درپی افزایش درخواستها برای تعطیلی کامل تهران به مدت دوهفته قرار است امروز ستاد ملی کرونا درمورد این پیشنهاد تصمیمگیری کند. هفته گذشته روسای دانشکدهها و دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور در نامهای به وزیر بهداشت، خواستار پیگیری تعطیلی حداقل دو هفتهای سراسری همراه با اعمال محدودیت جدی در سفرهای بینشهری و رفتوآمدهای غیرضروری درونشهری در تهران بهدلیل وضعیت بغرنج میزان موارد ابتلا به ویروس کرونا و فرسوده شدن کادر درمان شدند. پیش ازاین هم برخی از نمایندگان مجلس و اعضای شورای شهر و جمعی ازمقامات وزارت بهداشت تنها راه کنترل کووید-19 را درشرایط کنونی قرنطینه کامل پایتخت برای دو هفته عنوان کرده بودند.درهمین حال چندروز پیش یک تیم تحقیقاتی مرکب از 5 محقق اقتصادی ایرانی مقیم خارج از کشور 2 راهکار ضربتی و پایدار «کاهش مرگومیر کرونایی» را ارائه کردندکه براساس آن در فاز اول باید «کنترل ضربتی نرخ ابتلا» از طریق تعطیلی فراگیر چهار هفتهای اعمال شودودر فاز دوم اما «بازگشت محتاطانه به فعالیتها» با اجرای دو دسته سیاست صورت گیرد. سیاستهایی ازقبیل کاهش احتمال انتقال در تعاملات، استفاده از ماسک، پرهیز از تجمع در فضاهای بسته و بهبود سیستمهای تهویه در فضاهای بسته و دورکاری. براساس این نسخه نجاتبخش برای موفقیت در کنترل بیماری وضعیت نشر ویروس در هر منطقه باید بهطور پیوسته رصد شود تا در صورت مثبت شدن شیب تعداد موارد جدید بیماری بتوان با تطبیق سیاست از یکسو و تطبیق میزان احتیاط افراد در اثر «اعلام عمومی آمار» از سوی دیگر سطح تعاملات را پایین آورد.به این ترتیب تعطیلی دوهفتهای تهران درشرایطی موثرخواهد بود که سیاستهای دقیق و درست برای پساتعطیلی اجرا شود در غیر این صورت پس از اعمال سیاست قرنطینه مجدد به نقطه اول بازخواهیم گشت.
به همین ترتیب درصورت اتخاذ این تصمیم ازسوی ستاد مقابله با کرونا، آنطور که نادر توکلی معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران درگفتوگو با خبرگزاری فارس تشریح کرده است، قفل کردن کامل مدنظر است؛ و دراین صورت تنها ارگانهای امدادی و خدماتی ویژه اجازه فعالیت دارند و همه کارمندان و کارگران تعطیل میشوند و فقط مشاغل گروه یک مانند اورژانس، آتشنشانی، بیمارستانها، فروشگاههای مایحتاج و موادغذایی مردم اجازه فعالیت خواهند داشت. وی افزود: ما بهشدت درحال رایزنی برای اعمال این تعطیلی دو هفتهای هستیم و خوشبختانه بسیاری از مسوولان استان تهران نیز روی این موضوع توافق نظر دارند. وی همچنین با بیان اینکه درصورت تعطیلی دو هفتهای استان تهران، میتوانیم مقداری موج ابتلا و مرگومیر را کنترل کنیم گفت: برای اینکه مردم به مسافرت نروند نیز برنامهریزی جامعی صورت گرفته است. توکلی اظهار کرد: وضعیت استان تهران وضعیت بحرانی است و درخواست تعطیلی دو هفتهای استان تهران تقریبا درحال جلو رفتن است؛ مصوبات اولیه گرفته شده و مصوبات نهایی آن را نیز از طریق ستاد کرونای استان تهران بهشدت پیگیری میکنیم تا استان تهران به مدت دو هفته تعطیل شود. همزمان قاسم جانبابایی معاون درمان وزیر بهداشت درخصوص تعطیلی دو هفتهای کشور برای کنترل شیوع کرونا، با اشاره به پیش جلسه روز گذشته دراین خصوص گفت: امروز (شنبه) در ستاد ملی درخصوص تعطیلی دو هفتهای کشور تصمیمگیری خواهد شد.
افزایش موارد ابتلا درکشور
ستاد ملی مقابله با کرونا در شرایطی قراراست امروز در این خصوص تصمیمگیری کند که مطابق آخرین گزارش وزارت بهداشت طی 24 ساعت گذشته میزان موارد روزانه ابتلا به کرونا یک بار دیگر رکورد شکسته و به 11 هزار و 737 بیمار جدید مبتلا به کووید-19 رسیده که ازاین میان 2 هزار و 967 نفر از آنها بستری شدهاند. همچنین مجموع بیماران کووید-19 در کشور براساس آمار رسمی به 738 هزار و 322 نفر رسیده است. به گفته قاسم جانبابایی معاون درمان وزیر بهداشت در اکثر استانها روند با شیب ملایم درحال افزایش یا درحالت ثابت است. دراین میان وضعیت استان تهران از نظر ابتلا و مرگ بر اثر کرونا بحرانی است. بهطوریکه با بالا گرفتن بحران ناشی از ویروس کرونا، شمار اجسادی که روزانه به بهشت زهرا منتقل میشود دو برابر افزایش یافته است. به گزارش فرارو، مدیر بهشت زهرا گفته است در گذشته روزانه بین 150 تا 170 جسد به این گورستان منتقل میشد، امروز اما این رقم بهطور متوسط به 350 جسد در روز رسیده است. درهمین حال نادر توکلی معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران در گفتوگو با خبرگزاری فارس تاکید کرد که تعداد بستریهای کرونا در مراکز مرکزی و جنوب شهر تهران بیشتر از سایر مناطق است.
سیاستهای ناقص ضد کرونایی
اما پیشنهاد تعطیلی دو هفتهای تهران درحالی مطرح است که دولت مدتی است سیاستهای سختگیرانهای را برای مقابله با کرونا اجرایی کرده است. استفاده اجباری از ماسک، اعمال محدودیتهایی درمراکز استانها و شهرستانها و درنهایت تعطیل کردن مشاغل و اصناف غیرضرور درساعت 18و کاهش ساعت کار مترو و اتوبوس از جمله راهکارهایی است که براساس گزارشها هیچکدام نتواسته تاثیر قابلتوجهی در کمشدن بار مراجعه به مراکز درمانی کشور و کاهش میزان مرگومیر و میزان موارد ابتلا به کرونا داشته باشد. در همین ارتباط قرار بود منع تردد در تهران از ساعت 9شب به بعد نیز اجرایی شود که ظاهرا آن هم در مرحله بررسی است. درهمین راستا قاسم جانبابایی، معاون درمان وزیر بهداشت درخصوص طرح تعطیلی گروهای دو، سه و چهار شغلی گفت: در تعطیلی یک ماهه حلقههای متعدد وجود دارد، تعطیلی اصناف نیز به تنهایی نمیتواند موثر باشد، در کنار آن منع رفت و آمد، عدم حضور خانوادهها در دورهمیهای خانوادگی و مراسمهای جشن و عزاداری، ماسک زدن، رعایت فاصله اجتماعی و پروتکلهای بهداشتی همه اینها باید با هم رعایت شود. وی افزود: این حلقه، حلقه انتقال است، چرخهای دارد که هر قسمتش باید شکسته شود و اگر یک قسمت بماند نمیتوانیم بیماری را به صفر برسانیم. ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت هم گفت: وقتی میزان بستری بالا است به ظرفیت بیمارستانی فشار میآورد و این موضوع در تمام کشورها ثابت شده که میزان مرگومیر هم با این شرایط بالا خواهد رفت. ولی وقتی بتوانیم شرایط را با کاهش ترددها کنترل کنیم.
آمار جانباختگان
درشرایطی که دولت همچنان مشغول آزمون و خطا در سیاستهای ضدکرونایی کشور است تعداد جانباختگان کرونا در ایران براساس آمار رسمی مرز 40 هزار نفر را رد کرده است. به گفته سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت در طول 24 ساعت گذشته، 461 بیمار کووید-19 جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به 40 هزار و 582 نفر رسید. همچنین 5 هزار و 630 نفر از بیماران مبتلا به کووید-19 در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. همچنین به گزارش «ایسنا» بررسی آمارهای وزارت بهداشت نشان میدهد طی 10روز(13 تا 22 آبان) بهطور متوسط در هر ساعت 408 نفر در ایران مبتلا و حدود 19 نفر قربانی این ویروس شدهاند. البته در هر ساعت 210 نفر نیز بهبود یافتهاند.
27 استان پرخطر
از سوی دیگر با خیز هولناک ویروس کرونا، 27 استان کشور پرخطر اعلام شده است. براین اساس استانهای تهران، اصفهان، قم، آذربایجانشرقی، خراسانجنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجانغربی، مرکزی، کرمان، خراسانشمالی، همدان، یزد و کردستان در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند و سفر به این مناطق همچنان پرخطر محسوب میشود. در این میان وضعیت دراستان گیلان به اندازهای وخیم است که روز گذشته شورای سیاستگذاری ائمه جمعه گیلان؛ نمازجمعه در سه شهر آستارا، رودبار و سیاهکل را به علت شرایط قرمز کرونایی برگزار نکرد.