دومین نشست کارگروه فنی حمایتهای اجتماعی ایدز در حالی با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد که اعلام کاهش شیب منحنی ایدز در کشور امیدوارکنندهترین خبر آن و غیبت نمایندگان صدا و سیما به عنوان رسانه ملی و بزرگترین نهاد اطلاعرسانی در کشور از حاشیههای آن بود.
اعلام آمار رسمی30 هزار نفری مبتلایان به ایدز، تغییر ساختار آسیبهای اجتماعی، بررسی مساله طرد اجتماعی بیماران مبتلا به ایدز، بی اطلاعی از 30 درصد موارد مبتلا به ایدز، طرح وضعیت حساس ایران در زمینه آسیبهای اجتماعی و بررسی نظرات نمایندگان سازمانهای مرتبط با مسئله ایدز و سازمانهای مردم نهاد از مهمترین موارد مطرح شده در دومین جلسه کمیته فنی حمایتهای اجتماعی ایدز بود.
انوشیروان محسنی بند پی رییس سازمان بهزیستی در این نشست تاکید کرد آمار واقعی مبتلایان به ایدز در کشور بیش از این تعداد آمار 30 هزار نفری رسمیشناخته شده است چون ممکن است بسیاری از خانوادهها به این بیماری مبتلا باشند ولی از ابراز آن خودداری کنند.
بر همین اساس با توجه به موقعیت حساس و روند رو به رشد و غیر معقول آسیبهای اجتماعی در ایران اکنون ایدز را باید بمبی ساعتی و آماده انفجار دانست که در صورت آگاهی ندادن به جامعه در خصوص رفتارهای پر خطر میتواند به بحرانی بزرگ در آینده تبدیل شود.
این در حالی است که علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این نشست با بیان اینکه جامعه هنوز نسبت به ایدز گارد دارد گفت: شاید صدا و سیما نتواند یا نخواهد به این موضوع بپردازد ولی ما در نظام آموزشی بیشتر میتوانیم به این موضوع بپردازیم که در عین حال به بی پروایی سنتی برای انجام آن نیاز داریم.
وی ضمن بیان اینکه زنان و جوانان در زمینه ایدز بیشتر آسیب میبینند، از پیشروی خط سیر این بیماری به سمت کودکان خبر داد و افزود: سیاستهای جمعیتی ما نباید با کنترل آسیب منافاتی داشته باشد. باید روشهای برخورد جدیدی با افراد مبتلا به ایدز اتخاذ کنیم و ازکمک سازمانهای بیمهای نیز بیشتر استفاده کنیم.
ربیعی درادامه، ضمن تاکید بر لزوم هماهنگی بین بخشی در میان دستگاههای مسئول در حوزه ایدز، نقش سمنها را در این حوزه کلیدی توصیف کرد.
وی افزود: بخش اعظم ابتلا به ایدز، برخلاف سایر آسیبها، میتواند ناشی از بی پولی باشد. به همین دلیل لازم است از اشتغال آنها حمایت و نوعی مددکاری خاص و همه جانبه برای آنها ایجاد شود.
در همین راستا نیز طرح مددکاری ایدز در حال طراحی است. باید به گونهای اقدام کنیم که افراد از این موضوع نهراسند و با دید پیشگیری به آن نگاه کنند. باید هراسی که از این موضوع ایجاد شده را کنترل کنیم.
ربیعی ضمن اشاره به حمایت وزارت بهداشت و بهزیستی از 8000 بیمار مبتلا به ایدز و 100کودک آسیب دیده، سازمانهای مردم نهاد را حلقه اتصالی میان وزارت بهداشت، کار و سازمان بهزیستی توصیف کرد.
وی افزود: خط کنترل ایدز رو به افزایش نیست و منحنی آن به سمت کاهش حرکت میکند که نشان دهنده تاثیر برنامههای اجراشده است، در اروپا کشورهایی که راحتتر به موضوع ایدز میپردازند منحنی کنترل ایدز نیز بسیار نزولی تر است.
70 درصد موارد ابتلا به ایدز در کشور ناشناخته است
پروین کازرونی، رییس اداره کنترل ایدز و بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت، صمن بیان اینکه آگاهی جامعه نسبت به نحوه انتقال جنسی ایدز پایین است، اظهار کرد: 70درصد موارد ابتلا به ایدز درایران همچنان ناشناخته است، ولی به طور کلی منحنی شیوع آن دردنیا ثابت و رو به کاهش است.
وی ادامه داد: ما متعهد شده ایم تا سال 2020، آمار شناسایی بیماران را به 90 درصد، میزان افراد تحت مراقبت را تا90 درصد و همچنین میزان شناسایی بار ویروسی ایدز در کشور را به 90 درصد برسانیم. این درحالی است که تا امروز فقط موفق به شناسایی 30 درصد از موارد آلوده ایدز شدهایم.
کازرونی ترس از برچسب زدن و انگ شدید را مانع از شناسایی بیشتر مبتلایان به ایدز عنوان کرد و گفت: میزان آگاهی از این موضوع آن قدر پایین است که مردم فکر میکنند اگر کسی از بیماری آنها باخبر شود دستگیر خواهند شد. مردم باید باخبر شوند که دوری از رفتار پرخطر است که آنها را از ابتلا به بیماری محافظت میکند نه فرد آلوده.
برای خواندن بخش دوم -اعلام آمار مبتلایان به ایدز در کشور- اینجا کلیک کنید.