در میان عوامل مختلفی که برای میگرن مضر هستند، غذا نقش تعیین کننده ای دارد. از این رو انتخاب رژیم غذایی سالم برای افراد مبتلا به میگرن اهمیت زیادی دارد. در ادامه مطلب قصد داریم به معرفی غذاهای محرک میگرن بپردازیم. همچنین راهکارهایی برای جلوگیری از این مشکل بیان نماییم. با ما همراه باشید.
آشنایی با غذاهای محرک میگرن
اطلاع از این که کدام غذاها برای میگرن مضر هستند به اندازه دانستن این که چه غذاهایی برای میگرن خوب هستند، اهمیت دارد. اگر به میگرن مبتلا هستید باید بدانید برخی غذاها و نوشیدنی ها می توانند دردهای میگرنی را تحریک و تشدید نمایند.
به این غذاها، غذاهای محرک میگرن اطلاق می شود. ولی این اهمیت دارد که بدانید باید از چه غذا و نوشیدنی پرهیز کنید و تمرکز خود را روی رژیم غذایی قرار دهید که میگرن را تحریک نکند. انتخاب رژیم غذایی مناسب به افراد مبتلا به میگرن کمک می کند تا تعداد و شدت حملات میگرن را مدیریت کنند.
حتی برای افرادی که دارو مصرف می کنند پرهیز از غذاهایی که برای میگرن ضرر دارد، بسیار کمک کننده خواهد بود. از این رو برای تنظیم یک رژیم غذایی سالم، بایستی غذاهایی که محرک میگرن هستند را بشناسید و آن را با غذا و نوشیدنی هایی که برای میگرن مفید هستند، جایگزین نمایید.
در ادامه مطلب با انواع غذاهای محرک میگرن آشنا می شوید. همچنین راهکارهایی برای جلوگیری از بروز میگرن ارائه می شود.
محرک های عارضه میگرن
برخی پزشکان، به افراد مبتلا به میگرن توصیه می کنند دفترچه غذایی برای ردیابی آن چه مصرف می کنند و علائم سردرد بعد از خوردن هر غذا را یادداشت کنند. ممکن است برخی افراد به یک غذا واکنش فوری نشان دهند در حالی که برخی دیگر تا 24 ساعت بعد هم واکنشی نسبت به آن غذا نشان ندهند.
قدم بعدی این است که سعی کنید ماده غذایی محرک بالقوه میگرن را از رژیم غذایی حذف کنید تا متوجه شوید آیا باز هم میگرن روی می دهد یا خیر. به طور مثال فرد تصمیم می گیرد از محصولات حاوی شیرین کننده مصنوعی به مدت یک هفته خودداری کند. با حذف این ماده غذایی محرک می توان از مواد غذایی تشدید کننده میگرن برای خود اطلاعاتی جمع آوری نمود.
پزشکان 5 دسته اصلی محرک میگرن را شناسایی کرده اند که غذا یکی از آن ها می باشد. تغییرات محیطی، هورمون، تحریکات حسی و استرس می توانند میگرن را موجب شوند. تغییرات هورمونی به علت چرخه قاعدگی می توانند میگرن را به وجود آورند.
بوها، نورها و صداهای زیاد همگی می توانند سبب میگرن شوند. استرس، ورزش شدید، بیماری و عادات خواب غیر نرمال می توانند میگرن را به دنبال داشته باشند. گاهی مواقع ترکیبی از این عوامل می توانند سردرد میگرنی را سبب شوند.
به طور مثال فرد استرس زیادی دارد و یک وعده غذایی را هم از دست می دهد. همچنین ساعات خوابش کاهش پیدا کرده است. مجموع این عوامل می توانند درد میگرنی شدیدی را به همراه داشته باشند. ضمنا باید دانست گرسنگی هم می تواند بروز دردهای میگرنی را تشدید کند.
در بعضی افراد، گرسنگی طولانی مدت و عدم تغذیه کافی محرک سردرد شناخته می شود. این ممکن است به علت ارتباط بین سطح پایین قند خون و تشدید سردردهای میگرنی باشد.
کدام مواد غذایی محرک میگرن هستند؟
از جمله مواد غذایی که محرک میگرن هستند عبارت است از:
1. مواد غذایی حاوی مونو سدیم گلوتامات
مونو سدیم گلوتامات از ترکیبات ضروری بدن انسان می باشد ولی مطالعات نشان می دهد مصرف آن به عنوان یک نمک سدیم از گلوتامات اسید، می تواند میگرن را تحریک کند. در حقیقت این ماده افزودنی که در اکثر غذاها استفاده می شود در حالت عادی خطری ندارد ولی حملات میگرنی را می تواند تحریک نماید.
حدود 10-15 درصد افراد مبتلا به میگرن، مواد غذایی حاوی مونو سدیم گلوتامات را محرک سردردهای میگرنی خود می دانند.
2. قندهای صنعتی و شیرین کننده های مصنوعی
از دیگر مواد غذایی که برای میگرن مضر هستند، قندهای صنعتی و شیرین کننده های مصنوعی می باشند که در غذاهای فرآوری شده استفاده می شوند. این نوع مواد، به عنوان شیرین کننده و افزودنی در انواع غذا و نوشیدنی مورد استفاده قرار می گیرند. آسپارتام یک نوع خاص از شیرین کننده مصنوعی است که تاثیر مستقیمی روی حملات میگرنی دارد.
3. نوشیدنی های الکلی
از رایج ترین مواد غذایی مضر برای میگرن، نوشیدنی های حاوی الکل است. در مطالعاتی مشخص شد حدود 35 درصد افراد مبتلا به اختلال میگرن، نسبت به الکل واکنش نشان داده اند و سردرد میگرنی را تجربه کرده اند. احتمالا علت این مسئله کم آبی ناشی از نوشیدن الکل است. زیرا عدم هیدراته بودن بدن، از محرک های اصلی سردرد میگرنی محسوب می شود.
4. مواد غذایی حاوی کافئین
افراد مبتلا به میگرن چشمی باید تا حد ممکن از مصرف کافئین خودداری کنند. زیرا کافئین بیش از حد و ترک آن می تواند محرک سردرد میگرنی باشد. مصرف زیاد کافئین موجود در چای، قهوه و … در نوجوانان سبب شده سن شروع میگرن به پیش از جوانی بازگردد.
5. گوشت های فرآوری شده
انواع گوشت فرآوری شده مثل ژامبون، هات داگ و سوسیس ها دارای مواد نگهدارنده به اسم نیترات هستند تا رنگ و طعم گوشت حفظ شود. این غذاها می توانند اکسید نیتریک را در خون آزاد کرده که تصور می شود موجب گشاد شدن رگ های مغز می شود. برخی شواهد نشان می دهد اسید نیتریک می تواند بروز میگرن را تحریک کند.
6. شکلات ها
در میان عوام محرک میگرن، شکلات بعد از الکل در رتبه دوم قرار دارد. در حقیقت 22 درصد بیماران مبتلا به میگرن، با مصرف شکلات حاوی کافئین و بتا فنیل اتیلامین سردرد میگرنی را تجربه کرده اند.
7. غذاهای سرد و منجمد
غذاها و نوشیدنی های سرد و منجمد شده و انواع دسر مثل بستنی و آبمیوه صنعتی می توانند سردرد میگرنی را تشدید کنند. برای افرادی که بعد از ورزش یا حضور در گرمای زیاد سریعا غذای سرد مصرف می کنند بروز سردرهایی که در نهایت به حمله میگرنی تبدیل می شود اجتناب ناپذیر خواهد بود.
8. پنیرهای کهنه
در پنیرهای کهنه تیرامین (ماده شیمیایی که در اثر تجزیه پروتئین ها و کهنه شدن غذا ایجاد می شود) وجود دارد. با افزایش کهنگی پنیر میزان تیرامین بیشتر می شود. این عنصر در گروه موادی قرار می گیرد که برای میگرن مضر بوده و سردردهای میگرنی را تشدید می کند. پنیرهای فتا و پارمزان حاوی میزان زیادی تیرامین هستند.
9. غذاهای شور
در برخی افراد مبتلا به میگرن، غذاهای شور حاوی مواد نگهدارنده و غذاهای فراوری شده نمکی، عامل تشدید سردرد می شوند. به این علت که سدیم در نمک وجود دارد و سدیم می تواند سبب افزایش فشار خون و بروز سردرد و حملات میگرنی می گردد.
10. ترشیجات و غذاهای تخمیری
غذاهای تخمیری و ترشیجات هم می توانند محرک میگرن باشند. زیرا حاوی میزان زیادی تیرامین هستند.
11. میوه های خانواده مرکبات
میوه های خانواده مرکبات شامل پرتقال، لیمو، گریپ فروت و لیمو ترش می توانند موجب بروز میگرن گردند. این میوه ها مانند پنیرها و غذاهای تخمیری حاوی تیرامین هستند که محرک اصلی میگرن است. به طور کلی مصرف میوه تازه برای تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از حملات میگرنی مفید است.
ولی افراد مبتلا به میگرن باید در مصرف مرکبات مانند لیموترش، لیمو، پرتقال و گریپ فروت مراقبت نمایند. تاثیر میوه های مضر برای میگرن برای تمام افراد یکسان نبوده به طور مثال در برخی افراد مصرف مرکبات باعث سردرد نمی شود ولی در همه افراد مصرف گریپ فروت می تواند تاثیر داروهای میگرنی را از بین ببرد.
12. برخی آجیل ها
هر چند خوردن آجیل به علت وجود ویتامین ای سبب بهبود میگرن می شود ولی کره بادام زمینی می تواند در برخی افراد منجر به سردردهای میگرنی گردد. بادام زمینی و مشتقات آن مثل کره بادام زمینی حاوی میزان زیادی تیرامین است که محرک میگرن محسوب می شود.
البته مصرف بادام زمینی فقط برای برخی از افراد مبتلا به میگرن یک عامل محرک است.
13. سیر
اگرچه سیر نقش زیادی در افزایش سطح سلامت دارد ولی کاملا بی خطر نیست. بررسی ها نشان می دهد مواد غذایی با طبع گرم مثل سیر و پیاز، می تواند میگرن را تحریک نماید. همچنین مصرف میزان زیادی سیر به صورت همزمان با داروهای میگرنی موجب بروز تداخل شده و اثرات دارویی را از بین می برد.
به این ترتیب افراد مبتلا به میگرن بهتر است سیر را به عنوان یکی از محرک های میگرن در نظر بگیرند و از مصرف آن خودداری کنند.
راهکارهایی برای پیشگیری از میگرن