ماهان شبکه ایرانیان

در گفت‌وگو با «فردا» مطرح شد

هادی حق‌شناس: دولت هنوز نپذیرفته است که در جنگ اقتصادی قرار داریم

گروه سیاسی فردا: مشکل کمبود برخی از اقلام ضروری مردم در شرایط کرونا بار مضاعفی بر دوش مردمی است که مدت‌هاست فشارهای شدید اقتصادی، گرانی و تورم را تحمل کرده‌اند. مشخصاً کمبود شدید روغن در بازار یا کمبود و گرانی افسارگسیخته مرغ یا گرانی دیگر کالاها موضوعی است که بیش از پیش مردم را آزرده‌خاطر کرده است. اما مسئولیت چنین کمبودهایی با چه نهادی است و چه راه‌حلی برای رفع آن وجود دارد؟

هادی حق‌شناس، اقتصاددان درباره این موضوع به «فردا» گفت: «چند نکته کلیدی در این بحث وجود دارد. بخش عمده روغن خوراکی در کشور وارداتی است به این معنی که دانه‌های روغنی وارد می‌شود و در کشور از آن دانه‌ها روغن‌کشی انجام می‌شود که واردات در هر شکلی چه اقلام ضرورتی و چه اقلام لوکس به مبادلات پولی و بانکی بازمی‌گردد. اکنون چند کشتی دانه‌های روغنی در بندرعباس لنگر گرفته‌اند اما برای ترخیص کالا دچار مشکل شده‌اند زیرا اختلالاتی در واردات کشور وجود دارد».

او ادامه داد: «بخشی مهمی از این مشکلات ناشی از تحریم‌هاست. واردکننده‌ها به دنبال دریافت منابع ارزی هستند و نقل و انتقال به دلیل تحریم‌ها دچار مشکل شده است. به صراحت می‌گویم کمبود همه‌کالاها به مسئله نظام پولی، ارزی و بازرگانی مربوط می‌شود و علاوه بر روغن و مرغ ممکن است کمبود در کالاهای دیگر هم به وجود آید».

این کارشناس مسائل اقتصادی درباره راه‌حل مشکل کنونی تصریح کرد: «ما باید بپذیریم که واقعا در یک جنگ اقتصادی قرار داریم و این جنگ الزامات خود را دارد. بخشی از آن به نظام اداری کشور بازمی‌گردد. باید به بازرگان‌ها گفته شود که اگر این میزان کالا را صادر کردید می‌توانید کالاهای اساسی وارد کنید و مشمول قواعد مرسوم نمی‌شوید. در شرایط کنونی نباید همه‌چیز بر اساس قواعد مرسوم باشد و باید دست واردکنندگان بازتر باشد زیرا شرایط عادی نیست. اکنون تحریم‌های آمریکا در شدیدترین حالت خود قرار دارد و نمی‌شود از راه‌های معمول مبادلات تجاری کرد؛ به همین دلیل لازم است با پذیرش واقعی جنگ اقتصادی شرایط واردات را فراهم کرد. به نظر می‌رسد که دولت هنوز نپذیرفته است که در جنگ اقتصادی قرار داریم. همان‌طور که برای مقابله با شیوع ویروش کرونا یک ستاد منسجم تشکیل شد و همه نهادها و ارگان‌ها در موضوع کرونا باید از تصمیمات این ستاد پیروی کنند، برای جنگ اقتصادی هم یک ستاد ویژه لازم است. این یک واقعیت است که واردکننده‌ها و صادرکننده‌ها به دنبال سود خود هستند و تا پول نگیرند اجازه نمی‌دهند کالا ترخیص شود؛ با ذکر این شرایط همه مسئولان باید بدانند که شرایز عادی نیست».

حق‌شناس در پایان گفت: «جلسات سران قوا برای ساماندهی موضوعات اقتصادی تشکیل شد و تا زمانی که برگزار می‌شد تصمیمات خوبی از آن بیرون می‌آمد اما اکنون مدتی است که دیگر حتی آن جلسات هم برگزار نمی‌شود. ضرورت دارد که همه قوا و مسئولان در وضعیت کنونی به عمق جنگ اقتصادی علیه ایران پی ببرند و کار کنند تا قدر فشار از مردم برداشته شود».

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی