خیار شور یکی از پرطرفدارترین شور های خانگی است که معمولا به همراه فست فود ها و غذاهای گوشتی و پلوهای مخلوط استفاده می شود. در ساخت خیارشور خانگی از خیار قلمی و سبزیجات مختلف استفاده می شود که سبزیجات مورد استفاده در طرز تهیه خیار شور می توانند روی طعم و مزه آن تاثیرگذار باشند.
با نزدیک شدن به فصل زمستان و پاییز اغلب کدبانوها برای تهیه انواع شور و ترشی های مختلف اقدام می کنند. زیتون شور و کلم شور و خیارشور از انواع شور های خوشمزه و خوش طعم هستند که شما می توانید آن ها را در منزل به راحتی تهیه کنید.
طرز تهیه خیارشور خانگی با سه روش مختلف در منزل
همانطور که می دانید خیار شور را می توانید با روش های مختلفی در منزل تهیه کنید توجه داشته باشید که اگر هنگام درست کردن خیار شور خانگی همه فوت و فن ها را رعایت کنید خیارشورها بعد از رسیدن ترد و خوشمزه تر می شوند.
1- روش درست کردن خیارشور با کمک سرکه و نمک
اگر می خواهید خیار شور را در مدت زمان کوتاهی استفاده کنید بهتر است آن را با نمک و سرکه تهیه کنید. خیارشورهایی که با این روش تهیه می شوند بعد از گذشت چند هفته نرم می شوند بنابراین بهتر است آن ها را زودتر استفاده نمایید.
مواد لازم
- خیار قلمی : دو کیلوگرم
- برگ کرفس : 200 گرم
- نمک : یک لیوان
- ترخون : 300 گرم
- فلفل سبز تند : پنج عدد
- شوید : 200 گرم
- سیر : یک بوته
- تخم گشنیز : یک قاشق چایخوری
- آب : به میزان لازم
- سرکه : به میزان لازم
طرز تهیه خیار شور خانگی با سرکه و نمک
در این روش تهیه خیارشور خانگی ابتدا سبزی و خیارها را با کمک آب سرد به خوبی بشویید.
سپس آن ها روی پارچه ای تمیزی پهن کنید تا به خوبی خشک شوند. در قابلمه ای مناسب آب و سرکه و نمک را با یکدیگر مخلوط کنید و قابلمه را روی حرارت گاز قرار دهید تا محلول آب و سرکه به دمای جوش برسد.
سپس قابلمه را از روی حرارت گاز بردارید (توجه داشته باشید که میزان سرکه باید نصف میزان آب باشد).
در مرحله بعدی طرز تهیه خیارشور خانگی درون شیشه ای تمیز برگ کرفس خرد شده و سیر و تخم گشنیز و فلفل سبز و ترخون و خیار ها را بریزید.
و محلول سرکه و آب را روی همه مواد خیارشور بریزید توجه داشته باشید که باید آب روی سطح خیار ها را به خوبی بگیرد.
سپس درب شیشه را به صورت محکم ببندید و شیشه خیارشور را به مدت 7 روز درون محیط محیط قرار دهید تا آماده شوند سپس شیشه ها را بعد از 7 روز در یخچال قرار دهید.
نکات طلایی در تهیه خیار شور با سرکه
1. اگر می خواهید رنگ خیارشور بعد از آماده شدن سبز بماند باید شیشه نگه داری آن را به مدت 7 روز در مکانی که سایه دارد بگذارید و اگر تمایل دارید که رنگ خیار شور روشن شود باید ظرف نگه داری آن را نزدیک به پنجره و یا مکانی که نور خورشید به آنجا می تابد قرار دهید.
2. توجه داشته باشید که دمای محلول آب و سرکه که روی سطح خیار ها ریخته می شود باید گرم باشد.
3. در طرز تهیه خیارشور خانگی برای هر پانزده لیوان آب یک لیوان نمک کافی است.
4. میزان نمک را می توانید با توجه به ذائقه خود کم و یا زیاد کنید.
5. برای تردی بیشتر می توانید از یک تکه زاج سفید استفاده نمایید.
2- دستور تهیه خیارشور با زاج ترشی و سنگ نمک
اگر شما تمایل دارید که خیارشور را برای مدت طولانی استفاده کنید بهتر است آن را با سنگ نمک و زاج ترشی تهیه نمایید.
مواد لازم
- برگ کرفس : 200 گرم
- خیار ریز و قلمی : دو کیلوگرم
- شوید : 200 گرم
- سنگ نمک : به میزان لازم
- ترخون : 1 کیلوگرم
- سیر : 4 حبه بزرگ
- زاج سفید : 1 تکه ( توجه داشته باشید که اندازه زاج سفید باید به اندازه یک نخود باشد)
- فلفل سبز تند : 4 عدد
دستور تهیه خیار شور با سنگ نمک
ابتدا سبزی و خیار ها را به کمک آب سرد به خوبی بشویید.
سپس آن ها روی پارچه تمیزی پهن کنید تا به خوبی خشک شوند. در مرحله بعدی طرز تهیه خیارشور خانگی نمک و آب را در قابلمه ای مناسب بریزید و قابلمه را روی حرارت گاز قرار دهید تا آب به دمای جوش برسد سپس زاج سفید را به محلول آب اضافه کنید و وقتی که زاج سفید در آب به خوبی حل شد قابلمه را از روی حرارت گاز بردارید.
در این مرحله از طرز تهیه خیارشور ابتدا لایه ای از سبزی ها را درون ظرف ترشی مناسب بریزید سپس خیار ها را روی سبزی ها ریخته و به همین ترتیب تا موقع تمام شدن خیار و سبزی ها آن ها را به صورت لایه لایه درون ظرف ترشی بریزید توجه داشته باشید که سیر و فلفل سبز ها را نیز باید لا به لای مواد خیار شور بریزید.
سپس محلول آب را روی سطح خیار ها ریخته تا ظرف ترشی پر شود و درب ظرف ترشی را به خوبی ببندید و اجازه دهید تا خیارشور ها آماده شوند.
نکات طلایی برای تهیه خیار شور با سنگ نمک
1. اگر دمای هوا گرم باشد خیارشورهایی که با این روش تهیه می شوند زودتر می رسند.
2. برای ساخت خیارشور دمای محلول آب و نمکی که روی سطح خیارشور ها ریخته می شود باید گرم باشد.
3. اگر خیار و سبزی ها به خوبی خشک نشوند خیار شور کپک می زند.
4. برای هر 15 لیوان آب باید از یک لیوان سنگ نمک که به خوبی خرد شده استفاده کنید.
3-دستور تهیه خیارشور به روشی دیگر
درست کردن خیارشور معمولا به سلیقه شما بستگی دارد و تهیه آن به دو روش سنتی و صنعتی انجام می گیرد، حال برای یادگیری روش دیگر درست کردن خیار شور سنتی می توانید در ادامه همراه ما شوید.
مواد لازم
- خیار قلمی تازه/ 2 کیلو
- ترخون/ 3 یا 4 ساقه
- شوید خرد شده/ نصف استکان
- سیر/ یک بوته
- آب جوشیده سرد شده/ به مقدار لازم
- سرکه سفید یا سرکه سیب/ یک فنجان
- ادویه ترشی/ نصف قاشق غذا خوری
- نمک دریایی/ 2 قاشق غذا خوری
- فلفل سبز تند/ 2 عدد
روش تهیه خیارشور
در ابتدا ظرف شیشه ای مورد نظر خود را آماده کنید، سپس سیر ها را بعد از پاک کردن، بشویید و کنار بگذارید.. سبزیجات دیگر نیز بعد از شست و شو بگذارید تا آب آنها کشیده شود و بعد خیار هایی که از قبل شسته اید و خشک کرده اید را به طور مرتب در شیشه بچینید و لا به لای آنها را نیز ترخون، شوید و سیر قرار دهید، در همین حین چند بار ظرف را به زمین بزنید تا فضا های خالی بین خیار ها گرفته شود، ضمن اینکه مقدار خیار بیشتری در ظرف جا بگیرد.
سپس قبل از افزودن سرکه سفید و نمک، این ترکیب را حدود یک دقیقه در داخل مایکروفر بگذارید تا زودتر در هم حل شوند و بعد از سرد شدن می توانید روی خیار شور ها بریزید، دقت داشته باشید که در صورت زیاد بودن مقدار سرکه، خیار شور ها نرم تر و ترش تر می شوند. همچنین اگر مقدار سرکه کم باشد، طعم ترشی خیار شور کمتر است.
در مرحله بعدی طرز تهیه خیارشور خانگی، آب جوشیده سرد شده را روی خیار ها بریزید و یک حبه قند نیز داخل آن بیندازید، سپس درب ظرف را محکم بسته و حدود 24 ساعت به آن استراحت دهید.
بعد از باز کردن درب ظرف باید آن را در یخچال نگهداری کنید (خیار شور هایی که به این روش تهیه کرده اید را می توانید حدود 3 ماه در یخچال نگهداری کنید)، همچنین نباید به هیچ عنوان دست چرب، قاشق چرب و یا هر وسیله چرب دیگری را وارد ظرف خیار شور کنید زیرا این عمل موجب کپک زدن خیار شور خواهد شد.
در این مطلب آموزش آشپزی آرگا با طرز تهیه خیارشور خانگی با سه روش مختلف آشنا شدید که امیدواریم با کمک این روش ها بتوانید خیارشور ترد و خوشمزه ای را در منزل تهیه کنید. در صورت تمایل می توانید برای مشاهده روش تهیه شورهای مختلف روی انواع شور کلیک کنید.