به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین محمدی مدیر سازمان اوقاف و امور خیریه کشور سهشنبه، 26 آذرماه، در همایش نقش حوزههای علمیه در توسعه وقف در مدرسه عالی دارالشفا گفت: آنچه که به عنوان عامل محوری در تمدن اسلامی موضوعیت دارد، مبحث انفاق است و بهترین انفاق نیز انفاق ماندگار است.
وی افزود: یکی از مهمترین راهکارهای استقلال مالی حوزه فرهنگسازی در زمینه وقف است؛ زیرا تا 150 سال پیش شهریه و مرمت و ساخت مدارس از طریق موقوفات انجام میشد ولی قاجار و پهلوی آنچنان ضرباتی به این میراث ماندگار مقدس زدند که امروزه مردم از شنیدن نام وقف مسایل دیگری در ذهنشان خطور میکند.
مدیر سازمان اوقاف و امور خیریه کشور عنوان کرد: این فرهنگ به دلیل کارهای ناروای ظالمان و هتاکان به مذهب و شریعت و موقوفه خواران در نظام سابق به گونهای وقف را در مظلومیت قرار داد که حوزهها نیز از آثار بد آن مصون نماندند و این صدقه جاریه در کشور به تعبیر آیتاللهالعظمی جوادی آملی به صدقه جامده تبدیل شد و بسیاری از مردم از وقف کردن حذر کردند.
وی گفت: این فرهنگ غلط باعث شده است که بسیاری بدون اینکه حکم شرعی وقف را بدانند عنوان میکنند که ما میدانیم مال وقفی اجدادمان را در چه راهی خرج کنیم و آن را در اختیار اوقاف و حوزه و... قرار نمیدهیم در حالیکه این کار جایز نیست.
محمدی اظهار کرد: جبران خسارتی که رضا و محمدرضا پهلوی به وقف وارد کردند چیزی نیست که از عهده سازمان اوقاف به تنهایی برآید و همه کشور باید بسیج شوند تا این آسیب برطرف شود؛ در این بین علمای حوزه نقش مهمی در زمینه توسعه فرهنگ وقف به عهده دارند.
وی افزود: اگر بخواهیم که فرهنگ وقف را در جامعه نهادینه کنیم باید از ظرفیتهای تبلیغی در حوزه علمیه استفاده کنیم و اگر حوزه در این رابطه وارد نشود موفقیتی در کار نخواهد بود.
محمدی عنوان کرد: تحول اقتصادی به علاوه تحول در منابع انسانی منتج به فرهنگسازی در زمینه توسعه اقتصاد اسلامی خواهد شد که وقف یکی از عناصر اصلی این تحول خواهد بود؛ باید شیوههای مختلف وقف را در جامعه نهادینه کنیم؛ باید وقف خانوادگی و وقف جمعی و وقف کار و وقت و... را به مردم بیاموزیم که تنها وقف، با پول انجام نمیشود.
وی گفت: باید این مطلب را به مردم بگوییم که کسی که یک مغازه یا مکان وقفی را اجاره کرد و اجاره متناسب با آن را پرداخت کرد در ثواب واقف شریک میشود؛ اگر نگاهی به پروندههای وقفی مفقود و واگذار شده بیاندازیم میبینیم که تا چه حد در این عرصه ظرفیت کار بوده که باید آنها را احیا کنیم.
مدیر سازمان اوقاف و امور خیریه کشور یادآور شد: انتظارات نیز باید از این سازمان درست و منطقی باشد؛ بسیاری از موقوفات نه تنها بازگشت سرمایه ندارند بلکه باید برای حفظ آنها هرسال مبالغ هنگفتی نیز هزینه شود و از این روی باید بیاموزیم که وقف را چگونه و به چه کیفیتی انجام دهیم.
وی بیان کرد: دعوت از متفکرین و مبلغان، ایجاد کارگروه مشترک با حوزه برای پیگری راهکارهای اجرایی توسعه وقف، همکاری نزدیک با دانشگاهها، مدارس و آموزش عالی و همچنین صدا و سیما از دیگر کارهایی است که باید به سرعت در کشور عملیاتی شود.
محمدی گفت: بر اساس مصوباتی که از دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در راستای فرهنگسازی وقف صورت گرفت قرار شد که این موضوع در کتب درسی گنجانده شود و غیر از آن 29 مصوبه دیگر نیز اجرایی شود که برای اجرایی شدن آنها باید تلاش پیگیرتری انجام داد.