پس از اشغال ایران از سوی متفقین، نظامیان آمریکایی هم وارد تهران شدند و به دستور احمد قوام، نخست وزیر وقت در اراضی امیراباد اسکان داده شدند. تشکیل اردوگاه یا کمپ آمریکایی ها در امیراباد به شکل غیر منتظره ای این محله را تحت تاثیر قرار داد و برخی منابع مکتوب روایت هایی درباره استقرار 28 هزار سرباز آمریکایی در امیرآباد نقل کرده اند.
به گزارش همشهری آنلاین، نظامیان آمریکایی با این تصور که قرار است اقامت طولانی در تهران داشته باشند ساخت مراکز موردنیاز خود را شروع کردند. تعمیرگاه و مرکز موتوری، 5 خوابگاه که هر کدام 14 اتاق داشتند، حمام و دستشویی عمومی برای سربازان، 12 ساختمان بهداری، 52 ساختمان کوچک، تصفیهخانهای با ظرفیت 400 مترمکعب در شبانهروز، منبع آب، استخر کاشیکاری و رختکن، کارخانه برق با 5 دستگاه مولد و کارخانه یخسازی به ظرفیت 46 تن در روز، مراکزی بودند که امریکاییها ساختند تا طی دوره حضور در پایتخت از آنها استفاده کنند. البته حضور آنها در تهران دوام نداشت و رویای سلطه امریکاییها بر ایران را نقش بر آب کرد.
تصویری کمیاب از کمپ نظامیان آمریکایی در امیرآباد
نصرالله حدادی، تهران پژوه، درباره استقرار نظامیان آمریکایی در امیرآباد می گوید: «در سالهای حضور امریکاییها وبا و تیفوس در تهران شیوع پیدا کرد و گفته میشود تعدادی از نظامیان بر اثر این بیماریها جان خود را از دست دادند. در ایران جنگی درنگرفت بنابراین نظامیان امریکایی به دلایل دیگری مانند کهولت سن و بیماری از دنیا میرفتند و به قبرستانی برای دفن آنها نیاز بود. آنها قبرستان کوچکی در امیرآباد احداث کردند. قبرستان امریکاییها جایی در محوطه بیرونی دانشکده فنی فعلی بوده اما محل دقیق آن مشخص نیست.»
تعداد روایت های عجیب درباره استقرار نظامیان آمریکایی در محله امیرآباد کم نیست. حدادی درباره یکی از این روایت های توضیح میدهد و میگوید: «شایعاتی در سالهای خروج نظامیان از کشور وجود داشت که میگفت آنها تابوت ژنرالها و افراد سرشناس دفن شده در این قبرستان را موقع رفتن با خود بردهاند اما نمیتوان گفت این شایعات تا چه اندازه به واقعیت نزدیک بوده است.»
منطقه امیرآباد تا حوالی سال 1324 در اختیار آمریکاییها باقی ماند. یکی از رویدادهای قابل توجه در این زمان، حضور «فرانکلین روزولت»، رئیس جمهوری وقت آمریکا، در اردوگاه امیرآباد بود؛ روزولت در حاشیه کنفرانس تهران که آذر ماه 1322 برگزار شد به تهران آمد و از کمپ نظامیان آمریکایی در امیرآباد بازدید کرد. این کمپ در سالهای بعد به کوی دانشگاه تهران تبدیل شد.