یک قلب مصنوعی در نمایشگاه فناوری در چین
بیماریهای قلبی عروقی در سراسر جهان عامل شماره یک مرگ افراد است و هر سال تقریبا جان 17.9 میلیون نفر را میگیرند. به گزارش سازمان جهانی بهداشت، بیماریهای قلبی عروقی گروهی از اختلالات قلب و رگهای عروقی هستند و شامل بیماری انسداد شریان قلب، بیماریهای قلبی عروقی، بیماری روماتیسم قلبی و بیماریهای دیگر میشوند.
هشتاد درصد مرگهای حاصل از بیماریهای قلبی عروقی در اثر سکته یا حمله قلبی اتفاق میافتد و یک سوم این مرگها نیز به گونهای زودهنگام در پایینتر از سن 70 سالگی افراد رخ میدهد. علیرغم آمارهای اخطاردهنده، نظرسنجی جدیدی نشان داد میلیونها زن هراسی از خطر حمله قلبی ندارند چرا که معتقدند تنها مردان ممکن است با ایست قلبی مرگبار مواجه شوند.
این تحقیق که توسط موسسه «هلثاسپن» انجام شد، دریافت بیش از ده درصد زنان معتقدند فقط مردان باید درباره بیماریهای قلبی نگران باشند و از هر هشت نفر یکی معتقد است زنان اصلا دچار حمله قلبی نمیشوند و 25 درصد آنها فکر میکنند اگر به حمله قلبی دچار شوند علائم متفاوتتری را از مردان تجربه خواهند کرد.
آمار رسمی نشان میدهد که در حال حاضر بیش از 800 هزار زن تنها در بریتانیا با بیماری انسداد شریان قلب زندگی میکنند که دلیل اصلی حملات قلبی است؛ و حدود 35 هزار زن در بریتانیا هر سال بعد از تجربه حمله قلبی در بیمارستان بستری میشوند که معادل با 98 نفر در روز یا چهار نفر در هر ساعت است.
پس آیا واقعا احتمال بیشتری وجود دارد که زنان در اثر ابتلا به بیماری انسداد شریان قلب جان ببازند؟ و اگر این طور است چرا این مشکل به عنوان مشکلی برای زنان تلقی نمیشود؟ در ادامه همهچیز در این باره را از نظر خواهیم گذراند.
بیماری انسداد شریان قلب چیست؟
سازمان سلامت همگانی اظهار داشت که گونههای مختلفی از بیماریهای قلبی عروقی از جمله بیماری انسداد شریان قلب وجود دارند که وقتی خون حاوی مقادیر بالای اکسیژن به قلب نرسیده یا کم برسد اتفاق میافتند.
این باعث فشار مضاعف بر قلب شده و ممکن است منجر به این موارد شود:
- آنژین قلبی: درد در قفسه سینه که به خاطر کاهش جریان خون به ماهیچه قلب اتفاق میافتد
- حملات قلبی: وقتی جریان خون به ماهیچه قلب ناگهان مسدود میشود
- ایست قلبی: وقتی قلب نمیتواند به نحوی مناسب خون را در سراسر بدن پمپ کند
آیا زنان نیز به اندازه مردان به بیماری انسداد شریان قلب مبتلا میشوند؟ به گفته بنیاد قلب بریتانیا، هرساله در این کشور بیماری انسداد شریان قلب دو برابر سرطان سینه باعث مرگ زنان میشود و بزرگترین عامل مرگ زنان در سراسر جهان است. علی رغم این واقعیت، اما این بیماری معمولا به عنوان بیماری مردان تلقی میشود.
پروفسور پیتر کالینز به این سازمان گفت: «هنوز این باور وجود دارد که زنان از بیماریهای قلبی رنج نمیبرند. در کل، زنان بیشتر درباره بیماریهایی نظیر سرطان سینه اطلاعات دارند و نمیدانند بیماری انسداد شریان قلب میتواند خطر بزرگتری برای آنها باشد.»
در حال حاضر 2.3 میلیون نفر در بریتانیا با بیماری انسداد شریان قلب زندگی میکنند که حدود 1.5 میلیون مرد و 830 هزار زن هستند.
آیا علائم این بیماری برای مردان و زنان متفاوت است؟ بنیاد قلب بریتانیا میگوید باور اشتباه رایج این است که مردان و زنان علائم مختلفی را هنگام حمله قلبی تجربه میکنند و افزود گرچه این علائم از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است، اما هیچ موردی وجود ندارد که زنان آن را بیشتر یا کمتر از مردان تجربه کنند.
با این حال، بنیاد قلب بریتانیا اضافه کرد علائم، پیشرفت و نتیجه بیماری قلبی ممکن است در زنان متفاوت باشد و به همین خاطر غالبا این بیماریها در زنان تشخیص داده نشده و درمان نمیشوند.
پروفسور کالینز هم با این گفته موافق است و افزود حمله قلبی میتواند در زنان به نحوی متفاوت اتفاق افتد و دلایل پیچیدهای برای این اتفاق وجود دارد.
او توضیح داد: «در زنان یک حمله قلبی بیشتر احتمال دارد به صورت فرسایش تدریجی پلاکهای چربی در شریانهای قلبی اتفاق افتد تا آن که انسداد ناگهانی آن باشد. همچنین ممکن است به خاطر این باشد که زنان آستانه تحمل درد بالاتری دارند چرا که ما میدانیم استروژن هورمون ضد درد کارآمدی است.»
به گفته سازمان سلامت همگانی، علائم حمله قلبی میتواند شامل این موارد باشد:
- درد شدید در قفسه سینه
- درد در سایر نقاط بدن؛ ممکن است احساس شود درد از قفسه سینه به سمت بازوها، فک، گردن، کمر یا شکم حرکت میکند
- سبکی سر و سرگیجه
- عرق کردن
- حالت تهوع
- بریدگی نفس
اگر فکر میکنید به حمله قلبی دچار شدهاید باید بلافاصله با شماره خدمات اضطراری تماس بگیرید.
شکاف جنسیتی درباره حمله قلبی چیست؟ به گفته بنیاد قلب بریتانیا، عدم برابری در آگاهی، تشخیص و درمان بیماریهای قلبی هر روز عامل اصلی مرگ بدون دلیل زنان در این کشور است. در سال 2019، این سازمان تحقیقی را منتشر کرد که تخمین میزد بیش از 8200 زن در انگلستان و ولز طی ده سال گذشته جان باختهاند چرا که از دستیابی به مداوایی برابر با مردان بازماندند.
بنیاد قلب بریتانیا اظهار داشت جانهای بیشتری در خطر است چرا که تحقیق آنها نشان میدهد زنان وقتی علائم حمله قلبی را تجربه میکنند، مراجعه به پزشک و بیمارستان را به تعویق میاندازند. ماه گذشته، تحقیقی دیگر توسط بنیاد «پامپینگ مارولس» که خیریهای پیشرو در امور ایست قلبی است، دریافت زنان برای تشخیص بیماری ایست قلبی باید پنج برابر بیش از مردان صبر کنند.
محققان کشف کردند در مورد ایست قلبی زنان در مقایسه با مردان، 96 درصد بیشتر احتمال دارد با تشخیصی اشتباه مواجه شوند که همین باعث تشدید این باور اشتباه میشود که چنین مشکلاتی فقط «بیماری مردان» است.
عوامل خطرزا چیست و آیا بسته به جنسیت فرد فرق میکنند؟ عوامل خطرزا برای بیماریهای قلبی عروقی به طور عمده برای زنان و مردان یکسان است. سازمان سلامت همگانی میگوید گرچه دلیل دقیق این مساله هنوز مشخص نیست، اما عوامل بسیاری وجود دارد که میتواند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهد و شامل موارد زیر است:
- فشار خون بالا
- سیگار کشیدن
- دیابت
-عدم فعالیت جسمی
- اضافه وزن یا چاقی مفرط
منبع: ایندیپندنت