و قرآن و غیر آن از بلندگوی مسجد، اگر موجب اذیت همسایگان شود، جایز نیست.
پخش موسیقی در مسجد
سؤال8: پخش موسیقی در مسجد چه حکمی دارد؟
جواب: واضح است که مسجد جایگاه شرعی خاصی دارد، لذا اگر پخش موسیقی در آن منافی با حرمت مسجد باشد، حرام است، حتی اگر موسیقی غیر لهوی باشد.
اعتکاف مسافر
سؤال9: من علاقه زیادی دارم که در مراسم اعتکاف در مرکز استان شرکت کنم، ولی، چون در شهرستان زندگی میکنم و اگر بخواهم به مرکز استان بروم باید نماز خود را شکسته بخوانم، آیا از این نظر مشکلی نخواهم داشت؟
جواب: کسی که بخواهد در سفر معتکف شود، میتواند در وطن نذر کند که در سفر روزه مستحبی بگیرد و در این صورت میتواند در سفر معتکف شود.
احداث سالن فرهنگی در پشت بام مسجد
سؤال10: آیا پشت بام مسجد را میتوانیم انباری، کتابخانه یا سالن فرهنگی درست کنیم؟
جواب: پشت بام مسجد هم حکم مسجد را دارد، ولی در صورتی که در آنجا نماز خوانده نمیشود انجام اموری که با شأن مسجد منافات ندارد، اشکال ندارد، ولی احداث بناء در آن به نحوی که عرفاً تغییر کاربری محسوب شود، جایز نیست.
کارهایی که در حال اعتکاف حرام است
*مجادله در امر دنیوی یا دینی اگر به خاطر غلبه کردن بر طرف مقابل و اظهار فضیلت باشد بر معتکف حرام است؛ بنابراین اگر به خاطر روشن شدن حق و برگرداندن طرف از اشتباه باشد، اشکالی ندارد.
*خریدوفروش حین اعتکاف هم از کارهای حرام است. بنابراحتیاط واجب سایر انواع کسب و تجارت را نیز باید ترک کند؛ مثل صلح، اجاره و غیر آن ها. اگر برای خوردن و نوشیدن نیاز به خرید و فروش باشد و نتواند وکیل بگیرد، خریدوفروش مانعی ندارد.
*بوییدن عطر و گیاهان خوشبو برای لذت بردن نیز از محرمات معتکف میباشد. پس اگر کسی فاقد حس بویایی باشد از این حکم خارج است.
*آمیزش و لذت شهوانی از جنس مخالف، اعتکاف را باطل میکند.
*استمناء نیز بنابراحتیاط واجب از مبطلات اعتکاف است.
*توجه: هر چیزی که روزه را باطل میکند، اعتکاف را هم باطل میکند. زیرا شرط صحت اعتکاف، روزه است. پس باطل شدن روزه سبب باطل شدن اعتکاف نیز میشود.