تعریق بیش از حد بدن می تواند برای فرد بسیار آزار دهنده باشد، عرق کردن به طور طبیعی برای سلامتی ما مفید است اما زمانی که این تعریق بیشتر شود می تواند گویای بیماری هایی همچون عفونت، دیابت، مشکلات تیروئیدی و … باشد، در ادامه مطلب بیشتر با علت تعریق زیاد بدن آشنا خواهیم شد.
تعریق زیاد بدن که به آن هایپرهیدروزیس می گویند، افراد زیادی را دچار خود کرده است که به غیر از شرایط هوایی گرم و یا فعالیت زیاد دچار تعریق زیادی می شوند.
علت تعریق زیاد بدن چیست
تعریق زیاد بدن در زمانی که هوا گرم است طبیعی است و نمی توان آن را نشانه وجود بیماری دانست و جای نگرانی را ندارد،به طور طبیعی تعریق زیاد بدن زمانی اتفاق می افتد که بدن به فعالیت زیادی پرداخته است مانند ورزش کردن که کاملا طبیعی است، اما در این بین افرادی هستند که بدون انجام فعالیت خاصی به راحتی عرق می کنند آن هم خیلی زیاد که در این شرایط می تواند نشانگر وجود بیماری و مشکلی در بدن باشد.
معمولا علت تعریق زیاد به 2 درسته کانونی و عمومی تقسیم بندی می شود،
علت کانونی: منظور از تعریق کانونی زمانی است که شما فقط در نقاط خاصی از بدن دچار تعریق می شوید مانند دست ها و پاهایتان که این تعریق نمی تواند نشانگر وجود بیماری باشد و جای نگرانی را ندارد، ویژگی که این نوع تعریق دارد این است که فقط نقاط خاصی را در گیر می کنند و اینگونه نیست که کل بدن به این تعریق دچار شود.
تاکنون علت خاصی برای تعریق کانونی مشخص نشده اما بسیاری از محققان این مشکل را ناشی از وجود نقص در سیستم عصبی باشد که گاها می تواند ارثی باشد.
علت عمومی: افرادی که دچار این نوع تعریق می شوند ممکن است هرروز با این مشکل دست و پنجه نرم کنند، این نوع تعریق تمام بدن را درگیر می کند و به یکباره عرق بر روی بدن می نشیند، این نوع تعریق معمولا نشانگر وجود مشکلات و بیماری هایی از قبیل:
- بیماری پارکینسون
- اعتیاد به مشروبات الکلی
- تورم مفاصل
- سکته مغزی
- افت قند خون
- سرطان
- نارسایی قلبی
- بیماری های عفونی مانند سل
- مشکلات تیروئیدی
- دیابت
- کم بودن سدیم در بدن
- استفاده از دارو های خاص
از مهم ترین دارو هایی که موجب تعریق زیاد می شوند شامل: داروهای فشار خون، دارو های اعصاب، آنتی بیوتیک ها، دارو هایی که برای برطرف شدن خشکی دهان استفاده می شود و همچنین مصرف برخی مکمل ها.
از دیگر شایع ترین علت تعریق زیاد می توان به موارد زیر اشاره کرد.
استرس و اضطراب
افرادی که دارای سطح شدیدی از استرس هستند ممکن است دچار تعریق زیادی شوند که این واکنش مستقیما با سیستم عصبی در ارتباط است که جزء شایع ترین علت تعریق زیاد است.
وزن بالا
این دلیل یکی از شایع ترین دلایل تعریق زیاد است به خصوص در فصل گرما، هر چه وزن بیشتر باشد فرد بیشتر دچار تعریق می شود.
گرمای هوای
زمانی که شما در هوای گرم و مرطوب مشغول به انجام فعالیت خاصی می کنید غدد عرقی به بیشتر ترین میزان ممکن شروع به تعریق می کنند و از آنجایی که رطوبت موجود در هوا اجازه خشک شدن تعریق را بر روی بدن نمی دهد شما احساس تعریق بیشتری خواهید کرد.
عصبی شدن
عصبانی شدن رابطه مستقیمی با بالا رفتن درجه حرارت بدن دارد، که می تواند علت تعریق زیاد باشد، از این رو زمانی که شما عصبانی می شوید هورمون های استرس شروع به ترشح می کنند که در این وضعیت ضربان قلب تند تر می شود که این وضعیت باعث تعریق زیاد می شود.
تب بالا
از دیگر علت تعریق زیاد بدن که بسیار مشهود است داشتن تب بالا است، زمانی که درجه حرارت در بدن بالا برود دچار تعریق فراوانی خواهیم شد، در واقع بدن با تعریق کردن سعی در خنک کردن بدن دارد.
تغییرات ناگهانی دما
این موضوع خیلی ساده است برای مثال زمانی که شما از یک محیط سرد ناگهان به محیط گرمی وارد می شوید احساس گرما شدیدی به شما دست خواهد داد که همراه با تعریق فراوان است.
فشار روحی
علت تعریق زیاد بدن می تواند ناشی از فشار های روحی و عصبی باشد که داریم به خصوص تعریق در قسمت کف دست و پا که بسیار شایع می باشد.
بالا بودن مصرف قهوه
کافئینی که در قهوه وجود دارد منجر به تحریک شدن سیستم عصبی می شود که این کافئین می تواند غدد تعریقی را فعال کند و موجب تعریق شود، همچنین اگر قهوه بسیار داغ باشد گرمای زیادی را وارد بدن می کند که تعریق را بیشتر می کند.
مصرف غذا های تند
زمانی که ما به استفاده از غذاهای تند و پر ادویه می پردازید، تندی غذا موجب می شود که غدد تعریق ما برانگیخته شود و گرمای زیادی را در بدن تولید کند که که این دمای بالا رفته علت تعریق زیاد بدن می باشد.
غدد تعرقی زیاد در بدن
بعضی افراد به طور طبیعی دارای غدد تعریقی بیشتر هستند که این غدد در تمام انسان ها به یک اندازه نمی باشد.
یائسگی
یکی دیگر از شایع ترین علت های تعریق زیاد بدن ورود به دوران یائسگی است، زمانی که زنان دچار یائسگی می شود میزان ترشح استروژن کم می شود که این کاهش مستقیما بر غده هیپوتالاموس که مسئول تنظیم دمای بدن است اثر می گذارد، در این زمان مدام احساس گرمای شدید همراه با تعریق را دارند و به نوعی دچار گر گرفتگی می شوند که از علائم یائسگی می باشد.
مصرف الکل
استفاده مدام از مشروبات الکلی منجر می شود تا شریان های خونی که در سطح پوست هستند بسیار گشاد شوند که در نهایت تعریق شدید را به همراه خواهم داشت.
کشیدن سیگار
نیکوتینی که در سیگار وجود دارد از دیگر علت تعریق زیاد بدن می باشد باعث می شود تا ماده ای به نام استیل کولین در بدن آزاد شود، این ماده قادر است غدد عرقی را تحریک کند و منجر به بالا رفتن دمای بدن و تعریق زیاد شود.
بارداری
در دوران بارداری هورمون هایی ترشح می شود که منجر به افزایش سوخت و ساز بدن می شود که در نتیجه تعریق زیاد را در بر خواهد داشت.
برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع بیماری ها می توانید کلیک نمایید.