N-acetyl-4-cysteaminyl phonol 4درصد در پایه امولسیون روغن در آب دو بار در روز و به مدت بیش از 6 ماه استفاده شد. در 8 بیمار بهبودی قابل ملاحظهای صورت گرفت و در یک بیمار تقریبا ضایعات بهطورکامل برطرف شدند. در بررسی با میکروسکوپ نوری مشخص شد که در افرادی که تحت درمان با N-acetyl-4-cysteaminyl phenol قرار گرفتهاند کاهش چشمگیر در رنگدانههای ملانین در اپیدرم رخ داده است.
در هیچ یک از بیماران عوارض جانبی مثل التهاب موضعی مشاهده نشد. در یکی از بیماران پس از ترک درمان، بازگشت ملاسما مشاهده شد. 52 یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده به مدت 40 هفته روی 30 بیمار تایلندی که 23 نفر از آنان مطالعه را به پایان بردند، صورت گرفت. در این مطالعه مشخص شد که بین ایزوترتینوئین 05/0 درصد موضعی و دارونما در درمان ملاسما تفاوت معنیداری وجود ندارد.
تالیدومید
تالیدومید به عنوان مشتق پایدار naphtoic acid تکثیر و تمایز سلولها را کنترل میکند و به نحو چشمگیری دارای اثر ضدالتهاب است. در گزارش ابتدایی یک کارآزمایی بالینی ترتینوئین 05/0 درصد و آداپالن 1/0 درصد از نظر اثربخشی و پذیرش از سوی بیمار مورد مقایسه قرار گرفتند در این مطالعه تفاوت آماری معنیداری از نظر اثربخشی مشاهده نشد.
عوارض جانبی در گروه ترتینوئین بیشتر مشاهده شدند. مطالعات اخیر نشان دادهاند که ترکیبات خاص یا فلاونوئیدهای ریشه شیرینبیان مثل glabrene و isoliquiritigenin دارای اثر مهاری تیروزیناز بوده و بنابراین میتوانند به عنوان عوامل روشنکننده پوست استفاده شوند.
Liquirtin
Liquirtin ترکیب فلاونوئیدی است که در عصاره شیرینبیان یافت میشود و به صورت کرم 2 درصد در دسترس است. این فرآورده با دو مکانیسم مختلف (از طریق پخش کردن ملانین و زدودن ملانین از درم و پاک کردن لکهای اپیدرم) میتواند سبب دپیگمانتاسیون شود:.
در یک مطالعه که بر نیمی از پوست صورت 20 زن مبتلا به ملاسما ایدیوپاتیک صورت گرفت اثربخشی Liquirtin ارزیابی شد. 80 درصد بیماران پاسخ عالی به درمان دادند و 20 درصد افراد مورد آزمون التهاب خفیف (اریتم و احساس سوزش خفیف) رخ داد. رژیم پیشنهادی g/day 1 برای 4 هفته است.
کرم PMG- VC
PMG- VC یک مشق پایدار ویتامین C است که تولید ملانین را سرکوب میکند. در یک مطالعه کرم vc-PMG 10درصد به صورت دوبار در روز بر پوست 34 بیمار مبتلا به اختلالات رنگدانهای پوست مثل کلوآسما، ککمک در سن بالا، nevus of ota، ephelides به کار گرفته شد و در 55 درصد افراد تحت درمان بهبودی حاصل شد بنابراین پیشنهاد میشود که این ترکیب میتواند در کاهش هایپرپیگمانتاسیون موثر باشد.
درمان خوراکی
پیکنوژنول (pycnogenol) عصاره پوست یک نوع کاج دریایی فرانسوی (pinus pinaster) است که حاوی ترکیبات فنولی مونومری و فلاونوئیدهای متراکم است. این ترکیب دارای هر دو خصوصیات آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی میباشد. تابش UV سبب تولید گونههای واکنشپذیر اکسیژن شده و قرار گرفتن در معرض نور خورشید، ممکن است سبب اریتم و التهاب شود که خود منجر به بروز ملاسما میشود.
در یک کارآزمایی باز 30 روزه بر 30 زن مشخص شد که تجویز خوراکی 3 بار در روز پیکنوژنول( mg 25 )شدت متوسط رنگدانهها و مساحت ضایعات را کاهش میدهد. عوارض جانبی یا واکنشهای نامناسب طی دوره درمان دیده نشد. دارو به خوبی تحمل شد و بر اساس ارزیابیهای بیوشیمیایی و معیارهای هماتولوژی مشخص شد که مصرف سیستمیک این دارو سالم بوده و خطری دربر ندارد.
در یک مطالعه باز کوچک بر 12 زن ژاپنی مبتلا به کلوآسمای صورت (ملاسما) اثر تجویز خوراکی عصاره دانههای انگور برای مدت 6 ماه مورد ارزیابی قرار گرفت. درمان به مدت 2 ماه متوقف شد. سپس 11 بیمار از 12 فرد شرکتکننده در مطالعه درمان را برای 5 ماه دیگر ادامه دادند.
بهبودی یا بهبودی خفیف در 6 ماه اول درمان در 10 نفر از 12 زن بیمار (83 درصد) و در 5 ماهه دوم در 6 بیمار از 11 مورد (54 درصد) مشاهده شد. شاخص ملانین 6 ماه پس از آغاز درمان و همچنین در پایان مطالعه بهطور معنیداری کاهش یافت. قبل از اینکه درمانهای فوقالذکر بهعنوان گزینههایی برای درمان توصیه شوند باید مطالعات بیشتری در مقیاس بزرگ و به صورت کور شده بر آنها انجام گیرد.
برای خواندن بخش اول- مهار ملاسما با فرآوردهای دارویی و بهداشتی- اینجا کلیک کنید.